وکیل ستاد اجرایی فرمان امام

وکیل ستاد اجرایی فرمان امام (7)

با گروه عدالت نویسان در وقت و هزینه صرفه جویی کنید

وکیل ستاد اجرایی فرمان امام

وکیل ستاد اجرایی فرمان امام

وکیل ستاد اجرایی فرمان امام از جمله وکلای نسبتا خاص در قانون ایران محسوب می شود که بر اساس اصل 49 قانون اساسی فعالیت خود را انجام می دهد. در واقع می توان وکیل ستاد اجرایی فرمان امام را همان وکیل اصل 49 قانون اساسی دانست. بنابراین برای این که بدانیم اساسا ستاد اجرایی فرمان امام چیست و چه کارایی در جامعه دارد بهتر است با اصل 49 قانون اساسی به عنوان یکی از مهمترین قوانین کشور آشنا شویم. در این مسیر از یک وکیل ستاد اجرایی فرمان امام خواسته ایم تا در کنار ما باشد.

در واقع مسئله ای که وجود دارد این است که بر اساس اصل 49 قانون اساسی دولت این اجازه را از سمت قانون پیدا کرده است تا در برخی موارد اقدام به رد مال و مصادره اموال شهروندان به نفع فرد دیگر یا به نفع بیت المال کند. بر این اساس اموالی که از این طریق مصادره می شوند باید تحت یک نهاد و یا عنوان حکومتی مدیریت شود. این نهاد امروز تحت عنوان ستاد اجرایی فرمان امام شناخته می شود.

اما سوال اصلی که می خواهیم در این مقاله به آن بپردازیم این است که اولا اصل 49 قانون اساسی چیست و بر چه اساسی به دولت این اجازه را می دهد که اقدام به مصادره اموال کند؟ در ضمن می خواهیم بدانیم نقش ستاد اجرایی فرمان امام چیست و چه کارکردی در جامعه دارد؟

عمده هدف ما این است که به این ستاد از دید حقوقی و قضایی نگاه کنیم. از این رو از یک وکیل متخصص در این حوزه به نام وکیل ستاد اجرایی فرمان امام خواسته ایم تا در کنار ما حضور داشته باشد. این وکیل می تواند پرسش های مختلف ما را در این حوزه پاسخ دهد و ما را با یکی از مهمترین قوانین کشور و مهمترین نهادهای مدیریتی موجود در ایران آشنا کند. نظر شما چیست؟ چرا باید در ایران ستاد اجرایی فرمان امام وجود داشته باشد و این ستاد چه کارایی دارد؟ سوالی که می تواند در نهایت ما را به کارکرد وکیل ستاد اجرایی فرمان امام نزدیک تر کند. با ما در ادامه همراه باشید.

وظایف وکیل ستاد اجرایی فرمان امام

همانطور که وکیل ستاد اجرایی فرمان امام بیان کرد، دلیل مهم و اصلی ایجاد ستاد اجرایی فرمان امام پاسخ گویی به اصل 49 قانون اساسی است. از این رو برای این که بتوانیم با این ستاد آشنا شویم و کارایی آن را بهتر درک کنیم، باید با اصل 49 قانون اساسی آشنا شویم.

در قانون اساسی اصل 49 بیان کرده است که ” دولت موظف است ثروت‌های ناشی از ربا، غصب، رشوه، اختلاس، سرقت، قمار، سوءاستفاده از موقوفات، سوءاستفاده از مقاطعه‌کاری‌ها و معاملات دولتی، فروش زمین‌های موات و مباحات اصلی، دایر کردن اماکن فساد و سایر موارد غیر مشروع را گرفته و به صاحب حق رد کند و در صورت معلوم نبودن او به بیت‌المال بدهد. این حکم باید با رسیدگی و تحقیق و ثبوت شرعی به‌وسیله دولت اجرا می‌شود “

حال از وکیل ستاد اجرایی فرمان امام می خواهیم برای ما کمی از این قانون صحبت کند و آن را با زبان ساده تر برای ما توضیح دهد.

در واقع این قانون و این اصل به این نکته اشاره می کند که دولت در مواردی که مال به دست آمده حاصل از مسیر غیر قانونی و غیر شرعی باشد اجازه می دهد تا این مال را از مالک گرفته و آن را به صاحب اصلی آن بازگرداند. همچنین این اصل مشخص کرده است که در صورتی که بازگرداندن مال به یک شخصیت حقیقی یا حقوقی امکان پذیر نباشد، دولت این حق را دارد که آن مال را به نفع بیت المال مصادره کند.

بنابراین اولین نکته این است که دولت به عنوان نهاد اجرایی اصلی در این قانون معرفی شده است. دولت بنابر دستور قضایی که توسط دادگاه انقلاب صادر می شود این اجازه را پیدا می کند که تنها در خصوص مصادره اموال وارد عمل شود و اموال فرد مذکور را به نفع شخص یا به نفع بیت المال مصادره کند.

حال سوال مهم دیگری که باید از وکیل ستاد اجرایی فرمان امام پرسید این است که دولت در چه مواردی می تواند دست به چنین کاری بزند؟ به عبارت ساده تر دادگاه انقلاب چه زمانی این اجازه را به دولت می دهد که اقدام به مصادره اموال کند؟

وکیل ستاد اجرایی فرمان امام (2)
وکیل ستاد اجرایی فرمان امام (2)

دلیل همکاری با وکیل ستاد اجرایی فرمان امام

دومین سوال مهمی که باید از وکیل ستاد اجرایی فرمان امام پرسید این است که اساسا در چه مواقعی دادگاه انقلاب این اجازه را به دولت می دهد تا در خصوص مصادره اموال فردی اقدام کند؟

یک بار دیگر به اصل 49 قانون اساسی نگاه کنیم. در این قانون به طور کلی بیان شده است که هر مالی که از طریق غیر قانونی و غیر مشروع به دست آمده باشد مشمول این قانون قرار می گیرد. همچنین در این قانون مصادیقی نیز عنوان شده است. مصادیقی مانند:

سرقت

رشوه

اختلاس

دایر کردن اماکن فساد

قمار

سوء استفاده از مقاطعه کاری و معاملات دولتی

فروش زمین های موات و مباحات اصلی

ربا

نکته مهمی که وکیل ستاد اجرایی فرمان امام به درستی به آن اشاره می کند این است که اساسا هر کدام از این موارد به عنوان یک جرم در قانون کشور شناخته شده است. بنابراین پیش از این که اصل 49 قانون اساسی اجرایی شود باید این جرائم اثبات شود.

در واقع همانطور که در خود این اصل بیان شده است به دولت در شرایطی اجازه مصادره اموال داده می شود که جرم اثبات و مشخص شود که مال از طریق آن جرم تحصیل شده است. بنابراین برای هر کدام از این جرایم دادگاه های جزایی تشکیل می شود و سپس بر اساس اثبات جرم در این دادگاه ها این دادگاه انقلاب است که در نهایت اقدام به دستور مصادر اموال به نفع شخص حقیقی یا حقوقی و یا مصادره اموال به نفع بیت المال می گیرد.

اما همچنان در این اصل قانونی یک سری ابهامات وجود دارد که می خواهیم در ادامه از وکیل ستاد اجرایی فرمان امام بخواهیم تا این ابهامات را برای ما رفع کند. با ما در ادامه همراه باشید.

وکیل ستاد اجرایی فرمان امام (11)
وکیل ستاد اجرایی فرمان امام (11)

مهمترین دلیل همکاری با وکیل ستاد اجرایی فرمان امام

همانطور که گفته شد اصل 49 قانون اساسی از مهمترین قوانین کشور محسوب می شود. برای اجرایی شدن این قانون تنها دستور مستقیم دادگاه انقلاب است که کارایی دارد. بنابراین دولت بدون اجازه مستقیم این دادگاه امکان مصادره اموال شخصی را ندارد.

در این قانون چند نکته وجود دارد. وکیل ستاد اجرایی فرمان امام در بالا بیان کرد که دادگاه انقلاب در صورت اثبات جرم و رد مال توسط دادگاه دیگر و بررسی شواهد و مدارک اقدام به صدور دستور مصادره اموال می کند.

نکته ای که وجود دارد این است که این دستور مستقیما به دولت داده می شود و دولت به عنوان مجری این قانون شناخته شده است. بنابراین نه دستگاه قضایی و نه هیچ نهاد غیر دولتی دیگر امکان ورود به این مبحث را ندارد و این تنها دولت است که توانایی مداخله و اجرایی کردن این قانون را دارد.

اما مفهوم مهم دیگر این است که این قانون در خصوص جرایمی اجرا می شود که بر اساس آن مالی تحصیل شده باشد. به طور مثال فردی بر اساس قاچاق مواد مخدر سرمایه ای به دست آورده است. حال این سرمایه بعد از مجازات وی باید از او گرفته شود. اما سوال اینجاست که این مال چگونه باید از او گرفته شود و به چه کسی داده شود؟ این همان سوالی است که اصل 49 قانون اساسی به آن پاسخ می دهد.

در مورد این چنین جرائمی اساسا شخصیت های حقیقی یا حقوقی خاصی نمی توان به عنوان صاحب مال معرفی کرد. در اینگونه موارد دولت این مال را به نفع بیت المال مصادره می کند.

اما در قانون مصادیقی بیان شده است. این مصادیق از جمله کلی ترین مواردی است که ممکن است اصل 49 قانون اساسی برای آن اجرایی شود. در این بین شاید دو مفهوم ” مقاطعه کاری برای دولت ” و ” مباحات اصلی ” کمی نامفهوم باشد.

به طور کلی مقاطعه کاری برای دولت بدین معنی است که فردی برای دولت بر اساس یک قرارداد یا یک عقد کاری را انجام می دهد. زمانی که گفته می شود در این مقاطعه کاری جرمی رخ می دهد بدین معنی است که فرد بر اساس این مقاطعه کاری اقدام به جمع آوری مال نامشروع برای خود می کند. فرض کنید فردی تحت عنوان پیمانکار و طی یک قرارداد ساخت ساختمانی را برای دولت بر عهده می گیرد اما در این بین بر خلاف تعهدات خود از مواد اولیه بی کیفیت استفاده می کند و بر اساس آن اقدام به جمع آوری مال می کند.

در مورد مباحات اصلی باید گفت که مباحات به اموالی گفته می شود که فرد یا نهاد خاصی مالک آن شمرده نمی شود. به طور مثال منابع طبیعی یا یک چشمه به عنوان مباحات شناخته می شود. مباحات اصلی همان اموالی است که امکان بهره مندی افراد مختلف جامعه از آن وجود دارد. مثلا شما به عنوان یک شهروند می توانید از چشمه ای در یک روستا بهرمند شوید. انحصار گرایی در این اموال و تحصیل مال از آن به عنوان یک جرم شناخته می شود.

این ها چند نکته ای بود که در خصوص نص اصل قانون 49 اساسی وجود داشت. اما این تمام ماجرا نیست، در ادامه به کمک وکیل ستاد اجرایی فرمان امام می خواهیم به جنبه ای دیگر از این قانون بپردازیم.

وکیل ستاد اجرایی فرمان امام (3)
وکیل ستاد اجرایی فرمان امام (3)

زمانی که اصل 49 قانون اساسی مستقیم عمل می کند!

اگر بخواهیم به تاریخچه اصل 49 قانون اساسی بپردازیم باید به ابتدای انقلاب ایران در سال 57 بازگردیم. در واقع اصل 49 قانون اساسی از مهمترین قوانینی بود که بعد از انقلاب وارد کتاب قانون ایران شد.

بعد از انقلاب بسیاری از اموال خاندان پهلوی و افراد نزدیک به آن ها و بسیاری دیگر از اموال تحصیل شده از مسیرهای غیر شرعی مانند فروش مشروبات الکلی و اداره اماکن فساد و … برجای ماند. برای این که حکومت و دولت امکان مدیریت این اموال را داشته باشد نیاز به قانونی داشت که این امکان را به آن بدهد. این قانون همان اصل 49 قانون اساسی بود تصویب و اجرایی شد. بر اساس این قانون دولت ابزار مهمی برای تصرف و اداره این اموال پیدا کرد. از این رو به جز شرایط گفته شده در بالا در ماده 5 اصل 49 قانون اساسی اشخاصی مشخص شده است که دولت اجازه دارد بدون اثبات جرم در خصوص مصادره اموال این دسته از افراد اقدام کند. این ها مواردی است که عمدتا مربوط به افرادی است که در حکومت و رژیم قبلی مشغول به فعالیت بودند. وکیل ستاد اجرایی فرمان امام بر اساس ماده 5 اصل 49 قانون اساسی به درستی این افراد را معرفی می کند:

کارمندان ساواک ( سازمان امنیت ملی در رژیم پهلوی )

سهامداران، اعضا یا صاحبان شرکت هایی که توسط حکم دادگاه انقلاب مصادره شده باشد.

اعضا، سهامداران یا صاحبان شرکت های چند ملیتی و متشکل از دولت های انگلستان، آمریکا و اسرائیل

افرادی که عضو گروه های فراماسونری یا جاسوسی هستند

تمامی وزرا، معاونین، استانداران، سفرا، روسای بانک مرکزی، مدیران کلی بانک های دولتی یا خصوصی و سایر مدیران وابسته به نهاد های دولتی

تمامی نمایندگان مجلس در تمامی ادوار دوران رژیم گذشته

روسای دیوان عالی کشور، دادستانها و روسای دادسراهای کشور

صاحبان قمارخانه ها و کازینوها و …

صاحبان سینما و تئاتر و … در رژیم سابق

صاحبان نمایندگان انحصاری محصولات خارجی

و چند مورد دیگر

همه این موارد نشان می دهد که این قانون در اصل برای چه هدفی تدوین و اجرایی شده است. نکته مهمی که وکیل ستاد اجرایی فرمان امام به درستی به آن اشاره می کند این است که در این خصوص نیز اگر اموال به وراث رسیده باشد و یا این اموال به دیگری منتقل شده باشد، وارث یا نفری که مال به او منتقل شده ضامن در این قانون شناخته شده و این اموال توسط دولت از او مصادره می شود.

حال که با اصل 49 قانون اساسی آشنا شدیم باید بیان کنیم که این قانون بعد از اصل 37 قانون اساسی اجرا می شود. یعنی به جز موارد بیان شده در ماده 5 اصل 49 قانون اساسی و بر اساس اصل 37 قانون اساسی اصل بر برائت است و هیچ نص قانونی بدون دلیل نمی تواند مالکیت افراد را زیر سوال ببرد. این نکته ای است که باید به آن توجه داشته باشیم. حال نوبت این است که از وکیل ستاد اجرایی فرمان امام بخواهیم برایمان داستان ستاد اجرایی فرمان امام و کارایی آن را تعریف کند. نظر شما چیست؟ به نظرتان کارکرد ستاد اجرایی فرمان در این بین چیست؟

وکیل ستاد اجرایی فرمان امام (4)
وکیل ستاد اجرایی فرمان امام (4)

وکیل ستاد اجرایی فرمان امام و مفهوم این ستاد

اما حالا نوبت این است که بدانیم ستاد اجرایی فرمان امام چه کارکرد و کارایی دارد؟ در واقع همانطور که بیان کردیم ستاد اجرایی فرمان امام ستادی است که بر اساس اصل 49 قانون اساسی شکل گرفته است. اما همانطور که در قانون مذکور مشاهده کردید نامی از این ستاد برده نشده است. بنابراین این ستاد چه جایگاهی دارد و چگونه کارکرد خودش را نشان می دهد؟

به طور کلی ستاد اجرایی فرمان امام یک ستاد نیمه دولتی و کاملا حکومتی است که به صورت مستقیم زیر نظر رهبر فعالیت می کند. این ستاد نقش همان عنوان ” دولت ” در اصل 49 قانون اساسی را بر عهده  دارد. به بیان ساده تر این ستاد اجرایی فرمان امام است که به عنوان مجری توسط دادگاه انقلاب این اجازه را پیدا می کند تا اقدام به مصادره اموال به نفع شخص یا بیت المال کند. اما در این بین چند نکته وجود دارد.

اولا این که این نهاد کاملا دولتی محسوب نمی شود. یعنی به عنوان یک نهاد نیمه دولتی و زیر نظر رهبر فعالیت خود را انجام می دهد. نکته دوم این است که این ستاد به صورت انحصاری عمل کرده و اموال مصادره شده را در اختیار خود نگه می دارد. به بیان ساده تر ستاد اجرایی فرمان امام یک گام جلوتر از قانون پیش رفته است و به جز مصادره اموال به نفع شخص یا بیت المال اقدام به مدیریت آن می کند.

یعنی این اموال به جای این که وارد بیت المال شود تحت اختیار این ستاد و مدیریت آن قرار گرفته است. حال این اموال بر اساس سیاست های دولتی و حکومتی در مواردی مورد استفاده قرار می گیرد.

وکیل ستاد اجرایی فرمان امام به نوعی هدف از ایجاد این ستاد را مدیریت اموال و استفاده از آن در جهت نیاز جامعه عنوان کرده است. اما این چیزی نیست که در اصل 49 قانون اساسی به صورت مستقیم آورده شده باشد. در واقع در قانون دولت تنها به عنوان مجری مصادره معرفی شده است و حرفی از مدیریت اموال آورده نشده. با این حال این ستاد اجرایی فرمان امام است که می تواند این کار را انجام دهد و این چنین نقش مهمی از نظر اقتصادی در کشور بازی کند.

حال بر اساس این نکته و این شناختی که به دست آوردیم می خواهیم بدانیم کارکرد یک وکیل ستاد اجرایی فرمان امام چیست؟ در واقع می خواهیم بدانیم یک وکیل ستاد اجرایی فرمان امام در کجای این مسیر می تواند وارد شود و چه نقشی می تواند داشته باشد؟ نظر شما چیست؟ با ما در ادامه همراه باشید که می خواهیم به این سوال پاسخ دهیم.

وکیل ستاد اجرایی فرمان امام (5)
وکیل ستاد اجرایی فرمان امام (5)

کارایی وکیل ستاد اجرایی فرمان امام

به طور کلی وکیل ستاد اجرایی فرمان امام یا همان وکیل اصل 49 قانون اساسی عمدتا در سمت مجرم قرار دارد. یعنی موکل این دسته از وکلا کسانی هستند که اموال آن ها در خطر مصادره شدن قرار دارد و یا مصادره شده است.

نکته ای که وجود دارد این است که بر اساس قانون ثبت اسناد کشور، اسنادی که به نام ستاد اجرایی فرمان امام صادر می شود قبلیت باطل شدن دارد. بنابراین با ارائه مدارک و درخواست بررسی مجدد پرونده امکان بازپس گیری اموال یا ارزش برابر آن وجود دارد.

همین مسئله مهمترین کارکرد وکیل ستاد اجرایی فرمان امام را به ما نشان می دهد. در واقع ما در دو حوزه می توانیم از این وکیل بهره ببریم.

اول در مسیر مصادره شدن اموال و مقابله با اجرایی شدن این قانون. در این حالت وکیل باید ثابت کند که اموال حاصله ناشی از جرایم مشخص شده نیست و یا اموالی که به ارث رسیده و یا به نام فرد منتقل شده در زمره این اموال قرار ندارد.

دوم مسیری است که بعد از مصادره شدن اموال و اجرایی شدن این قانون رخ می دهد. در این حالت نیز وکیل بر اساس مدارک باید سعی کند دستور لازم برای ابطال سند و انتقال سند به نام مالک اصلی را فراهم بیاورد.

آن چیزی که مشخص است این نکته است که مسلما مسیر وکیل در حالت دوم سخت تر است. زیرا قانون به طور کلی با تغییر سند و یا ابطال آن مخالف است. از این رو امکان این کار را سخت تر کرده است. بنابراین باید وکیل دارای دلایل و مدارک کاملا محکم و مستدل در این مسیر باشد.

اما در کل می توان گفت که این وکیل کارایی بسیار مهم در این مسیر سخت می تواند داشته باشد. به نوعی که می توان گفت شما بدون استفاده از این وکلا نمی توانید اقدام خاصی انجام دهید. بنابراین ناچارید سراغ بهترین وکیل در این حوزه بروید. آیا کسی را می شناسید؟

وکیل ستاد اجرایی فرمان امام (6)
وکیل ستاد اجرایی فرمان امام (6)

انتخاب بهترین وکیل ستاد اجرایی فرمان امام

اما بهترین وکیل اصل 49 یا همان وکیل ستاد اجرایی فرمان امام کیست؟ ما در این جا نمی توانیم نامی از کسی ببریم اما شما برای انتخاب بهترین وکیل باید به دو نکته توجه داشته باشید.

اول این که این فرد باید در چند حوزه تخصص داشته باشد. این حوزه ها عبارتند از قانون اساسی، قانون مدنی و قوانین مربوط به دادگاه های انقلاب. این دسته از قوانین مهمترین دانش و تخصصی لازم برای این دسته از وکلا است. پیشنهاد ما این است که در کنار این دانش این وکیل باید از مفاهیم شرعی و فقهی نیز آگاه باشد. این آگاهی می تواند نظر قاضی را به خود جلب کند. در واقع هدف وکیل جلب نظر قاضی است. وقتی قاضی نظرش جلب شود این خود قاضی است که دلیل کافی را پیدا می کند.

اما همه این ها زمانی به ثمر می نشیند که دومین ویژگی یعنی تجربه وجود داشته باشد. این تجربه است که نشان می دهد در هر موقعیتی باید از چه امکانی استفاده کرد و در هر زمانی باید چگونه رفتار کرد. بنابراین شرط اصلی موفقیت شما به استفاده از یک وکیل ستاد اجرایی فرمان امام با تخصص و تجربه بالاست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره با وکیل

09124857572

Call Now Buttonبا یک کلیک تماس بگیرید
×