مطالبه سهم الشرکه

مطالبه سهم الشرکه (3)

با گروه عدالت نویسان در وقت و هزینه صرفه جویی کنید

مطالبه سهم الشرکه

منظور از مطالبه سهم الشرکه درخواست سهم الشرکه از مال مشاع می باشد که در ممکن است در قالب دادخواستی به دادگاه ارائه شود. مطالبه سهم الشرکه ممکن است یکی از دعاوی مطرح شده در مراجع صورت بگیرد. سهم الشرکه دارای خصوصیات و ویژگی هایی است که در ادامه این مقاله به آن خواهیم پرداخت.

منظور از مطالبه سهم الشرکه چیست؟

همانطور که گفته شد منظور از مطالبه سهم الشرکه درخواست سهم خود  از ملک مشاع به نسبت سهم خود است. منظور از ملک مشاع مال مشترکی میان دو یا چند نفر است که هنوز میان افراد تقسیم نشده است. هر یک از شرکا دارای سهمی هستند که بنا بر نوع آورده خود دارای سهمی هستند. منظور از مطالبه سهم الشرکه خواستار سهم خود از شرکت می باشد که به عنوان اموال منقول شناخته می شود. افراد بر اساس سهمی که در شرکت دارند در سود و زیان شرکت سهیم هستند. سهم الشرکه هر فرد از حقوق مادی و دینی اوست که هر زمان بخواهند می توانند برای مطالبه سهم الشرکه اقدام نمایند. چنانچه شرکت در صورت مطالبه افراد اقدامی انجام ندهد فرد می تواند از طریق دادخواست مطالبه سهم الشرکه را به دادگاه ارائه دهند.

پس سهم الشرکه به معنی حقوق مالی فرد در سود و زیان های شرکت است و با توجه به سهمی که در شرکت دارد می تواند هر زمان بخواهد می تواند آن را مطالبه نماید که تحت عنوان حقوقی مطالبه سهم الشرکه یاد می شود. لازم به ذکر است که سهم الشرکه به دلیل منقول بودن مال قابل انتقال به بدهکار است. به این معنی بدهکار می تواند از شرکت به دلیل بدهی فرد آن را مطالبه نماید. پس گاهی منظور از مطالبه سهم الشرکه این است که طلبکار خواستار سهم الشرکه فرد بدهکار برای تسویه بدهی خواهد بود. حالت دیگر در این خصوص مطالبه سهم الشرکه توسط شریک است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

مطالبه سهم الشرکه توسط شریک چگونه است؟

چنانچه فرد بدهکار به پرداخت بدهی خود متعهد نباشد اموال او توسط طلبکار توقیف خواهد شد. مطالبه سهم الشرکه توسط  طلبکار موردی است که طبق قانون امکان پذیر است. طلبکار از طریق قانون می توان درخواست مطالبه سهم الشرکه بدهکار را داشته باشد. این موضوع فرقی در میزان سهم شخص از شرکا یا شرکت ندارد. تنها با ارائه درخواست مطالبه سهم الشرکه طلب او از این طریق وصول خواهد شد. طبق قانون و پس از یک سال از صدور رای قاضی اقدامات لازم در جهت مطالبه بدهی از طریق توقیف اموال انجام می شود. سهم الشرکه بدهکار به عنوان بدهی توقیف خواهد شد. در شرکت های مدنی چنانچه شریک توانایی مطالبه سهم خود را از شرکت نداشته باشد و یا سهم الشرکه وی پرداخت نشود به لحاظ قانونی مجاز است که سود سهم را از شرکت توقیف نماید. و در صورتی که اشخاص به عنوان مدیر یا شریک شرکت اقدام به پرداخت سود ننمایند اموال شخصی او بنا بر قانون توقیف خواهد شد. اما در شرکت های تجاری می توان از خود شرکت مطالبه سهم الشرکه یا سود را کرد. در صورت عدم پرداخت شرکت از طریق قانون و از منبع دارایی های شرکت سهم الشرکه قابل وصول است.

مرجع صالح برای رسیدگی به درخواست مطالبه سهم الشرکه کدام است؟

همانطور که گفته شد مطالبه سهم الشرکه از سوی فرد صاحب سهم و یا بدهکار یا شریک نیز قابل دادخواست و درخواست می باشد. زمانی که افراد درخواست یا مطالبه سهم الشرکه خود را داشته باشند اما شرکت مدنی یا تجاری اقدام به پرداخت آن ننمایند افراد از طریق قانون پیگیر خواهد شد. دادخواست مطالبه سهم الشرکه خود را به دادگاه ارائه خواهد داد. اما چه دادگاهی مرجع صالح برای رسیدگی است؟ دادگاه حقوقی دادگاه صالح برای رسیدگی به دادخواست مطالبه سهم الشرکه است.

مطالبه سهم الشرکه در شرکت های مدنی به چه صورت است؟

در خصوص مطالبه سهم الشرکه افراد در شرکت های مدنی با توجه به سهم فرد در ملک مشاع از سود و منافع شرکت دارای سهم و بهره است. با توجه به قراردادی که بین شرکا بسته می شود مقدار سهم یکی از شرکا می تواند بدون در نظر گرفتن سهم او زیاد یا کم شود. شرکا یا مدیر شرکت در شرکت های مدنی باشد سود را به افراد پرداخت می کنند زیرا شرکت مدنی فاقد شخصیت مجزا است و مدیر یا شرکا مسئول تمامی پرداختی ها می باشند. افراد برای مطالبه سهم الشرکه یا سود خود باید به مدیر شرکت رجوع نمایند و یا به یکی یا همه شرکا مطالبه خود را عنوان نمایند.

مطالبه سهم الشرکه در شرکت های تجاری به چه صورت است؟

نحوه مطالبه سهم الشرکه در شرکت های تجاری بر اساس نوع شرکت تجاری تفاوت های جزئی دارد. مطالبه سهم الشرکه در شرکت های سهامی به این صورت است؛ افرادی که در شرکت سهامی دارای سهم الشرکه هستند سندی به نام برگه سهام دارند این برگه حاوی درصد سهام فرد و میزان حقوق و تعهدات او می باشد و در صورتی که سودی عاید شرکت شود مدیر شرکت ملزم است تا سود آن را میان سهامداران تقسیم نماید.

در صورتی که شرکت تجاری از نوع شرکت تضامنی باشد فرد برای مطالبه سهم الشرکه خود بایستی طبق عهد نامه شرکت و مقدار تعیین شده سود خود را مطالبه نماید.

خصوصیات سهم الشرکه در مطالبه سهم الشرکه چیست؟

مطالبه سهم الشرکه دارای خصوصیاتی است که این خصوصیات به تابعیت ویژگی سهم الشرکه می باشد. دانستن خصوصیات این مهم برای همه افرادی که مطالبه سهم الشرکه را از شرکت دارند مهم است تا موضع خود را مشخص نمایند. از خصوصیات سهم الشرکه به قرار زیر است؛

سهم الشرکه جزو اموال منقول می باشد. منقول یا غیر منقول بودن سهم الشرکه متغییر است و دادگاه در این خصوص تصمیم گیرنده است.

سهم الشرکه به عنوان اموال شخصی فرد محسوب می شود چنانچه فرد تصمیم بر لغو قرارداد خود و شرکت نماید سهم او از مال مشاع شخصی خواهد بود و می تواند در مورد آن تصمیم بگیرد.

سهم الشرکه به لحاظ شناسایی در مطالبه سهم الشرکه اموال قابل توقیف است.

سهم الشرکه دارای ارزش پولی است.

سهم الشرکه از اموال عینی محسوب نمی شود و از این بابت قابل توثیق نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره با وکیل

09124857572

Call Now Buttonبا یک کلیک تماس بگیرید
×