جرم قاچاق کالا

جرم قاچاق کالا

با گروه عدالت نویسان در وقت و هزینه صرفه جویی کنید

جرم قاچاق کالا

این روزا درباره ی قاچاق کالا، زیاد می شنویم. شاید برای تان سوال باشد که مفهوم قاچاق کالا چیست؟ مجازات آن به چه صورت است؟ و … اگر درباره ی این موضوعات آگاهی ندارید، پیشنهاد می کنم، این مطلب را از دست ندهید. ما در این مقاله می خواهیم در خصوص جرم قاچاق کالا صحبت کنیم. با ما همراه باشید.

مفهوم قاچاق

قبل از اینکه در خصوص جرم قاچاق کالا صحبت کنیم، بهتر است که درباره ی کلمه ی قاچاق صحبت کنیم. کلمه ی قاچاق، طبق قانونی که در دی ماه سال 1392 ابلاغ شد، اینگونه تعریف شده است: ” قاچاق به کاری گفته می شود که به وسیله ی آن، نقض تشریفات قانونی مربوط به وارد شدن و یا خارج شدن کالا و ارز شود. بر اساس قانون، این عمل قاچاق محسوب می شود. برای این عمل، مجازاتی را مشخص کرده اند. این قاچاق می تواند در ورودی هر شهر، خروجی شهر و … اتفاق بیوفتد.” منظور از ” کالا” در این تعریف یعنی، هر شیئی که دارای ارزش مادی است. منظور از ” ارز” یعنی پولی که در کشورهای خارجی رایج است، مثل: اسکناس، سکه، حواله های ارزی و … .

شاید کلمه ی ” تشریفات قانونی” برایتان جالب باشد. همانطور که همه ی ما می دانیم، وارد کردن هر کالایی در کشور ممنوع است و به هیچ عنوان اجازه ی وارد شدن به کشور را ندارد. از مهم ترین این کالا می توان به مشروبات الکلی و مواد مخدر اشاره کرد. اگر شخصی اقدام به وارد کردن این کالا ها کند، جرم کرده است. طبق قانون، جرم قاچاق کالا بسیار سنگین است. در مقابل کالاهای ممنوعه، بعضی کالاها هستند که وارد شدن آن به کشور، نیاز به مجوز ندارند. به این کالاها، کالای مجاز گفته می شود. دسته ی سوم کالاها، اینگونه است که برای وارد کردن شان به کشور، باید روند اداری آن طی شود. اصطلاحا به آن ” کالاهای مجاز مشروط” می گویند.

” تشریفات قانونی به فرایند گمرکی و بانکی گفته می شود. این کار جهت گرفتن مجوزهای مربوطه است. صاحبان کالا باید طبق قانون، جهت وارد و یا خارج کردن کالاها و ارز، مجوزهای مربوطه را به مراجع ذیربط ارائه دهند. “

ستاد مربوط به رسیدگی جرم قاچاق کالا

قانون جهت رسیدگی به جرم قاچاق کالا، مرکزی را در نظر گرفته است. نام این مرکز ” ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز” است. هدف از تشکیل این ستاد، ایجاد سیاست گذاری جهت برنامه ریزی و هماهنگی و نیز، نظارت در عرصه ی امور مربوط به اجرایی و پیشگیری و مبارزه با جرم است. از مهمترین اعضای این ستاد می توان به موارد زیر اشاره کرد:

وزیر دادگستری

وزیر اطلاعات

وزیر امور اقتصادی و دارایی کشور

وزیر امورخارجه

وزیر صنعت، معدن، تجارت

وزیر راه و شهرسازی

وزیر جهاد کشاورزی

وزیر نفت

وزیر بهداشت

 نماینده از کمیسیون های اقتصادی و قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی

رئیس سازمان تعزیرات حکومتی

رئیس جمع آوری و فروش اموال تملیکی

رئیس سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران

رئیس بازرسی کل کشور

رئیس ستاد کل نیروهای مسلح

رئیس فرماندهی نیروی انتظامی

رئیس کل بانک مرکزی

رئیس گمرک جمهوری اسلامی ایران

رئیس موسسه ملی استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران

رئیس اتاق بازرگانی و نیز رئیس صنایع، معادن و کشاورزی

معاون اجتماعی و پیشگیری قوه قضائیه

نماینده رئیس قوه قضاییه

رئیس ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز، رئیس جمهور و یا نماینده ی رسمی وی است. از اعضای این ستاد مشخص است که قانونگذار نسبت به رسیدگی جرم قاچاق کالا  بسیار جدی است. زیرا اعضای آن از مقامات بلند پایه هستند. تصمیماتی که در این ستاد گرفته می شوند، بعد از امضای رئیس جمهور و یا نماینده ی وی، قابل اجرا است. مبارزه با قاچاق کالا، امری است که باید در سراسر کشور پیگیری شود. به همین دلیل در استان ها، ریاست ستاد را استانداران بر عهده دارند. رسیدگی به جرم قاچاق کالا، در دادگاه های انقلاب تهران انجام می شود. در شهرستان ها نیز، سازمان تعزیرات حکومتی مسئول رسیدگی هستند.

مهمترین شرایط مجازات جرم قاچاق کالا

دو شرط برای مجازات فردی که به جرم قاچاق کالا متهم شده است، وجود دارد. این دو شرط به شرح زیر است.

1- اطمینان یافتن دادگاه از عمدی بودن یا غیر عمد بودن قاچاق کالا توسط مجرم

2- اطمینان یافتن دادگاه از اینکه قصد و غرض مجرم از قاچاق کالا، ضربه به دولت بوده است یا خیر. که اگر قصد مجرم ضرر به دولت بوده است، باید حداکثر مجازات را برای فرد در نظر بگیرند.

از انواع قاچاق می توان به:  قاچاق کالا و ارز، قاچاق انسان، قاچاق مواد مخدر و قاچاق اسلحه اشاره کرد. از مهمترین دلایل قاچاق کالا: تقاضای خریداران به اجناس خارجی، وجود تعرفه های سنگین گمرکی، افزایش بیکاری در مرزهای کشور( مانند استان کردستان، استان سیستان بلوچستان، استان آذربایجان غربی) و … است.

مجازات فردی که به جرم قاچاق کالا دستگیر شده است چیست؟

قانون برای فردی که به جرم قاچاق کالا دستگیر شده است، به موجب ماده ی 18 مبارزه با قاچاق کالا، مجازاتی در نظر گرفته است. این مجازات بر حسب شرایط است. اگر شخصی که قاچاق کالا انجام داده است، کالای مجاز قاچاق کرده باشد، باید مبلغی دو برابر ارزش کالا به عنوان جریمه، به دلیل جرم قاچاق کالا بپردازد. این جریمه به حساب دولت پرداخت می شود. طبق ماده ی 18، مجازات قاچاق کالای مشروط، مبلغی سه برابر ارزش کالا است. این جریمه نیز به حساب دولت پرداخت می شود. مجازات کالاهای یارانه ای نیز چهار برابر ارزش کالا است و به حساب دولت واریز می شود.از بین این مجازات گفت شده، مجازت کالاهای یارانه ای بسیار سنگین است.

البته مجازات جرم قاچاق کالاهایی که به هر دلیلی به کشور وارد نمی شوند و یا از کشور خارج نمی شوند، به موجب ماده ی 68 مبارزه با قاچاق، کالاهای مربوطه ضبط و تحویل مراجع ذیربط داده می شوند.  براساس ماده ی 69 قانون مبارزه با قاچاق کالا، افرادی که به جرم قاچاق کالا دستگیر می شوند، طبق قانون مدارک آنان باطل می شوند. این مدارک شامل: کارت مبادلات ارزی فرد، کارت بازرگانی، کارت پروانه ی کسب، کارت گواهینامه رانندگی، کارت مجوز فعالیت، کارت پروانه ی حمل و نقل و نیز ممنوعیت خروج از کشور است. مدت زمان این ابطال، توسط قاضی مربوطه مشخص می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره با وکیل

09124857572

Call Now Buttonبا یک کلیک تماس بگیرید
×