مالیات بر ارث

مالیات بر ارث (3)

با گروه عدالت نویسان در وقت و هزینه صرفه جویی کنید

مالیات بر ارث

مالیات بر ارث یکی از انواع مالیات هایی است که از سوی وراث به دولت پرداخت می شود و در سال های اخیر بسیار مورد توجه افراد و حقوق دانان بوده است. سوالاتی که از وکیل مالیات بر ارث پرسیده می شود معمولا در خصوص نرخ و درصد مالیات و موارد معاف از مالیات و نحوه مطالبه آن است و طبقات تعیین شده وراث نیز مورد سوال قرار می گیرد. در این مقاله بر آن شده ایم تا در این خصوص مالیات بر ارث مطالبی را عنوان نماییم و به سوالات مربوط به این موضوع پاسخگو باشیم.

منظور از مالیات بر ارث چیست؟

مالیات بر ارث و هر نوع از مالیات ها یکی از درآمد های دولتی است که نقش زیادی در عمران و آبادی کشور را ایفا می نماید. در سال های اخیر موضوع مالیات بر ارث مطرح شده است و اکنون دارای قواعد و قانون های مشخصی شده است. منظور از مالیات بر ار پث این است پس از مرگ متوفی دارای های منقول و غیرمنقول او بین وراث تقسیم می شود و بابر قانون افرادی که از این دارایی های ارث و سهم می برند بنا بر نسبت آنها با متوفی و مقدار و میزان ارث و سهم آنها بایستی به دولت مالیات پرداخت نمایند. دولت قوانین و قواعدی را برای پرداخت این نوع از مالیات تعیین کرده است که در ادامه به این موضوع خواهیم پرداخت.

قانون جدید مالیات بر ارث چه می گوید؟

قوانین مربوط به مالیات بر ارث برای اولین بار در سال 1316 در ایران به تصویب رسید و در سال های ایر این قوانین مورد اصلاحیه قرار گرفته شده اند. که برای آخرین بار در سال 1395 تغییراتی بر قوانین مالیات به تصویب رسید. وراث برای پرداخت مالیات به دولت به دو گروه تقسیم می شوند و گروهی که مورث آنها قبل از 1/1/ 1395 فوت کرده است بایستی طبق قوانین قدمی مالیات هر یک از وراث دریافت شود و وراثی که پس از تاریخ مزبور فوت کرده است با توجه به قوانین جدید مالیات را پرداخت خواهند کرد.

طبق قانون قدیمی مالیات میزان ترکه متوفی و تعداد نفرات وراث دو عامل تعیین کننده مالیات بود اما در سال های اخیر و با تصویب قوانین جدید تعیین مالیات سهم هر یک از ورثه به گونه ای دیگر است. در قوانین قبل از سال 95 ترکه متوفی که شامل دارایی ها و بدهی های وی بود تعیین می شد و پس از ارزش گذاری دارایی های متوفی دیون وی پرداخت می شود و سهم هریک و مالیات آنها مشخص می شد اما در قانون سال 95 به بعد ابتدا اموال و دارایی های متوفی دسته بندی شده و بر اساس وراثی که در گروه و دسته وراث قرار می گیرند سهم هر یک از مالیات مشخص می شود.

درصد مالیات بر ارث چقدر است؟

همانطور که گفته شد عامل مهم تعیین مالیات بر ارث سهم هر یک از وراث دسته و طبقه ای است که وراث با توجه به نسبت وی با متوفی در آن دسته قرار می گیرند. طبق قانون وراث در سه طبق قرار می گیرند که به شرح زیر می باشد؛

طبق اول شامل؛ همسر، پدر و مادر و فرزندان و نوه ها می باشد.

طبق دوم شامل؛ خواهر و برادر و فرزندان آنها و اجداد می باشد.

طبق سوم شامل؛ عمو و دایی و خاله و عمه و فرزندان آنها می باشد.

مالیات بر ارث یکی از انواع مالیات های مستقیم است که طبق قانون مالیات های مستقیم کمترین نرخ مالیات مربوط به طبقه اول است و در صورت وجود وراثی از طبقه دو و سه به ترتیب نرخ مالیات نیز دو و چهار برابر خواهد شد. درصد مشخصی برای مالیات ارث نمی توان مشخص کرد در همین راستا قانون برای تعیین نرخ مالیات دارایی ها و اموال را طبقه بندی نموده و مالیات طبقه اول را مشخص کرده است و بر طبق آن مالیات طبقه دوم و سوم مشخص خواهد شد. درصد مالیات بر اساس دارایی ها به شرح زیر است؛

وسیله نقلیه اعم از موتوری هوایی و زمینی و دریایی 2 درصد

سپرده بانکی و سود آنها و اوراق بهادار 3 درصد

حقوق مالی و حق امتیاز 10 درصد

اموال و دارایی های متوفی خارج از ایران 10 درصد

حق واگذاری محل و املاک 1.5 برابر نرخ ماده 59

سهم الشرکه و حق تقدم 1.5 برابر ماده 143

موارد معاف از مالیات بر ارث کدامند؟

در قوانین مصوب سال 1395 قوانین مربوط به مالیات بر ارث در زمینه معاف از مالیات اصلاح شد که طبق قانون موارد زیر معاف از مالیات های بر ارث هستند.

دارایی های شهدای انقلاب برای وراث طبقه دو و سه

اثاثیه خانه متوفی در حالتی که اسباب و اثاثیه وی لوازم ضروری زندگی باشد.

اموالی که برای موسسات دولتی و وزارتخانه و دستگاه هایی که توسط بودجه دولتی خریداری شده است.

وجوه مربوط به بازنشستگی و وظیفه و مزایای پایان خدمت و پس انداز خدمت، مطالبات مربوط به خسارت اخراج، بازخرید افراد از خدمت، مرخصی های استحقاقی استفاده نشده، بیمه های تامین اجتماعی، وجوه پرداختی توسط بیمه، خسارت فوت و بیمه عمر

مالیات خانه مسکونی چقدر است؟

یکی از موارد مورد سوال بسیاری از وراث مبلغ مالیات بر ارث ملک مسکونی خواهد بود. طبق قانون برای تعیین مالیات املاک مسکونی موروثی ابتدا ملک توسط کمیسیون املاک اداره مالیاتی ارزش گذاری خواهد شد و 7.5 درصد ارزش واقعی ملک مالیات بر ارث خواهد بود که این درصد برای طبقه اول وراث است و برای طبق دوم و سوم به ترتیب دو و چهار برابر خواهد شد.

فرار از مالیات بر ارث چه عواقبی دارد؟

قطعا عدم پرداخت مالیات بر ارث دارای عواقبی برای وراث خواهد بود طبق قانون چنانچه وراث مالیات تعیین شده را به اداره مالیات پرداخت ننمایند افراد مستوجب جریمه خواهند بود و جریمه وراث عدم انتقال ارث به آنها و جلوگیری از مالکیت آنها بر دارایی است و امکان دخل و تصرف آنها بر دارایی خلع خواهد شد و وراث حق فروش و دخل و تصرف در ارث خود را نخواهند داشت.

پس بنابراین برای مالکیت در دارایی موروثی بایستی طبق قانون مالیات آن پرداخت شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره با وکیل

09124857572

Call Now Buttonبا یک کلیک تماس بگیرید
×