بخشیدن مهریه

بخشیدن مهریه (3)

با گروه عدالت نویسان در وقت و هزینه صرفه جویی کنید

بخشیدن مهریه

بخشیدن مهریه یکی از موضوعات مهم است که لازم به تذکر است که موضوع بخشیدن مهریه روش های مختلفی دارد. اجرای این موضوع حقوقی لازمه وجود شرایطی است که در ادامه این مقاله به آن خواهیم پرداخت.

انواع روش های بخشیدن مهریه کدام است؟ 

همانطور که در متن فوق گفتیم بخشیدن و گذشتن از مهریه روش های مختلفی دارد که زوجین به هر یک از این روش برای ثبت طلاق در صورت گذشتن مهریه استفاده خواهند کرد در ادامه به هر یک از این روش ها ی بخشیدن مهریه خواهیم پرداخت.

بخشیدن مهریه به صورت شفاهی؛ در این حالت زن در مقابل چند شاهد و همسر خود به صورت کلامی ادعا می کند که مهریه را بخشیده است. اما به دلیل فاقد اعتبار قانونی این موضوع ممکن است زن ادعای خود را پس بگیرد. یکی از مرسوم ترین روش هایی است که زوجین برای بخشیدن مهریه از آن استفاده می کند.

بخشیدن مهریه به صورت دست نوشته؛ یکی دیگر از روش های مرسوم در این موضوع بخشیدن مهریه توسط زن و نوشتن آن به صورت دست نوشته است. در این حالت طبق توافق بخشیدن مهریه توسط زن بین زوجین به صورت دست نوشته نوشته خواهد شد و باید زوجین و شاهدین آن را امضا کنند و این دست نوشته دارای اعتبار قانونی است.

بخشیدن مهریه به صورت رسمی؛ منظور از بخشیدن مهریه به صورت رسمی این است که این توافق و این بذل و بخشش از سوی زن در دفتر ثبت اسناد نوشته خواهد شد و دارای اعتبار قانونی خواهد بود. زیرا از اسناد رسمی محسوب می شود و که با استناد به آن زوجه نمی تواند از بخشش مهریه صرف نظر کند.

بخشیدن مهریه در طلاق توافقی؛ زمانی که موضوع بخشیدن مهریه در طلاق توافقی مطرح می شود منظور توافق زوجین و بخشش مهریه در قبال دریافت حق و حقوقی است. طلاق توافقی طلاقی است که زن و مرد در محیط خارج از دادگاه در خصوص طلاق به توافق رسیده اند که این توافق برای دادگاه قابل احترام خواهد بود. دادخواست طلاق توافقی به درخواست زوجه و زوج به دادگاه ارائه می شود. در متن این دادخواست توافقات طرفین نوشته می شود و ممکن است در این نوع از طلاق زن مهریه خود را ببخشد. به عبارتی بذل مهریه نماید. طلاق دارای انواع مختلفی است و ممکن است طلاق به درخواست زوجه یا زوج در نهایت و در قبال دریافت حقوقی مانند اجرت المثل یا حضانت فرزندان مهریه خود را ببخشد.

بخشیدن مهریه و اخذ حق طلاق؛ در این حالت که از پدیده های جدید میان زوجین می باشد مهریه در ازای دریافت حق طلاق بخشیده خواهد شد. زن و مرد در زمان نکاح یا در زمان طلاق میان خود توافق می کنند که زن مهریه خود را به مرد می بخشد و مرد نیز به زن اجازه و یا حق طلاق می دهد. می دانیم که حق طلاق برای مرد است و حق مهریه و نفقه از حقوق زن می باشد. در این حالت با بخشیدن مهریه زن حق طلاق را دریافت خواهد کرد.

حالت های مختلف در بخشیدن مهریه کدام است؟

زمانی که زوجه اقدام به بخشیدن مهریه می کند ممکن است حالت های مختلفی در این خصوص به وجود بیایید که به قرار و شرح زیر است؛

رجوع به مهریه؛ زن مهریه خود را به مرد بذل یا هبه خواهد کرد. بذل به معنی بخشیدن و هبه به معنی هدیه دادن یا بدون معوض و یا با معوض است. بذل مهریه به معنی بخشیدن و گذشتن از مهریه است و هبه مهریه به معنی عین موهوبه است یا در ازای دریافت مثلا یک جلد قرآن کریم و یا شاخه گلی و یا بدون معوض عین مهریه را به مرد هدیه دهد. حال ممکن است زن به دلایلی از بذل و هبه مهریه پشیمان شود و یا مرد به تعهد خود در قبال بذل و هبه پایبند نباشد. رجوع به مهریه در زمان عده سه ماه زن امکان پذیر است و برای جلوگیری از تضییع حقوق مرد چنانچه طلاق از نوع بائن باشد به طلاق رجعی تبدیل می شود و مرد می تواند به زن رجوع نماید.

بخشیدن مهریه و غیر قابل رجوع بودن؛ ممکن است در حالت بذل و هبه مهریه از واژه ابرا استفاده شود. طبق ماده 298 قانون مدنی ابرا عبارت است از صرف نظر کردن از حق خود به اختیار است و زمانی که از این مفهوم حقوقی استفاده شود، رجوع به مهریه غیر ممکن خواهد بود. پس در بذل و هبه مهریه باید به این موضوع توجه نمود. 

بخشیدن مهریه بدون شاهد؛ بخشیدن مهریه زن بدون حضور و وجود شاهد امکان پذیر است اما چنانچه زن بخواهد تا مهریه خود را به مرد بذل کند باید برادر و پدر یا یکی از آنها شاهد این مهم باشند.

بخشیدن مهریه بدون اجازه پدر؛ همانطور که پیشتر گفته شد انجام بذل مهریه بدون حضور و وجود شاهد ممکن است. زمانی که زوجین بخواهند بذل مهریه را در دفتر ثبت اسناد انجام بدهند برای تنظیم این سند لازم است تا رضایت پدر و در صورت نبود پدر رضایت برادر لازم است زیرا سردفتر دار امکان اینکه زن از سر اجبار و یا احساسی تصمیم به بذل مهریه کرده باشد را ممکن می داند. البته لازم به یادآوری است که قانونی در خصوص رضایت پدر و یا عدم رضایت وی وجود ندارد.

بخشیدن مهریه قبل از طلاق چگونه است؟

مهریه حق شرعی و قانونی زن است و باید مرد در طول زندگی مشترک و یا در زمان طلاق آن را به زوجه پرداخت نماید. عموم مردم فکر می کنند که مهریه تعیین شده باید در زمان طلاق پرداخت شود. اما مهریه قبل از طلاق و در طول زندگی مشترک قابل مطالبه خواهد بود. چنانچه مهریه عندالمطالبه باشد زن هر زمان بخواهد می تواند آن را مطالبه نماید. ممکن است زن مهریه خود را به مرد ببخشد و این موضوع شفاهی یا کتبی و با شاهد و یا بدون شاهد صورت بگیرد.

بخشیدن مهریه در عقد موقت چگونه است؟

عقد موقت از بابت حق و حقوق مهریه مشابه با عقد دائم است. بخشیدن مهریه در عقد موقت ممکن خواهد بود. زن پس از پایان مدت صیغه نامه می تواند اقدام به دریافت و یا بذل مهریه خود نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره با وکیل

09124857572

Call Now Buttonبا یک کلیک تماس بگیرید
×