عقیم کیست؟

عقیم کیست؟ (1)

با گروه عدالت نویسان در وقت و هزینه صرفه جویی کنید

عقیم کیست؟

عقیم کیست؟

عقیم به چه کسی گفته می شود؟ عقیم چه حکمی دارد؟ عقیم بودن مرد در زندگی مشترک چه نتایجی دارد؟ زن در برابر عقیم بودن مرد چه کاری می تواند بکند؟ قانون چه حکمی در برابر عقیم بودن مرد دارد؟ آیا زن می تواند به استناد عقیم بودن مرد دادخواست طلاق بدهد؟ کارکرد یک وکیل پایه یک دادگستری در خصوص عقیم بودن مرد چیست؟ عقیم بودن مرد چگونه اثبات می شود؟ قانون چه تعریفی از عقیم بودن دارد؟ ناباروری یا عقیم بودن به چه معنی است؟ عقیم به چه کسی گفته می شود؟

عقیم بودن یکی از مشکلاتی است که در بخشی از افراد جامعه به نحوهای مختلف وجود دارد. برخی از افراد ( مردان ) به سبب مشکلات ژنتیکی و ذاتی مانند کم توانی جنسی، کم بودن اسپرم، ضعیف بودن اسپرم و … عقیم محسوب می شوند. در برخی مواقع نیز اتفاقاتی مانند ضربه شدید، اشعه های مختلف و … باعث عقیم شدن مرد می شود. در زبان ساده تر اگر بخواهیم بگوییم عقیم یا نابارور کیست باید گفت که نابارور به کسی گفته می شود که توانایی زاد و ولد ندارد و به نوعی امکان باردار کردن همسر خود را به صورت طبیعی از دست داده است. از این رو سوالی که از نظر حقوقی محسوب می شود این است که در صورتی که زوجه امکان باروری به واسطه رابطه زناشویی را نداشته باشد و همسر او عقیم باشد، زوجه چه حقوقی از نظر قانونی دارد؟ آیا قانون در این خصوص راهکاری ارائه داده است؟

پیش از هر چیزی باید گفت با توجه به این که علم پزشکی به اندازه کافی پیشرفت کرده و امکان تشخیص ناباروری به سرعت وجود دارد، همچنان قانون زوجی را نابارور می داند که یک سال از رابطه زناشویی آن ها گذشته باشد و در این مدت روابط جنسی منظم و بدون عزل منی یا استفاده از لوازم پیشگیری اتفاق افتاده باشد. در صورتی که طی این یک سال زوجه بارور نشده باشد، قانون این زوج را نابارور می شناسد. شاید علت اصلی این قانون را در پایه و اساس قوانین ایران به خصوص قوانین خانواده بدانیم. در واقع یک وکیل حقوقی به خوبی می داند که قوانین ایران عمدتا بر اساس اسلام تدوین شده است و وجود چنین بندهایی را می توان از نتایج آن دانست.

عقیم بودن مرد و شرایط قانونی آن

عقیم بودن مرد و یا به طور کلی ناباروری زوج توسط قانون را در بالا تعریف کردیم. حال سوالی که باید به آن پاسخ دهیم این است که زن نسبت به این مسئله چه واکنشی می تواند نشان دهد؟ به طور کلی زن در این موقعیت دو راهکار بیشتر ندارد. زوجه می تواند این مسئله را قبول کند و به زندگی خود با همسرش ادامه دهد و یا نسبت به طلاق از طریق قانونی اقدام کند. در کلام ساده تر قانون این حق را به زوجه می دهد که بر اساس ناباروری همسرش از وی جدا شود. علت اصلی این موضوع این است که داشتن فرزند حق طبیعی هر انسانی است. بنابراین قانون با دادن حق طلاق به زن در این موقعیت این اجازه را به وی می دهد که در زندگی دوباره برای بچه دار شدن اقدام کند.

اما در این بین چند نکته بسیار مهم و اساسی وجود دارد. نکته اول این است که قانون به سادگی دستور جدایی و الزام به طلاق مرد را صادر نمی کند. به نوعی بر اساس بند 10 قانون حمایت از خانواده، زن زمانی می تواند نسبت به طلاق بر اساس عقیم بودن مرد اقدام کند که 5 سال از رابطه مشترک آن  ها گذشته باشد. اگر طی این پنج سال امکان باروری ایجاد نشود، زن می تواند نسبت به طلاق از مرد اقدام کند. این نکته ای است که حتی در سند ازدواج به عنوان شرط ضمن عقد یاد شده است. حتی اگر مرد این شرط را امضا نکرده باشد، بند ده قانون حمایت از خانواده پابرجاست و این امکان را به زن می دهد که بعد از 5 سال نسبت به جدایی از همسر خود اقدام کند.

عقیم کیست؟ (1)
عقیم کیست؟ (1)

عقیم بودن مرد و شرایط جدید باروری

عقیم یا ناباروری مرد عملا بدین معنی است که مرد توانایی بارور کردن همسر خود را ندارد. در گذشته این مسئله صد در صد به نداشتن فرزند ختم می شد. اما امروزه با پیشرفت علم انواع روش های باروری شرعی و قانونی ایجاد شده است. حال سوال اینجاست با وجود چنین شرایط پزشکی و قانونی نیز آیا حق طلاق برای زن وجود دارد؟

در کلامی ساده اگر بخواهیم به این سوال پاسخ دهیم باید بگوییم که بله. زن این حق را دارد که از طریق راه هایی غیر از راه طبیعی و رابطه جنسی میل به باردار شدن نداشته باشد. این عدم تمایل به معنی عدم امکان استفاده از بند ده قانون حمایت از خانواده نخواهد بود. بنابراین همچنان زن این حق را دارد به کمک وکیل طلاق با وجود تمام شرایط پزشکی و علمی بعد از 5 سال اقدام به طلاق کند. این نکته بسیار مهمی است که در خصوص عقیم بودن همسر باید به آن توجه داشت.

عقیم کیست؟ (3)
عقیم کیست؟ (3)

شرایط اثبات عقیم بودن مرد و یک نکته مهم

سوال مهم دیگری که وجود دارد این است که زن چگونه می تواند عقیم بودن مرد را ثابت و بر اساس آن اقدام به طلاق کند. مسلما ساده ترین و شاید تنها ترین راه موجود استفاده از راهکار پزشکی است. در واقع شما در دادخواست طلاق خود باید مدارک پزشکی مربوطه را به دادگاه ارائه دهید. دادگاه با بررسی این مدارک، مرد را به پزشکی قانونی ارجاع می دهد و بر اساس نتیجه پزشکی قانونی و تایید آن زن می تواند نسبت به استفاده از حق طلاق خود استفاده کند. همچنین به این مسئله توجه داشته باشید که نابارور بودن مرد ارتباطی به پرداخت نفقه و مهریه و … ندارد و این حقوق تماما برای زن محفوظ خواهد بود.

نکته مهمی که وجود دارد این است که اگر مرد پیش از ازدواج نسبت به عقیم بودن خود مطلع باشد و این موضوع را از همسر خود مخفی نگه داشته باشد، در صورت اثبات این مسئله مرد محکوم به فریب در ازدواج می شود و به نوعی ازدواج آن ها باطل محسوب خواهد شد. این نکته بسیار مهمی است که باید به آن توجه داشته باشید. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره با وکیل

09124857572

Call Now Buttonبا یک کلیک تماس بگیرید
×