جرم تخریب اموال تاریخی فرهنگی

جرم تخریب اموال تاریخی فرهنگی

با گروه عدالت نویسان در وقت و هزینه صرفه جویی کنید

جرم تخریب اموال تاریخی فرهنگی

حقیقت این است که در کشور، یکی از جرم هایی که شیوع پیدا کرده است، جرم تخریب اموال تاریخی فرهنگی است. قانون برای افرادی که دست به چنین کاری می زنند، مجازات سنگینی وضع کرده است. سازمانی که باید از فرد متخلف شکایت کند، سازمان میراث فرهنگی است. اگر در خصوص جرم تخریب اموال، به خصوص اموال تاریخی فرهنگی اطلاعات لازم را ندارید، توصیه می کنم این مقاله را تا آخر بخوانید. با ما در این مقاله همراه باشید.

تعریف جرم تخریب اموال تاریخی فرهنگی

در این قسمت می خواهیم در خصوص جرم تخریب اموال تاریخی فرهنگی، صحبت کنیم. اموال و بناهای تاریخی جزء دارایی های ملی است. هنگامی که کسی در محدوده ی بناهای تاریخی دست به تغییر ساخت و ساز ساختمان بزند و  باعث شود که آثار تاریخی فرهنگی دچار آسیب شوند، تخریب اموال تاریخی فرهنگی صورت می گیرد. زیرا این ساخت و سازها، به بافت بناها آسیب جدی وارد می کند. ساخت و سازهایی که برای بناهای تاریخی انجام می شود، باید تحت نظر و مجوز سازمان میراث فرهنگی باشند.

اگر بنای تاریخی نیاز به ترمیم داشت، باید تحت نظارت کارشناسان سازمان میراث فرهنگی صورت گیرد. در صورتی که فردی به طور غیرقانونی دست به چنین کاری بزند به جرم تخریب اموال تاریخی فرهنگی، محکوم به یک تا سه سال است. همچنین طبق قانون باید، خسارت های وارده را جبران کند. در ادامه در خصوص موارد تخریب این اموال خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

موارد تخریب اموال

در قسمت قبل در خصوص مفهوم جرم تخریب اموال تاریخی فرهنگی، صحبت کردیم. در این قسمت می خواهیم در خصوص مواردی که شامل تخریب اموال تاریخی می شوند، صحبت کنیم. اموال تاریخی شامل بناهای تاریخی که دارای قدمت بالایی هستند و یا ساختمان هایی که ارزش تاریخی دارند نمی شود، بلکه آثاری مانند مجسمه های تاریخی، سکه ها، اشیاء تاریخی، مقبره های تاریخی، ستون های تاریخی و کتیبه ها و سنگ نبشته های تاریخی و … را نیز در بر می گیرد. بسیاری از افراد با توجه به سود آوری این کار، با تخریب و یا قاچاق این اموال منفعت های زیادی به دست می آورند.

هنگامی که به هر دلیلی اموال تاریخی فرهنگی غارت شدند و یا تخریب شدند، سازمان میراث فرهنگی شکایت نامه ای تنظیم می کند. در این شکایت نامه، خواستار مجازات فرد خاطی می شود. هنگامی که فرد خاطی دستگیر شد، فرد خاطی باید اموال تاریخی را به سازمان میراث فرهنگی بازگرداند. فرد خاطی طبق قانون، به جرم تخریب اموال تاریخی فرهنگی کشور، یک تا سه سال حبس محکوم می شود.  

بسیاری از افراد با حفاری غیرقانونی آثار تاریخی( بناها )، باعث تغییر بافت آن شده اند. در صورت گزارش آن و دستگیری افراد خاطی، ابزار حفاری و نیز اشیاء کشف شده به نفع سازمان میراث فرهنگی ضبط می شوند. افراد خاطی به جرم تخریب اموال تاریخی فرهنگی، مطابق قانون محکوم خواهند شد. در بخش بعدی، به مواد مربوط به جرم تخریب اموال تاریخی خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

مواد قانونی مربوط به آن

در قانون اساسی، در خصوص جرم تخریب اموال تاریخی فرهنگی، ماده و تبصره هایی وضع شده است که از ماده ی 558 شروع می شود و تا ماده ی 569  را شامل می شود. وضع این ماده ها نشان از این است که حفظ و نگهداری اموال تاریخی فرهنگی، چقدر مهم و دارای ارزش ملی است. در ادامه به طور کاملا شفاف به این مواد می پردازیم:

ماده ی 558:

فردی که به تمامی یا قسمتی از آثار تاریخی فرهنگی، آسیب وارد کند، به طوری که این آثار ثبت ملی شده باشند، طبق قانون به جرم تخریب اموال تاریخی فرهنگی، یک تا ده سال حبس مجازات برای وی در نظر می گیرند. همچنین وی باید نسبت به رفع آسیب وارده، اقدام کند.

ماده ی 559:

 در صورتی که فردی مصالح مربوط به آثار تاریخی و یا فرهنگی را از موزه ها و نمایشگاه های مربوطه سرقت کند و به دیگری بفروشد یا آن وسیله را پنهان کند، ضمن بازگرداندن وسایل، مجازات وی یک تا پنج سال زندان است.

ماده ی 560:

فردی که بدون مجوز از سازمان میراث فرهنگی دست به تغییر بافت آثار تاریخی بزند و منجر به تخریب آن شود، به دلیل جرم تخریب اموال تاریخی فرهنگی، ضمن رفع آسیب های وارده، مجازات وی یک تا سه سال زندان است.

ماده ی 561:

 فردی که قصد دارد اموال تاریخی فرهنگی را از کشور خارج کند، این عمل قاچاق محسوب می شود. همچنین  باید اموال را بازگرداند و جریمه ای بابت آن بپردازد. مجازات وی به جرم تخریب اموال تاریخی فرهنگی، یک تا سه سال حبس می باشد.

چنانچه فردی دست به حفاری غیر مجاز در محوطه ی بناهای تاریخی بزند، به جرم تخریب اموال تاریخی فرهنگی، برای وی حداکثر مجازات را در نظر می گیرند. علاوه بر آن تمام ادوات حفاری، به نفع سازمان میراث فرهنگی ضبط می شود.

ماده ی 563:

 مجازات تجاوز به زمین هایی که در آثار ملی ثبت شده است، از شش ماه تا دو سال حبس است.

ماده ی 564:

 در صورت عدم اجازه از میراث فرهنگی جهت تعمیر یا تغییر در بناها و اماکن تاریخی، مجازات برای فرد خاطی،  شش ماه تا دو سال حبس خواهد بود.

ماده ی 565:

 مجازات انتقال اموال تاریخی فرهنگی غیرمنقول به دیگران، سه ماه تا  یکسال حبس است.

ماده ی 566:

اگر فردی در خصوص نحوه ی استفاده از بناها و آثار تاریخی، تغییری انجام دهد و این تغییر بر خلاف قوانین اعلامی از سوی سازمان میراث فرهنگی باشد، از سه ماه تا یکسال محکوم به حبس است.

ماده ی 567:

در تمامی ماده های گفته شده؛ سازمان میراث فرهنگی و مراکز دولتی مرتبط، شاکی محسوب می شوند.

ماده ی 568:

 این جریمه ها که توسط افراد حقوقی صورت می گیرد، هر کدام از مسئولان که دستور دهنده باشند، طبق موارد بالا، به مجازات های اعلامی محکوم می شوند.

ماده ی 569:

در صورت تخریب ملک شخصی که مالک آن، از ثبت ملک به عنوان آثار ملی آگاهی نداشته باشد، مجازاتی شامل مالک نمی شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره با وکیل

09124857572

Call Now Buttonبا یک کلیک تماس بگیرید
×