ترکه و رد ترکه چیست

ترکه و رد ترکه چیست (4)

با گروه عدالت نویسان در وقت و هزینه صرفه جویی کنید

ترکه و رد ترکه چیست

منظور از ترکه و رد ترکه چیست؟

ابتدا باید بدانیم که ترکه و رد ترکه چیست؟ ترکه در اصل چیزهایی است که وقتی فردی فوت می کند، همه آنها را ترک کرده و برای وراث خود برجای می گذارد. این چیزها که ترکه نام دارند تمام مایملک فرد را شامل می شود، اعم از مثبت یا منفی. حال به بررسی کامل مفاهیم مایملک مثبت و منفی، شرایط قانونی دعوای تحریر ترکه و مدارک لازم جهت دادخواست تحریر ترکه، انواع مختلف قبول ترکه و شرایط رد ترکه، زمان لازم برای رد ترکه و آثار رد ترکه به صورت کامل می پردازیم.

مایملک مثبت و منفی چیست؟

برای اینکه بدانیم دقیقا مفهوم ترکه و رد ترکه چیست ابتدا باید با مفهوم مایملک مثبت و منفی در ترکه آشنا شویم. فردی که فوت کرده اگر دارای دین و بدهی بوده باشد، قبل از اینکه اموالش بین وراث تقسیم شود، ابتدا باید دین و بدهی ها پرداخت شود و تصفیه ترکه صورت پذیرد و سپس اموال باقی مانده را بین وراث تقسیم کنند. دارایی های مادی شخص و چیزهایی که از دیگران طلب دارد به عنوان مایملک مثبت در ترکه تلقی می شوند. بدهی ها و دیونی هم که شخص به دیگران دارد مایملک منفی در ترکه به حساب می آیند. به صورت کلی مایملک منفی بر روی مایملک مثبت تاثیرگذار هستند.

اگر ترکه و دارایی های فردی که فوت شده جهت پرداخت بدهی هایش کافی نباشد، بازماندگانش وظیفه ای در این خصوص ندارند. وراث فقط وقتی موظف به پرداخت این دین و بدهی ها هستند که این موضوع را پذیرفته باشند و به عبارتی قبول ترکه کرده باشند. گرفتن گواهی انحصار وراثت به معنای قبول ترکه است. بنابراین افرادی که از مایملک متوفی سهم بیشتری دریافت می کنند، در خصوص بدهی ها هم باید سهم بیشتری از ترکه را پرداخت نمایند.

اشخاصی که واجد شرایط قانونی برای طرح دعوای تحریر ترکه هستند:

اشخاصی که برای درخواست تحریر ترکه می توانند اقدام نمایند، شامل دو گروه هستند.

اول فردی که تحت عنوان وصی شناخته شده و مدیریت ترکه و اموال متوفی بر عهده اوست.

دوم تمام وراث فرد متوفی یا نماینده قانونی و وکیلشان.

هر کدام از این افرادی که صلاحیت طرح دادخواست تحریر ترکه را دارند، می تواند این دادخواست را به دادگاه تقدیم کند. دادگاه پس از بررسی کلیه اسناد و مدارک و روشن شدن کامل ترکه که شامل اموال متوفی و دیون و بدهی ها است، درنهایت طبق اظهارات وراث نسبت به صادر نمودن تحریر ترکه اقدام می نماید.

ترکه و رد ترکه چیست (3)
ترکه و رد ترکه چیست (3)

مدارک لازم برای این دادخواست:

جهت دادخواست تحریر ترکه ابتدا گواهی فوت فرد متوفی و سپس گواهی انحصار وراثت، در نهایت لیست کلیه دارایی ها لازم است.

بعد از مرحله دادخواست تحریر ترکه کارشناس رسمی دادگستری با بررسی کلیه مدارک و شواهد، صورت دارایی های مربوط به ترکه را جهت ارائه به وراث صادر می کند.

بحث دیگری که حائز اهمیت است و به فهمیدن مفهوم ترکه و رد ترکه چیست کمک شایانی می نماید، توضیح در مورد انواع مختلف قبول ترکه، یا ردترکه و آثار رد ترکه است.

انواع قبول ترکه و رد ترکه چیست؟

انواع مختلف قبول ترکه:

قبول ترکه انواع مختلفی دارد که شامل موارد زیر است:

قبول ترکه به صورت مطلق، که در این حالت وراث کلیه دارایی ها را اعم از مثبت یا منفی می پذیرند. بنابراین اگر این دارایی ها جهت پرداخت دین و بدهی های متوفا به اندازه کافی نباشند، هر کدام از ورثه به نسبت سهمی که دارند باید کلیه دیون و بدهی ها را بپردازند و تصفیه ترکه نمایند. پرداخت این امر حتی اگر شده از دارایی خود وراث هم باشد و نه اموال فرد متوفی باید حتما انجام شود. به این ترتیب قبول ترکه به صورت مطلق ریسک بیشتری دارد.

قبول ترکه به صورت مشروط، که در این حالت وراث تقاضای تحریر ترکه را می نمایند. به این صورت کلیه مایملک و ترکه فرد متوفی اعم از مثبت یا منفی مشخص می شود. برای انجام این امر باید کلیه ورثه اقدام به درخواست تحریر ترکه در دادگاه کنند. به این ترتیب ورثه موظف به تصفیه ترکه و پرداخت کلیه دیون و بدهی های فرد متوفی که در صورت تحریر آمده است هستند.

رد ترکه و شرایط آن:

مفهوم رد ترکه در حقوق، در مقابل فرض و قرابت قرار دارد. به این معنی که از ترکه فرد متوفی صاحبان فرض حصه خودشان را می برند و سایرین صاحبان قرابت هستند.

به عبارت دیگر معنای رد ترکه این است که یک فرد یا کلیه ورثه انصرافشان را از تصفیه ترکه و پرداخت بدهی ها اعلام کنند. به این ترتیب با رد ترکه، پرداخت دیون فرد متوفی از اموال برجای مانده ساقط نخواهد شد. بنابراین فقط وظیفه کنترلش از شانه کلیه ورثه برداشته خواهد شد.

وصی متوفی موظف به انجام این امر، یعنی تصفیه ترکه است. اگر فرد متوفی وصی تعیین نکرده باشد، دادگاه به وسیله مدیر تصفیه ترکه که تعیین شده، به مدت یک هفته این امر را به سرانجام می رساند. سپس وراث مابقی املاک را بینشان تقسیم می کنند. ورثه ای که دادخواست رد ترکه را داده، حق اعتراض را نسبت به پرداخت بدهی ها از خود سلب کرده است.

زمان رد ترکه:

طبق ماده دویست و چهل و نه قانون امور حسبی، هر زمان که وراث قصد رد ترکه را داشته باشند، باید حتما به صورت کتبی یا شفاهی این موضوع را به دادگاه اعلام کنند. دادگاه هم این امر را در دفتر مخصوص به ثبت می رساند. اگر رد ترکه در دفاتر مخصوص در دادگاه به ثبت نرسد، فاقد اعتبار خواهد بود. وراث نمی توانند رد ترکه را مشروط به شرطی نمایند، یا به نحوی معلق به دادگاه اعلام کنند. چنین رد ترکه ای هیچگاه توسط قانونگذار قابل قبول نیست. اگر وارثی فوت کند، حق قبول ترکه یا رد ترکه به سایر وراث انتقال می یابد.

اما نکته اینجاست که این کار حتما باید ظرف مدت یک ماه پس از فوت شخص به دادگاه اعلام گردد. اگر درخواست تحریر ترکه را هم وراث داشته باشند، باید تا یک ماه پس از تحریر حق ثبت، درخواستشان را بدهند. به این ترتیب چنانچه طی این زمان هیچ درخواست تحریر ترکه ای به دادگاه ارائه نشود، در حکم قبول ترکه مشروط تلقی می شود.

جهت ثبت درخواست تحریر ترکه باید به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کنید. چون خواسته تان از نوع ترافعی نبوده و فرد دیگری در مقابلتان حضور ندارد، دادگاه نسبت به تعیین جلسه حضوری اقدامی نمی کند. بنابراین ممکن است که درخواست تحریر ترکه بر اساس تشخیص مراجع قضایی تایید و یا رد شود.

آثار رد ترکه:

از مهمترین آثار رد ترکه به از بین رفتن ولایت وراث بر ترکه می توان اشاره کرد. که در این مورد اگر تمام وراث رد ترکه را انجام دهند، به ظاهر آن ترکه بی صاحب خواهد شد. نکته اینجاست که بر طبق ماده 254 از قانون امور حسبی هرچه بعد از تصفیه ترکه باقی مانده باشد، حتی در حالت رد ترکه به وسیله کلیه وراث، باز هم باقیمانده آن ترکه به وراث انتقال خواهد یافت. در اصل رد ترکه توسط وراث فقط به معنای این است که آنها مدیریت ترکه فرد متوفی را برای تصفیه ترکه به عهده نمی گیرند. این به معنی نخواستن ترکه نمی باشد و به همین علت دادگاه مدیریت نمودن ترکه را انجام می دهد.در این مطلب به صورت کامل ترکه و رد ترکه چیست را برایتان توضیح دادیم. شما عزیزان می توانید برای دریافت مشاوره در خصوص طرح دادخواست تحریر ترکه با کارشناسان خبره ما تماس حاصل نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره با وکیل

09124857572

Call Now Buttonبا یک کلیک تماس بگیرید
×