وکیل تنظیم وصیت نامه

وکیل تنظیم وصیت نامه (5)

با گروه عدالت نویسان در وقت و هزینه صرفه جویی کنید

وکیل تنظیم وصیت نامه

وکیل تنظیم وصیت نامه در تهران

وکیل تنظیم وصیت نامه

وصیت یک نوع عقد یا قرارداد در قانون مدنی محسوب می شود که به واسطه آن فرد تصمیم می گیرد بعد از مرگ وی اموال به چه صورت مدیریت شود. در واقع قانون این اجازه را به فرد می دهد که برای اموال خود بعد از مرگ شرایطی را تعیین کند. قانون عمل به این وصیت را لازم الاجرا تلقی کرده است. اما تنظیم وصیت نامه صحیح قانونی شرایط و ویژگی هایی دارد. اینجاست که وکیل تنظیم وصیت نامه می تواند کارکرد خودش را نشان دهد.

وصیت نامه یک نوع عقد یا قرارداد است. بنابراین شرایط خاصی برای تدوین آن از دید قانون وجود دارد. نکته دیگری که بسیار مهم است بدانید این است که وصیت در قانون ایران بر اساس قانون شرعی اسلام تدوین شده است. بنابراین اشرافیت وکیل تنظیم وصیت نامه بر قوانین شرعی و اسلامی می تواند بسیار کارساز باشد. به بیان ساده تر وکیل تنظیم وصیت نامه باید نسبت به این قوانین شرعی آگاهی داشته باشد. زیرا عمده این قوانین برگردانی از همان فقه و شرع اسلام در خصوص ارث است.

بنابراین برای این که بدانیم اساسا وکیل تنظیم وصیت نامه چه کمکی می تواند به ما در این بین کند باید بدانیم که تنظیم وصیت نامه چه لزومی دارد و در مرحله بدانیم که اساسا چه شرایطی برای این وصیت نامه باید رعایت شود تا با یک وصیت قانونی طرف باشیم. از طرف دیگر باید دید که وارثین باید چه رفتاری نسبت به این وصیت باید داشته باشند. تمام این ها در کنار یک دیگر می تواند ما را به ابعاد مختلفی از این قانون و کارکرد وکیل تنظیم وصیت نامه برساند. بنابراین در ادامه با ما همراه باشید که قرار است با ویژگی های جدیدی از این قانون آشنا شویم. این ابعاد و ویژگی ها ما را به اهمیت و کارکرد وکیل تنظیم وصیت نامه و شناخت ابعاد مختلف کاری آن می رساند.

چرا وکیل تنظیم وصیت نامه

یکی از اولین سوالاتی که در مورد وصیت نامه پرسیده می شود این است که در قانون انحصار وراثت و در فقه اسلام برای تقسیم اموال بعد از مرگ قوانین مختلف جزئی بیان شده است. به بیان ساده تر به طور کامل مشخص است که بعد از مرگ چه کسانی به عنوان وارث شناخته می شوند و هر کدام از آن ها از چه سهم هایی برخوردار هستند. بنابراین چه لزومی به وجود عنوانی مانند وصیت نامه وجود دارد؟

در واقع فقه و به تبع آن شرع سعی کرده است با ایجاد عنوان وصیت نامه احترام خود را نسبت به فرد در جامعه نشان دهد. در واقع بگذارید این گونه بیان کنیم.

وکیل تنظیم وصیت نامه  به خوبی می داند که فرد از لحظه تولد در جامعه صاحب یک سری حقوق حتمی می شود. مثلا این فرد باید دارای شناسنامه باشد و یا این که از حق تحصیل رایگان برخوردار است. اما برخی از حقوق مانند حقوق مالکیت بعد ها به آن اضافه می شود. نکته ای که وجود دارد این است که این حق به جز خواست فرد و به جز در شرایط خاص قانونی مانند جنون فرد، از وی گرفته نمی شود. بنابراین یک فرد می تواند تا آخرین لحظه زندگی خود مالک برخی اموال محسوب شود. اما بعد از مرگ او چه اتفاقاتی رخ می دهد؟

وکیل تنظیم وصیت نامه  و قانون انحصار وراثت سعی کرده است پاسخ این سوال را بر اساس فقه و شرع بیان کند. اما مسئله ای که وجود دارد این است که این فرد که سال ها در جامعه حضور داشته و به نوعی برای جامعه تلاش کرده است و این اموال را نگهداری کرده این حق را باید داشته باشد تا برای آینده اموال خود نیز تصمیم گیری کند. در واقع قانون انحصار وراثت از این جهت است که اموال بدون صاحب نماند و وصیت نامه نیز قصد دارد همین کار را دارد.

بنابراین وکیل تنظیم وصیت نامه می تواند بر اساس خواسته موکل خود برای بخشی از اموال خود تصمیم گیری کند. این تصمیم گیری در صورت برقراری شرایط مختلف وصیت نامه مقدم بر قانون انحصار وراثت خواهد بود.

اما این تنها تعریفی بر یک نوع از وصیت نامه و لزوم استفاده آن بود. نوع دیگر وصیت نامه را وصیت عهدی می نامنند که بر اساس آن فرد از افرادی می خواهد که بعد از مرگ کارهایی انجام دهند. به طور مثال فرد می خواهد جسد وی در جای مشخصی دفن شود. در صورت مغایر نبودن این موضوع با قانون کسانی که نام آن ها در این وصیت ذکر شده باشد و یا در صورت عدم ذکر، وراث قانونی وی مکلف به اجرای این تعهدات هستند. از این روست که گفته می شود وصیت نامه یک عقد یا قرارداد است.

وکیل تنظیم وصیت نامه (1)
وکیل تنظیم وصیت نامه (1)

انواع وکیل تنظیم وصیت نامه

تا به این جا با لزوم استفاده از وصیت و انواع آن آشنا شدیم. دانستیم که دو نوع وصیت وجود دارد که تحت عنوان های تملکی و عهدی از آن ها در قانون یاد می شود. شما می توانید از وکیل تنظیم وصیت نامه در تنظیم هر دو این ها بهره ببرید.

اما فارغ از این مسئله برای این که بتوانیم شرایط وصیت نامه و کارکرد وکیل تنظیم وصیت نامه را بدانیم باید ابتدا با انواع وصیت نامه آشنا شویم.

به طور کلی در قانون سه نوع وصیت نامه وجود دارد. این وصیت نامه ها به ترتیب عبارتند از وصیت نامه خود نوشت، وصیت نامه سری، وصیت نامه رسمی.

وصیت نامه خود نوشت همان است که فرد به خط خود وصیت نامه ای را بر اساس شرایط مشخص تنظیم می کند. وکیل تنظیم وصیت نامه در این جا می تواند به عنوان فردی راهنما و مشاور حضور داشته باشد و قوانین مربوط را به وی گوشزد کند. از مهمترین ویژگی های این نوع وصیت نامه این است که باید به امضای فرد برسد و تاریخ نیز داشته باشد. یادتان باشد که این وصیت نامه به خط خود فرد باید باشد. بدین ترتیب افراد کم سواد یا بی سواد عملا بر اساس قانون حسبی از نگارش چنین وصیت نامه ای محروم هستند. به بیان ساده تر حتی وکیل تنظیم وصیت نامه با داشتن وکالت نیز نمی تواند وصیت نامه خودنوشت را تنظیم کند.

نکته مهمی که در خصوص این نوع وصیت نامه وجود دارد این است که اساسا این نوع وصیت نامه یک سند غیر رسمی محسوب می شود و وارثین هر لحظه می توانند نسبت به اصالت و واقعی بودن آن شک کنند. البته باید قبول کرد که این نوع وصیت نامه بسیار ساده و کم هزینه است اما از اعتبار کمتری نیز برخوردار است. این نکته ای است که باید به آن توجه داشته باشیم.

وکیل تنظیم وصیت نامه (2)
وکیل تنظیم وصیت نامه (2)

شروع کارکرد وکیل تنظیم وصیت نامه

اما نوع دیگری از وصیت نامه تحت عنوان وصیت نامه سری وجود دارد. این وصیت نامه به صورت رسمی و محضری تهیه می شود و سپس به صورت قانونی و در حضور نماینده قانونی مهروموم می شود. این مهم تا زمان مرگ و در حضور وکیل تنظیم وصیت نامه تعیین شده و در کنار تمامی وراث بازگشایی نمی شود. نکته مهم اینجاست که این وصیت نامه در اداره ثبت احوال محل یا منطقه مربوطه به امانت گذاشته می شود. بنابراین می توان گفت این نوع وصیت نامه معتبرترین و امن ترین وصیت نامه ای است که می تواند وجود داشته باشد. اما چند نکته مهم در خصوص این نوع وصیت نامه وجود دارد.

اول این که لزومی برای خودنوشت بودن وصیت نامه وجود ندارد. یعنی لازم نیست این وصیت نامه به خط خود فرد باشد. از این رو افراد نابینا نیز امکان بهره مندی از این نوع وصیت نامه را پیدا می کنند. تنها کافی است این وصیت به امضای فرد برسد. دست خط فرد در این حالت تنها در حالتی الزامی است که فرد قدرت تکلم نداشته باشد. در این صورت باید وی وصیت نامه را نوشته و امضا کند.

نکته مهم دیگری که هر وکیل تنظیم وصیت نامه می داند این است که همچنان افراد بی سواد امکان استفاده از این نوع وصیت نامه را ندارند. چرا که مهمترین رکن این وصیت نامه امضای فرد است و مهر یا … نمی تواند جای این امضا را بگیرد. همچنین باید تاریخ تنظیم سند در دفتر اسناد رسمی به صورت رسمی ثبت شده باشد تا این سند اعتبار رسمی و قانونی خود را داشته باشد. این نکته بسیار مهمی است که باید به آن توجه داشته باشیم.

اما نوع دیگر وصیت نامه، نوع رسمی آن است. این وصیت نامه در حضور نماینده قانونی – سردفتر دار – تنظیم و امضا می شود. به نوعی می توان گفت که با توجه به رسمی بودن این وصیت نامه، اعتبار آن قابل قبول است و بدون نیاز به دستور دادگاه قابلیت اجرا دارد. به بیان ساده تر تقریبا چیزی نمی تواند باعث شود اعتبار این سند زیر سوال رود. از این رو بسیاری معتقد هستند که اعتبار سند رسمی از وصیت نامه محرمانه نیز بیشتر است.

در هر کدام از این انواع وصیت نامه وکیل تنظیم وصیت نامه می تواند کارایی خودش را داشته باشد. اما مسلما می توان حدس زد که در نوع خود نوشت وکیل تنظیم وصیت نامه بیشتر می تواند نقش مشاوره حقوقی را داشته باشد و کارایی اصلی این وکیل عمدتا در دو صورت بعدی خواهد بود. نظر شما چیست؟

وکیل تنظیم وصیت نامه (6)
وکیل تنظیم وصیت نامه (6)

وکیل تنظیم وصیت نامه در شرایطی که فکرش را نمی کنیم!

اسلام بر لزوم وصیت تاکید بسیاری داشته و دارد. در واقع اسلام معتقد است که وصیت می تواند تا حدودی بار مسئولیت قانون را نسبت به اموال و تعهدات افراد دیگر نسبت به متوفی کمتر کند. از طرف دیگر وصیت نشانه احترام قانون به افراد جامعه است بنابراین اسلام افراد جامعه را مکلف کرده است تا نسبت به تنظیم وصیت اقدام کنند.

در واقع اسلام معتقد است که مسلمان باید همواره وصیت نامه آماده ای داشته باشد تا در صورت فوت این وصیت نامه به عنوان یک سند – رسمی یا غیر رسمی – وجود داشته باشد.

در شرایط عادی و معمولی جامعه کمتر افراد به فکر تنظیم وصیت نامه هستند. معمولا در سنین میانسالی یا جوانی کمتر کسی دوست دارد به وصیت فکر کند. اما در برخی شرایط خاص این تفکرات همه تغییر می کند.

در واقع ممکن است برخی شرایط خاص وجود داشته باشد که عملا عمل به تشریفات قانونی ممکن نباشد. قانون و شرع این شرایط را مشخص کردند. بنابراین در این شرایط تنظیم وصیت نامه به هر شکلی و بدون تشریفات قانونی قابل استناد و لازم الاجرا است. این شرایط عبارتند از: شرایط جنگی ( وصیت نامه نظامی )، شرایط همه گیری بیماری، وصیت نامه در شرایطی که امکان خطر فوری وجود دارد و وصیت نامه ای که هنگام مسافرت دریایی تنظیم می شود.

بدین ترتیب در این چهار شرایط تنظیم وصیت نامه نیاز به تشریفات قانونی ندارد و بدون این تشریفات و مسائل گفته شده در بالا وصیت نامه از صحت کامل برخوردار است و وکیل تنظیم وصیت نامه می تواند نسبت به الزام آور بودن آن اقدام کند. این نکته نیز بسیار مهم و کارآمد است که باید به آن توجه شود.

وکیل تنظیم وصیت نامه (41)
وکیل تنظیم وصیت نامه (41)

شرایط وکیل تنظیم وصیت نامه

تا به این جا در کنار وکیل تنظیم وصیت نامه دانستیم که وصیت نامه چیست، چه لزومی دارد و از چه انواعی تشکیل شده است. همچنین دانستیم وصیت نامه را در چه شرایطی می توانیم بدون در نظر گرفتن انواع تشریفات قانونی تنظیم شود. اما در کنار این ها لازم است شرایط یک وصیت نامه را از جهات مختلف بررسی کنیم و بدانیم وکیل تنظیم وصیت نامه باید چه شرایطی را در تنظیم این وصیت نامه در نظر بگیرد.

اولین نکته ای که در تنظیم وصیت نامه باید به آن توجه داشته باشید این است که فرد اساسا نمی تواند برای بیش از ثلث یا همان یک سوم اموال خود تصمیم بگیرد. به بیان ساده تر تمام وصیت نامه تنها برای یک سوم اموال است. اگر فرد می خواهد برای تمام اموال خود وصیت کند باید تمامی وراث حضور داشته باشند و نسبت به این کار رضایت داشته باشند. بنابراین وصیت نامه ای صحیح است که برای یک سوم اموال تنظیم شده باشد و در صورت مازاد بودن اموال مورد وصیت باید تمام وراث نسبت به این اتفاق رضایت خود را اعلام کرده باشند.

بعد از آن نوبت به شرایط کسی می رسد که وصیت می کند. در قانون به این فرد موصی گفته می شود. یک وکیل تنظیم وصیت نامه به خوبی می داند که در زمان تنظیم وصیت نامه باید موصی اهلیت داشته باشد. یعنی از سلامت روانی و عقلی قابل قبولی برخوردار باشد. همچنین در زمان وصیت باید مالکیت اموال مورد وصیت را بر عهده داشته باشد. یعنی نمی تواند برای اموالی که بعدا قرار است تحت مالکیت او قرار بگیرد تصمیم گیری کند و یا این که برای اموال از دست رفته حرفی بزند. تنها وصیت در زمانی قابل قبول است که اموال مورد بحث در زمان تنظیم وصیت نامه تحت تملک وی بوده باشد.

نکته مهمی که وکیل تنظیم وصیت نامه به خوبی به آن واقف است این موضوع است که اساسا موصی می تواند از وصیت خود بازگردد و وصیت نامه ای دیگر را تنظیم کند. در این صورت وصیت دوم لازم الاجرا محسوب می شود.

موصی له کسی است که وصیت برای او یا به نفع او تنظیم شده است. به بیان ساده تر موصی له در قانون کسی است که قرار است کاری بر اساس وصیت نامه انجام دهد یا مالکیت اموالی را بر عهده بگیرد. این فرد باید زنده باشد. یعنی نمی توان برای فرد مرده یا کسی که هنوز به دنیا نیامده وصیت کرد. بنابراین وکیل تنظیم وصیت نامه می داند برای جنینی که در شکم مادرش می باشد نمی توان وصیت کرد. این چنین زمانی به عنوان موصی له شناخته می شود که اساسا زنده به دنیا بیاید.

این ها مهم ترین شرایط و ویژگی هایی بود که برای تنظیم وصیت نامه باید رعایت شود. در واقع وکیل تنظیم وصیت نامه به خوبی می داند که برای این که یک وصیت نامه در انواع مختلف به درستی تنظیم شود این ها حداقل شرایطی است که باید رعایت شود. این نکته بسیار مهم را هیچگاه از یاد نبرید.

وکیل تنظیم وصیت نامه (3)
وکیل تنظیم وصیت نامه (3)

وکیل تنظیم وصیت نامه و چند نکته

یکی از مهمترین مسائلی که در خصوص قانون وصیت نامه وجود دارد این است که اگر موصی یا کسی که وصیت می کند بر اساس سوء نیت از بین برود، یعنی خودکشی کرده باشد وصیت از اعتبار ساقط می شود.

یعنی یکی از تنها شرایطی که می تواند وصیت نامه را از اعتبار ساقط کند این موضوع است که موصی خودش را از بین برده باشد. در این صورت اثبات می شود که وصیت با نیت نوشته شده و همین موضوع باعث از اعتبار ساقط شدن وصیت نامه می شود.

بنابراین هر نوع وصیت نامه تنظیم شده از جمله وصیت نامه خود نوشت، محرمانه یا رسمی در صورت خودکشی فرد یا اثبات به خودکشی فرد از اعتبار ساقط می شود و اموال بدون در نظر گرفتن این شرایط و بر اساس قانون انحصار وراثت تقسیم می شود.

نکته مهم دیگر این است که اموالی که در وصیت نامه ذکر نشده باشد بر اساس قانون انحصار وراثت تقسیم می شود. به بیان ساده تر انحصار وراثت برای اموال خارج از موضوع وصیت نامه بررسی و انجام می شود. بر اساس همین موضوع برخی دست به وصیت می زنند. یعنی اموال خاصی را مشخص می کنند تا این اموال تحت قانون انحصار وراثت قرار نگیرد.

نکته مهم دیگر این است که اساسا فرد نمی تواند در وصیت نامه کسی را به هر دلیل از ارث محروم کند. در واقع فرد این قدرت را دارد که در وصیت نامه ثلث اموال را به هر کسی که می خواهد بسپارد و تقسیم بندی خاصی برای خود داشته باشد. ممکن است در وصیت نامه همه اموال را تنها به یکی از وارثین داده باشد و یا به طور کلی این اموال را به فردی غیر از وراث سپرده باشد اما موصی به هیچ عنوان نمی تواند در خصوص انحصار وراثت سایر اموال دخل و تصرفی داشته باشد و کسی را از داشتن اموال منع کند. این نکته بسیار مهمی است که وکیل تنظیم وصیت نامه به خوبی به آن واقف است و سعی می کند آن را به موکل خود نیز گوشزد کند.

وکیل تنظیم وصیت نامه (4)
وکیل تنظیم وصیت نامه (4)

انتخاب بهترین وکیل تنظیم وصیت نامه

بنابراین تا به این جا متوجه شدیم که وصیت نامه یک عقد و یک قرارداد قانونی محسوب می شود و در دادگاه از آن می توان به عنوان یک سند رسمی یا غیر رسمی بهره برد. از این رو بهترین کار ممکن این است که در تنظیم و امضای آن از یک وکیل تنظیم وصیت نامه استفاده کنیم. حال سوال پایانی که بسیار مهم است این است که بهترین وکیل برای تنظیم وصیت نامه چه کسی است؟

برای یافتن این پاسخ ما از دو فاکتور تخصص و تجربه استفاده می کنیم. یک وکیل متخصص در حوزه تنظیم وصیت نامه باید علاوه بر این که بر قوانین مربوط به این حوزه و قوانین انحصار وراثت اشرافیت کامل داشته باشد، باید بتواند قوانین فقهی و شرعی در این حوزه را نیز درک کند. چرا که همانطور که گفته شد این قوانین بر پایه فقه و شرع نوشته شده است. بنابراین استفاده از چنین قوانین شرعی می تواند کارایی بسیاری در تنظیم سند و یا در دفاع از موکل در دادگاه داشته باشد. بنابراین از نظر تخصص بهترین حالت این است که وکیل در این سه حوزه قانونی وارد باشد.

اما از نظر تجربه داستان کمی متفاوت است. در واقع قانون به عنوان یک مفهوم اجتماعی به اندازه ای پیچیده و سخت نگارش شده است که اساسا نمی توان انتظار داشت افراد عادی جامعه و حتی مردان و زنان قانون به سادگی با آن کنار بیایند. در واقع مسیرهای قانونی به اندازه ای پیچیده است که تنها تجربه می تواند بهترین مسیرها را در اختیار فرد بگذارد. بنابراین سعی کنید سراغ کسی بروید که تجربه بالایی در این حوزه داشته باشد.

در واقع شاید در این جا به نظر برسد تنظیم وصیت نامه کار خاصی ندارد و هر وکیلی می تواند عهده آن بر بیاید. اما یادتان باشد همه چیز به این اندازه ساده نیست که به نظر می رسد. هر مسیر قانونی در عین سادگی می تواند پیچیدگی های خاص خودش را داشته باشد. بنابراین اولا در تنظیم و استفاده از یک وصیت نامه حتما با وکیل تنظیم وصیت نامه مشورت کنید و در  ادامه سراغ وکیلی بروید که تخصص و تجربه لازم را در این حوزه داشته باشد. یادتان باشد برای این که مانند کشورهای جهان اول شویم باید تفکری مانند آن ها داشته باشیم. پس هزینه کردن برای وکیل یک سرمایه گذاری سودآور محسوب می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره با وکیل

09124857572

Call Now Buttonبا یک کلیک تماس بگیرید
×