ابعاد حقوقی اجاره رحم

ابعاد حقوقی اجاره رحم (1)

با گروه عدالت نویسان در وقت و هزینه صرفه جویی کنید

ابعاد حقوقی اجاره رحم

در سال های اخیر یکی از پدیده های مباحث حقوقی مطرح شده مربوط به ابعاد حقوقی اجاره رحم می باشد. برای پرداختن به موضوع اجاره رحم و ابعاد حقوقی اجاره رحم و شرایط های این مهم تا پایان نوشتار همراه ما باشید.

اجاره رحم چیست؟

در مواقعی که زوجین مشکل ناباروری داشته باشند و تمام راه های مختلف پزشکی را برای باروری امتحان کرده اند و در حالتی که زوجه به هر علتی توانایی حمل جنین را نداشته باشد، با تجویز پزشک و وجود شرایط لازم مجاز به اجاره کردن رحم اجاره ای می باشند. در این حالت زوجین برای بچه دار شدن از شخص ثالث کمک می گیرند و رحم او را به مدت نه ماه اجاره می کنند.

لقاح در محیط آزمایشگاه صورت می گیرد و در رحم زن ثالث برای رشد و نمو جنین قرار داده می شود. اجاره رحم در قالب قراردادی تنظیم شده صورت می گیرد که این قرارداد از منظر قانون لازم الاجرا می باشد.

طرفین قرارداد اجاره رحم

یکی از طرفین قرارداد زنی خواهد بود که رحم خود را به مدت نه ماه اجاره می دهد و طرف دیگر قرارداد زوجین یا زن و مردی هستند که پدر و مادر ژنتیکی جنین می باشند. طبق ماده 10 قانون مدنی قرارداد هایی که به شیوه خصوصی میان افراد تنظیم می شود به شرطی که خلاف صریح قانون نباشد این قرارداد نافذ است. به هر حال زن و مرد حاضر به تحمل هزینه های مادی و معنوی برای بچه دار شدن هستند و زن اجاره دهنده رحم نیز برای کم شدن فشار و هزینه های زندگی حاضر به قبول اجاره رحم خود شده است. پس زن اجاره دهنده رحم در قبال مبلغ وجهی مشخص تا به دنیا آمدن جنین زوجین طرف قرارداد مراقبت نماید.

اهمیت تنظیم قرارداد اجاره رحم چیست؟

تنظیم قرارداد میان زن اجاره دهنده رحم و زوجین نابارور مهم و بسیار ضروری است بایستی در متن قرارداد تمام شروط لازم نوشته شود و وظایف و تعهدات هر یک از طرفین مشخص شود. عقد قرارداد مزبور به دلیل شناسایی و مشخص کردن پدر و مادر ژنتیکی جنین و رسیدن به هدف مشخص طرفین قرارداد و مشخص کردن تعهدات هریک، مشخص کردن نسبت جنین و مادر به دنیا آورنده طفل و رفع کردن شبه زنا می باشد. پس با این وجود عقد قرارداد اجاره رحم امری مهم و ضروری است. ممکن است زن اجاره دهنده رحم به دلایل عاطفی و یا دلایل دیگر حاضر به تحویل طفل به پدر و مادر واقعی نباشد و یا زوجین پس از به دنیا آمدن فرزندشان به تعهدات خود عمل نکنند و هزینه اجاره رحم را پرداخت ننمایند. همچنین حالت های مختلف دیگر ممکن است رخ دهد که با وجود قرارداد اجاره رحم از بسیاری مشکلات جلوگیری خواهد کرد.

نحوه اجاره رحم چگونه است؟

یکی دیگر از موضوعات مهم در خصوص ابعاد حقوقی اجاره رحم پروسه یا مراحل اجاره رحم می باشد. پس از تشخیص پزشک چنانچه لقاح مصنوعی و اجاره رحم برای زوج نابارور تجویز شود بایستی طرفین قرارداد باید در جلسات مشاوره ای شرکت نمایند و از لحاظ روحی و اجتماعی برای این مهم آمادگی کامل داشته باشند. سپس قرارداد مزبور میان طرفین عقد خواهد شد و این قرارداد تا زمان به دنیا آمدن طفل و پرداخت وجه از سوی زوجین ادامه خواهد داشت.

شروط و ابعاد حقوقی اجاره رحم کدام است؟

در سال 1383 موضوع ابعاد حقوقی اجاره رحم در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید اما قوانین مشخصی برای این موضوع به تصویب نرسیده است اما وجود قرارداد و نافذ بودن آن به شرط موازین با قوانین دارای اهمیت و تایید قانون است. اما برای اینکه زوجین نابارور اجازه استفاده از اجاره رحم داشته باشند باید شرایطی وجود داشته باشد که این شروط به قرار زیر است؛

داشتن نامه پزشکی از پزشک زنان مبنی بر وجود مشکل ناباروری در زوجین

ارائه برگه های آزمایش مبنی بر عدم ابتلا زوجین به بیماری های واگیردار مانند ایدز و هپاتیت و …

گواهی عدم اعتیاد زوجین

داشتن سونوگرافی نرمال از نظر ذخیره و حجم تخمدان ها با تایید پزشک

همچنین زن اجاره دهنده رحم نیز باید دارای شرایطی ویژه باشد که در متن زیر به آن می پردازیم.

شرایط زن اجاره دهنده رحم کدام است؟

گفته شد که یکی از طرفین قرارداد اجاره رحم زنی است که برای رفع مشکلات مالی اقدام به اجاره رحم خود می کند و طبق قانون بایستی دارای شرایطی باشد تا بتوان جنین را به مدت نه ماه در رحم او قرار داد این شرایط به قرار ذیل است؛

زن باید از نظر روحی و روانی و جسمی سالم باشد.

سن زن کمتر از سی و پنج سال باشد و ترجیحا متاهل باشد و شیرده نیز نباشد.

از دارو های خاصی استفاده نکند.

عدم ابتلا به بیماری هایی که برای جنین و مادر خطرناک باشد.

داشتن حداقل یک بچه

نداشتن سابقه زایمان زودرس و یا سقط جنین، دیابت حاملگی و فشار خون و عوارض و وخیم در حاملگی

عدم ابتلا زن و همسر او به بیماری های واگیردار مانند ایدز و هپاتیت

عدم اعتیاد زن اجاره دهنده رحم و همسر او

همچنین برای عقد قرارداد اجاره رحم و یا اجاره کردن رحم باید مدارکی وجود داشته باشد که در متن زیر به آن خواهیم پرداخت.

مدارک مورد نیاز برای اجاره رحم کدام است؟

مدارکی که برای اجاره کردن رحم مورد نیاز است و برای دریافت شناسنامه طفل مورد نیاز است به قرار زیر است؛

شناسنامه زوجین و کپی از صفحه اول و دوم آن

سند ازدواج زوجین و کپی از برگه های اول تا چهارم سند

وجود عکس پرسنلی از زوجین

نکات مهم در خصوص ابعاد حقوقی اجاره رحم

قبل از به دنیا آمدن نوزاد زوجین و زن اجاره دهنده رحم و با مدارک و قرارداد تنظیم شده به بیمارستانی که برای به دنیا آمدن نوزاد انتخاب کرده اند مراجعه کرده و پرسنل را از موضوع اجاره رحم مطلع سازند تا بعد از به دنیا آمدن نوزاد مشکلی از بابت گواهی تولد و گرفتن شناسنامه به وجود نیایید.

حتما قرارداد اجاره رحم را در حضور وکیل پایه یک دادگستری و پزشک معالج تنظیم کرده تا از هر نظر دارای قواعد مرتبط به اجاره رحم باشد.

زن به دنیا آورنده نوزاد هیچ شباهت ژنتیکی به طفل ندارد و ژنتیک او شبیه به پدر و مادر واقعی خود است و پس از به دنیا آمدن نوزاد زن هیچ حق و نسبتی با طفل نخواهد داشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره با وکیل

09124857572

Call Now Buttonبا یک کلیک تماس بگیرید
×