جرم افترا

جرم افترا (1)

با گروه عدالت نویسان در وقت و هزینه صرفه جویی کنید

جرم افترا

ما می خواهیم در این محتوا در مورد جرم افترا مطالبی را بیان کنیم. در واقع ما قصد داریم در این مطلب به ذکر این که جرم افترا چیست و ارکان آن کدام هستند و شرایط تحقق عملی شدن آن کدام است بپردازیم. علاوه بر ذکر مطالب مذکور به بیان این که مجازات این جرم چه خواهد بود نیز خواهیم پرداخت. همچنین در مورد چگونگی دلیل اثبات افترا مطالبی را بیان خواهیم کرد. به طور کلی باید بگوییم افترا یک عمل کاملا مجرمانه می باشد. تا پایان این محتوا با ما همراه باشید تا شما را با جرم افترا و ویژگی های آن بیش از پیش آشنا کنیم.

جرم افترا چیست؟

همانطور که در بالا ذکر کردیم، افترا، جرم محسوب می شود. در واقع افترا جرمی است که طی آن فرد یک عمل مجرمانه را به فرد دیگری نسبت می دهد. این نسبت به گونه ای است که فرد شاکی امکان اثبات ادعای خود را ندارد. برای جرم افترا، از سوی قانون گذار جرم انگاری شده است. همچنین برای این جرم مجازات تعزیری از سوی قانون گذار نیز در نظر گرفته شده است. فرد می تواند جرم افترا را به صورت شفاهی یا کتبی به فرد دیگر نسبت دهد. به طور کلی در قانون دو نوع افترا تعریف شده است. افترای قولی و افترای عملی. قانون گذار در مواد جداگانه ای حکم هر یک از این دو را تعریف کرده است.

ارکان جرم افترا کدام هستند؟

همان طور که در بالا ذکر کردیم دو نوع جرم افترا وجود دارد. در ماده ی 697 قانون مجازات اسلامی قانون گذار چنین ذکر می کند. در صورتی که فرد از طریق اوراق، جرائد یا صحبت کردن به طور واضح و روشن، جرمی را به دیگری نسبت دهد، جرم محسوب می شود. البته در صورتی که شاکی در اثبات آن عاجز باشد. جزای این حکم، جزای نقدی درجه شش می باشد.

در ماده ی 699 قانون مجازات اسلامی در خصوص افترای عملی چنین بیان می کند. اگر فردی به صورت عمد و با آگاهی، ادوات جرم را به نیت متهم کردن فرد دیگری در تصرف او قرار دهد مجرم است. این عمل در صورتی جرم محسوب می شود که بدون اطلاع او موارد ذکر شده در بالا انجام گیرد. همچنین اگر آلات جرم در منزل یا وسیله ها و جیب شخص متهم بدون اطلاع او جای داده شود، این عمل شامل افترای عملی خواهد شد و جزای این عمل توسط قانون گذار، بین سه ماه تا یک سال و نیم حبس تعیین شده است.

شرایط وقوع جرم افترا قولی

در صورتی که فرد به هر دلیلی عملی ناشایست مرتکب شود و توانایی اثبات آن را نداشته باشد در این صورت جرم افترا قولی به وقوع پیوسته است. در واقع برای تحقق این جرم علاوه بر سوءنیت عام، سوءنیت خاص نیز باید وجود داشته باشد. زمانی که شخص چنین عملی را مرتکب می شود، لازم است بداند، مرتکب جرم شده است.

شرایط وقوع جرم افترا عملی

همانطور که در بالا توضیح دادیم افترا عملی زمانی به وقوع می پیوندد که فرد آلات جرم را بدون اطلاع فرد متهم در حیطه ی تصرف او قرار می دهد. این جرم نیز مانند افترا قولی می بایست دارای سوءنیت عام و سوءنیت خاص باشد. در واقع باید بداند عمل انجام شده توسط او در جایگاه اتهام قرار دارد.

مجازات جرم افترا چیست؟

همانطور که در بالا در قسمت های مختلف توضیح دادیم جرم افترا در دو حالت وجود دارد. افترای قولی و افترای عملی. هر یک از این جرائم دارای مجازات مخصوص به خود هستند. مجازات افترای قولی، جزای نقدی است. در حالی که مجازات افترای عملی، حبس می باشد. جزای نقدی از نوع درجه شش خواهد بود. این جزا میان بیست میلیون ریال تا هشتاد میلیون ریال مشخص شده است. مجازات افترای زنا و لواط شامل حد می شود. بنابراین متهم می بایست هشتاد ضربه شلاق را به عنوان جزای جرم خود بپذیرد.

نکته ی مهم در مورد افترا در هر دو حالت افترای قولی و افترای عملی، امکان گذشت شاکی است. در واقع اگر شاکی روند قانونی را پیگیری کند، این جرم قابل تعقیب خواهد بود. اما اگر شاکی تمایل به رضایت داشته باشد امکان گذشت نیز وجود دارد. نکته ی مهم دیگر در مورد افترای قولی و عملی به این شرح است. اگر فرد به جرم افترا چه قولی و چه عملی مرتکب شده باشد سابقه ی کیفری برای او ثبت نخواهد شد. در واقع با این که مجازات مشخص دارد و جرم درجه شش محسوب می شود؛ اما برای فرد متهم سابقه ی کیفری ثبت نخواهد شد.

اثبات افترای قولی و عملی

فرد زمانی می تواند افترای وارد شده را در مراجع قانونی دنبال کند که از طریق سند و مدرک این امر را اثبات کند. برای اثبات اتهام وارد شده، می توان از اقرار فرد متهم بهره برد. همچنین شهادت دو فرد بالغ و عاقل می تواند مفید فایده باشد. به طور کلی هر امری که موجب آگاهی هر چه بیشتر قاضی نسبت به جرم اتفاق افتاده، باشد می تواند یک ادله محسوب شود.

انتخاب وکیل برای بررسی و پیگیری افترا

با توجه به این که جرم افترا از سوی قانون گذار به صراحت مشخص و تعریف شده است. همچنین از سوی قانون گذار برای این جرم، مجازات مشخص و واضح تعریف شده است. بنابراین در صورتی که شخصی در ارتباط با این جرم، متهم یا شاکی باشد می تواند از وکیل کمک بگیرد. وکیل برای طرح شکایت کیفری و دیگر موارد مربوط به امور قضایی و جزایی بهترین کمک را به شما خواهد کرد.

برخی انواع افترا

دو نوع افترا به شدت مورد بررسی و پیگیری است. این دو نوع شامل جرم افترا در خصوص مواد مخدر و افترا از طریق پیامک و فضای مجازی است. بر اساس ماده ی 18 قانون جرم های رایانه ای قانون گذار صراحتا چنین بیان می کند. اگر فردی با نیت آسیب زدن به مال یا آبروی فردی دیگر در فضای مجازی اقدامی انجام دهد؛ مرتکب افترا شده است. مجازات این افترا حبس و جزای نقدی خواهد بود. حبس تا نود و یک روز و جزای نقدی تا چهل میلیون ریال خواهد بود.

همچنین اگر فردی به نیت متضرر کردن شخص ثانی انواع مواد مخدر سنتی و صنعتی را در حیطه ی تصرف او قرار دهد با حداکثر مجازات در این زمینه روبرو خواهد شد. از طرف دیگر اگر فردی به طور عمد متهم به یکی از جرائم مربوط به مواد مخدر باشد، اما خلاف آن ثابت شود. جزای این عمل برای فرد متهم 20 تا 74 ضربه شلاق خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره با وکیل

09124857572

Call Now Buttonبا یک کلیک تماس بگیرید
×