لایحه واخواهی

لایحه واخواهی (1)

با گروه عدالت نویسان در وقت و هزینه صرفه جویی کنید

لایحه واخواهی

نوشتن لایحه واخواهی

آیا شما میدانید که لایحه واخواهی چیست و در جریان دادرسی پرونده ها چه تاثیری دارد؟ در مورد ارتباط میان لایحه واخواهی و حکم غیابی دادگاه ها چه می دانید؟ ب نظر شما قانونگذار کشور ما هیچ راه حل حقوقی برای کسانی که در جلسه داگاه نمی تواننند حضور پیدا کنند در نظر نگرفته است؟

 بسیاری از افراد با خود فکر می کنند در مواردی که حکم دادگاه به صورت غیابی صادر شود، دیگر نمی توانند به هیچ عنوان برای تغییر رای دادگاه کاری کنند و حقوق آنها مورد تضییع قرار میگیرد. اما حقیقت آن است که قانونگذار کشور ما تنظیم لایحه واخواهی را به عنوان راهی برای تجدید نظر خواهی آرا غیابی در نظر گرفته است. به بیانی بهتر حق واخواهی مختص به کسانی است کسانی که در جلسه دادگاه حاضر نشده اند و دارای شرایط خاصی بوده اند، قانونگذار این اختیار قانونی را در اختیار افرادی قرارداده است تا اگر نتوانستند در جلسه دادگاه حاضر شوند و رای به صورت غیابی صادر شود برای تجدید نظر خواهی اقدام کنند.

ارائه لایحه واخواهی یکی از راه های تجدید نظر خواهی است که مختص به آرا غیابی می باشد، پس کاملا طبیعی است در مواردی که حکم دادگاه در حضور طرفین صادر می شود و خوانده پرونده یا همان متهم در جلسه دادگاه حضور دارد، دیگر نمی توان از لایحه واخواهی استفاده کرد.

بهترین راه ارائه لایحه واخواهی

وقتی که در مورد لایحه واخواهی صحبت می کنیم، اولین چالشی که ذهن بسیاری از افراد را به خود مشغول میکند آن است که اصلا چگونه می توان لایحه واخواهی را به بهترین نحو ممکن تنظیم کرد؟ پاسخ این سوال برای بسیاری از افراد دارای اهمیت میباشد، به خصوص آن دسته از افرادی که نتوانسته اند در جلسه رسمی دادگاه حاضر شوند و حکم دادگاه به صورت غیابی صادر شده است.

در چنین مواردی بهتر است افراد برای تنظیم لایحه واخواهی به سراغ یک فرد متخصص و حرفه ای بروند. یک وکیل متخصص و با تجربه می تواند به بهترین نحو ممکن لایحه واخواهی را تنظیم کند از جانب موکل خود ارائه کند. یکی از مهم ترین دلایلی که باعث می شود تا افراد برای تنظیم لایحه واخواهی به وکیل با تجربه مراجعه کنند آن است که برای تجدید نظر خواهی مهلت معینی که حدود 20 روز بعد از صدور رای می باشد در نظر گرفته شده است و هرگونه تاخیر و کوتاهی در ارائه لایحه واخواهی باعث میشود تا افراد دیگر نتوانند برای احقاق حقوق خود و تغییر رای صادره از دادگاه اقدام کنند.

معمولا یک وکیل متخصص و باتجربه سعی می کند تا با استفاده از مدارک دلایل موجود در ابتدا علل موجه عدم حضور موکل خود در دادگاه را ثابت کند و سپس لایحه واخواهی خواهی را بر اساس قانون آیین دادرسی کشورمان تنظیم کند. یک وکیل با تجربه می تواند بهترین متن لایحه را در کوتاهترین زمان ممکن تنظیم کند تا علاوه بر تسریع روند دادرسی پرونده، وقت و هزینه افراد نیز مورد اتلاف قرار نگیرد.

تفاوت میان حکم غیابی و حضوری

احکام غیابی و حضوری صادره از دادگاه ها با یکدیگر تفاوت زیادی دارند. به همین دلیل نیز پیامد های حقوقی هر یک از این احکام صادره نیز با یکدیگر تفاوت دارد. در صورتی که رای صادر شده از دادگاه حضوری باشد، دیگر هیچگونه حق واخواهی برای اشخاص وجود ندارد اما در مواردی که حکم به صورت غیابی صادر شود، اشخاصی که در جلسه دادگاه حاضر نبوده اند می توانند برای ارائه لایحه واخواهی اقدام کنند.

بنابراین بهتر است قبل از انکه تصمیم به استفاده از روش های تجدید نظرخواهی بگیرید، در ابتدا نوع رای صادر شده از دادگاه را مشخص کنید. هنگامی که طرفین پرونده یا نماینده قانونی آنها در دادگاه حضور داشته باشند، نوع حکم صادره، حضوری است اما در مواردی که نماینده قانونی یا حتی خود شخص در دادگاه حضور نداشته باشد و در هیچ یک از جلسات تشکیل شده نیز شرکت نکرده باشد، حکم از نوع غیابی محسوب می شود.

بر اساس قانون آیین دادرسی مدنی کشور ما، حکم دادگاه حضوری است مگر اینکه خوانده یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی وی در هیچ یک از جلسات دادگاه حاضر نشده و به طور کتبی نیز دفاع نکرده باشد و یا اخطاریه ابلاغ واقعی نشده باشد.

در صورتی که خواندگان متعدد باشند و فقط بعضی از آنان در جلسه دادگاه حاضر شوند و یا لایحه دفاعیه تسلیم نمایند، دادگاه نسبت به دعوای مطروحه علیه کلیه خواندگان رسیدگی کرده سپس مبادرت به صدور رای می نماید، رای دادگاه نسبت به کسانی که در جلسات حاضر نشده و لایحه دفاعیه نداده اند و یا اخطاریه، ابلاغ واقعی نشده باشد غیابی محسوب است

راه های اعتراض به رای صادره از دادگاه ها

مسلما وقتی که لایحه واخواهی را به عنوان یکی از راه های اعتراض به رای صادره از دادگاه ها معرفی می کنیم، افراد دوست دارند که با دیگر راه های اعتراض به آرا نیز آشنا شوند، بنابراین با استناد به قانون آیین دادرسی مدنی به دیگر روش های اعتراض به رای صادره نیز اشاره می کنیم:

اعاده دادرسی: در صورتی که رئیس قوه قضائیه رای قطعی صادره از هر یک از مراجع قضائی را خلاف شرع بین تشخیص دهد، با تجویز اعاده دادرسی، پرونده را به دیوان عالی کشور ارسال تا در شعبی خاص که توسط رئیس قوه قضائیه برای این امر تخصیص می یابد رسیدگی و رای قطعی صادر نماید. شعب خاص مذکور مبنیاً بر خلاف شرع بین اعلام شده، رای قطعی قبلی را نقض و رسیدگی مجدد اعم از شکلی و ماهوی به عمل می آورند و رای مقتضی صادر می نمایند. آراء قطعی مراجع قضائی (اعم از حقوقی و کیفری) شامل احکام و قرارهای دیوان عالی کشور، سازمان قضائی نیروهای مسلح، دادگاههای تجدید نظر و بدوی، دادسراها و شوراهای حل اختلاف می باشند.

واخواهی: محکوم علیه غایب حق دارد به حکم غیابی اعتراض نماید. این اعتراض واخواهی نامیده می شود. دادخواست واخواهی در دادگاه صادر کننده حکم غیابی قابل رسیدگی است.

تجدید نظر خواهی: راء دادگاههای عمومی و انقلاب در امور حقوقی قطعی است، مگر در مواردی که طبق قانون قابل درخواست تجدیدنظر باشد. قرارهای زیر قابل تجدیدنظر است، در صورتی که حکم راجع به اصل دعوا قابل درخواست تجدیدنظر باشد :

قرار ابطال دادخواست یا رد دادخواست که از دادگاه صادر شود.

قرار رد دعوا یا عدم استماع دعوا.

قرار سقوط دعوا.

قرار عدم اهلیت یکی از طرفین دعوا.

لایحه واخواهی، فراتر از یک درخواست عادی

همانطور که بیان شد واخواهی یک درخواست برای تجدید نظر در رای بدوی است. البته تفاوتی که میان واخواهی با سایر درخواست ها برای تجدید نظر وجود دارد این است که واخواهی در شرایطی است که طرف خوانده در دادگاه حضور پیدا نکرده باشد و رای به صورت غیابی برای او صادر شده باشد. دقت داشته باشید که این مسئله برای طرف خواهان وجود ندارد. چرا که عملا صفت غایب تنها برای طرف خوانده محسوب می شود.

حال با توجه به این توصیفات می توان اینگونه برداشت کرد که لایحه واخواهی به نوعی دفاعیه محسوب می شود که طرف خوانده با غیبت خود در دادگاه و عملا فرصت آن را از دست داده بود. بنابراین این لایحه فراتر از یک درخواست عادی برای بررسی مجدد رای و تجدید نظر محسوب می شود.

شما در این لایحه باید بتوانید دفاعیات خودتان را مستدل بیان کنید و بر اساس مواد قانونی مختلف و مدارکی که در اختیار دارید سعی کنید زوایای پنهان مانده از دید دادگاه را روشن کنید. بنابراین این لایحه تنها یک درخواست برای بررسی مجدد یک پرونده نیست، بلکه یک ابزار برای روشن شدن زوایای مختلف پرونده از دید خوانده است.

از این رو عملا لایحه واخواهی اهمیت بالایی می تواند داشته باشد و نحوه نگارش و تنظیم آن می تواند بسیار بسیار مهم باشد. شما در نگارش و تنظیم این لایحه باید به چند نکته توجه داشته باشید. اول این که در این لایحه حتما باید به زبان قانون حرف زده شود. یعنی بر اساس استدلال و مواد مختلف قانونی صحبت شود. همچنین شما به این لایحه و درخواست باید به دید دفاعیه نگاه کنید، پس باید در برابر اتهامات وارده و رای صادر شده نیز پاسخ مناسبی ارائه دهید. این پاسخ باید به دور از هر نوع احساسات یا تضرع باشد. شما باید بتوانید با زبان استدلال و منطق رای را نقض و اتهامات وارد شده را برطرف کنید. هرچقدر زبان شما به زبان قانون نزدیکتر باشد، احتمال فهم سخنان شما توسط مرجع قضایی بیشتر می شود. تمامی این موارد به خوبی نشان می دهد که شما برای این کا تا چه اندازه به وکیل نیاز دارید. وکیل کسی است که به خوبی می تواند به زبان قانون این لایحه را تنظیم کند و آن را به دادگاه ارائه دهد.

واخواهی در قانون آیین دادرسی مدنی

لایحه واخواهی یکی از اساسی ترین مسائلی است که در قانون مدنی به ان اشاره شده است. به چند مورد از مهم ترین نکاتی که در این قانون در رابطه با ارائه لایحه واخواهی آمده است، اشاره می کنیم تا از انها اطلاع پیدا کنید:

اظهار تردید یا انکار نسبت به دلایل و اسناد ارائه شده حتی‌الامکان باید تا اولین جلسه دادرسی به عمل آید و چنانچه در جلسه دادرسی منکر شود و یا نسبت به صحت و سقم آن سکوت نماید حسب مورد آثار انکار و سکوت بر او مترتب خواهد شد. در مواردی که رای دادگاه بدون دفاع خوانده صادر می شود، خوانده ضمن واخواهی از آن، انکار یا تردید خود را به دادگاه اعلام می دارد. نسبت به مدارکی که در مرحله واخواهی مورد استناد واقع می شود نیز اظهار تردید یا انکار باید تا اولین جلسه دادرسی به عمل آید.

چنانچه محکوم علیه غایب پس از اجرای حکم، واخواهی نماید و در رسیدگی بعدی حکم به نفع او صادر شود، خواهان ملزم به جبران خسارت ناشی از اجرای حکم اولی به واخواه می باشد.

رایی که پس از رسیدگی واخواهی صادر می شود فقط نسبت به واخواه و واخوانده موثر است و شامل کسی که واخواهی نکرده است نخواهد شد، مگر اینکه رای صادره قابل تجزیه و تفکیک نباشد که در این صورت نسبت به کسانی که مشمول حکم غیابی بوده ولی واخواهی نکرده اند نیز تسری خواهد داشت.

هرگاه در تنظیم و نوشتن رای دادگاه سهو قلم رخ دهد مثل از قلم افتادن کلمه ای یا زیاد شدن آن و یا اشتباهی در محاسبه صورت گرفته باشد تا وقتی که از آن درخواست تجدیدنظر نشده، دادگاه راسا یا به درخواست ذینفع، رای را تصحیح می نماید.رای تصحیحی به طرفین ابلاغ خواهد شد. تسلیم رونوشت رای اصلی بدون رونوشت رای تصحیحی ممنوع است. حکم دادگاه در قسمتی که مورد اشتباه نبوده در صورت قطعیت اجرا خواهد شد.

در مواردی که اصل حکم یا قرار دادگاه قابل واخواهی یا تجدیدنظر یا فرجام است تصحیح آن نیز در مدت قانونی قابل واخواهی یا تجدیدنظر یا فرجام خواهد بود.

چنانچه رای مورد تصحیح به واسطه واخواهی یا تجدیدنظر یا فرجام نقض گردد رای تصحیحی نیز از اعتبار خواهد افتاد.

دیگر نکاتی که باید در مورد لایحه واخواهی بدانید:

چنانچه ابلاغ واقعی به شخص محکوم علیه میسر نباشد و ابلاغ قانونی به عمل آید، آن ابلاغ معتبر بوده و حکم غیابی پس از انقضای مهلت قانونی و قطعی شدن به موقع اجرای گذارده خواهد شد.

در صورتی که حکم ابلاغ واقعی نشده باشد و محکوم علیه مدعی عدم اطلاع از مفاد رای باشد می تواند دادخواست واخواهی به دادگاه صادرکننده حکم غیابی تقدیم دارد. دادگاه خارج از نوبت در این مورد رسیدگی نموده قرار رد یا قبول دادخواست را صادر می کند. قرار قبول دادخواست مانع اجرای حکم خواهد بود.

اجرای حکم غیابی منوط به معرفی ضامن معتبر یا اخذ تامین مناسب از محکوم له خواهد بود. مگر اینکه دادنامه یا اجرائیه به محکوم علیه غایب ابلاغ واقعی شده و نامبرده در مهلت مقرر از تاریخ ابلاغ دادنامه واخواهی نکرده باشد.

تقدیم دادخواست خارج از مهلت یاد شده بدون عذر موجه قابل رسیدگی در مرحله تجدیدنظر برابر مقررات مربوط به آن مرحله می‌باشد.

ارائه لایحه واخواهی خارج از مهلت قانونی

با وجود آنکه مهلت واخواهی برای افرادی که داخل ایران می باشند، حدود 20 روز است و برای دیگر افرادی که خارج از ایران مقیم میباشد، حدودا 60 روز است؛ بسیاری از افراد ممکن است در این زمان مشخص شده توسط قانونگذار نتوانند برای ارائه لایحه واخواهی اقدام کنند، در چنین مواردی تکلیف چیست؟ آیا دیگر این افراد دارای هیچگونه حق اعتراضی نمی باشند؟

در پاسخ به این سوال باید گفت که تنها افرادی می توانند خارج از مهلت مقرر شده در قانون برای ارائه واخواهی به محاکم قضایی مراجعه کنند که دارای عذر موجه باشند. بنابراین در چنین شرایطی باید حتما از یک وکیل متخصص و با تجربه برای اثبات عت موجه خود کمک گرفت. چنین وکیل متخصصی معمولا پس از اثبات علت موجه فرد برای ارائه ندادن لایحه واخواهی در زمان مقرر شده، اقدامات لازم را در جهت کسب اجازه قانونی برای تنظیم لایحه واخواهی انجام می دهد و در نهایت لایحه واخواهی را به دادگاه ذیصلاح ارائه می دهد.

براساس ماده 306 قانون آیین دادرسی مدنی، مهلت واخواهی از احکام غیابی برای کسانی که مقیم کشورند بیست روز و برای کسانی که خارج از کشور اقامت دارند دوماه از تاریخ ابلاغ واقعی خواهد بود مگر اینکه معترض به حکم ثابت نماید عدم اقدام به واخواهی در این مهلت به دلیل عذر موجه بوده است. در این صورت باید دلایل موجه بودن عذر خود را ضمن دادخواست واخواهی به دادگاه صادرکننده رای اعلام نماید. اگر دادگاه ادعا را موجه تشخیص داد قرار قبول دادخواست واخواهی را صادر و اجرای حکم نیز متوقف می شود. جهات زیر عذر موجه محسوب می گردد :

مرضی که مانع از حرکت است.

فوت یکی از والدین یا همسر یا اولاد.

حوادث قهریه از قبیل سیل، زلزله و حریق که بر اثر آن تقدیم دادخواست واخواهی در مهلت مقرر ممکن نباشد.

توقیف یا حبس بودن به نحوی که نتوان در مهلت مقرر دادخواست واخواهی تقدیم کرد.

واخواهی در قانون آیین دادرسی کیفری

قانون آیین دادرسی کیفری کشور ما در ماده 217 الی 225، شرایط خاصی را برای ارائه لایحه واخواهی در نظر گرفته است و نکات حقوقی خاصی را در مورد این لایحه ذکر کرده است که به ترتیب به آنها اشاره می کنیم:

در کلیه جرائم مربوط به حقوق‌الناس و نظم عمومی که جنبه حق‌اللهی ندارند هرگاه متهم یا وکیل او در هیچ یک از جلسات دادگاه‌حاضر نشده و یا لایحه نفرستاده باشند دادگاه رای غیابی صادر می‌نماید، این رای پس از ابلاغ واقعی ظرف ده روز قابل واخواهی در دادگاه صادر کننده‌رأی می‌باشد و پس از انقضای مهلت واخواهی برابر قانون تجدید نظر احکام دادگاه‌ها قابل تجدیدنظر است.

آرای غیابی که ظرف مهلت مقرر از آن واخواهی نشده باشد، پس از انقضاء مدت واخواهی و تجدیدنظر به اجراء گذارده خواهد شد.‌هرگاه رأی صادره ابلاغ قانونی شده باشد در هر حال محکوم علیه می‌تواند ظرف ده روز از تاریخ اطلاع از دادگاه صادرکننده رای تقاضای واخواهی‌نماید. در این صورت دادگاه اجرای رای را به صورت موقت

متوقف و در صورت اقتضاء نسبت به اخذ تأمین یا تجدیدنظر در تأمین قبلی اقدام می‌نماید.

در جرایمی که جنبه حق‌اللهی دارد چنانچه محتویات پرونده مجرمیت متهم را ثابت نکند و تحقیق از متهم ضروری نباشد دادگاه‌می‌تواند غیاباً رای بر برائت صادر نماید.

دادگاه پس از رسیدن تقاضای واخواهی بلافاصله وارد رسیدگی می‌شود و دلايل و مدافعات محکوم‌علیه را بررسی، چنانچه موثر در‌رأی نباشد رای غیابی را تایید می‌نماید و در صورتی که مؤثر در رأی تشخیص دهد و یا بررسی مدارک و مدافعات مستلزم تحقیق بیشتر باشد با تعیین‌وقت رسیدگی طرفین را دعوت می‌نماید. در این صورت عدم حضور شاکی یا مدعی خصوصی مانع ادامه رسیدگی نخواهد بود.

در مواردی که رأی دادگاه تجدیدنظر بر محکومیت متهم باشد و متهم یا وکیل او در هیچ یک از مراحل دادرسی حاضر نبوده و لایحه‌دفاعیه یا اعتراضیه هم نداده باشند رأی دادگاه تجدیدنظر ظرف مدت 20 روز پس از ابلاغ واقعی به متهم یا

وکیل او، قابل واخواهی و رسیدگی در همان‌دادگاه تجدید نظر می‌باشد، رای صادره قطعی است.

اگر متهم پرونده در دسترس نباشد:

  در مواردی که به متهم دسترسی نبوده و یا به علت شناخته نشدن در محل اقامت احضار و جلب مقدور نباشد وقت رسیدگی با ذکر‌نوع اتهام (‌در صورت مصلحت و عدم وجود منع شرعی) در یکی از روزنامه‌های کثیرالانتشار یا محلی برای یک نوبت درج می‌شود. تاریخ انتشار آگهی‌تا روز محاکمه نباید کمتر از یک ماه باشد. در صورت عدم حضور متهم در وقت مقرر و یا عدم ارسال لایحه دفاعیه و یا عدم معرفی وکیل، دادگاه در‌حقوق الناس و حقوق عمومی به صورت غیابی اقدام به رسیدگی نموده و رای مقتضی صادر می‌نماید. رای صادره پس از ابلاغ ظرف ده روز قابل وا‌خواهی درهمان دادگاه می‌باشد. در حقوق‌الله رسیدگی غیابی جایز نیست، دادگاه در صورت ظن قوی بر وقوع جرم تا دستیابی به متهم، پرونده را مفتوح‌می‌گذارد.

لایحه واخواهی را جدی بگیرید!

اگر شما جز آن دسته از افرادی هستید که به دلایل مختلفی نتوانسته اید در هیچ یک از جلسات دادگاه حاضر شوید و حتی نتوانسته اید وکیل یا نماینده قانونی خود را در جلسات دادگاه بفرستید به شما توصیه می کنیم که حکم نهایی که به صورت غیابی از دادگاه صادر شده است را حتما پیگیری کنید تا حقوق شما مورد تضییع قرار نگیرد. شما می توانید با ارائه لایحه واخواهی از تضییع حقوق خود جلوگیری کنید و از این فرصتی که قانونگذار در اختیار شما قرار داده است به بهترین نحو استفاده کنید.

شاید شما زمانی به فکر ارائه لایحه واخواهی بیفتید که زمان از دست رفته باشد اما اگر دارای عذر موجه قانونی برای عدم حضورتان در دادگاه می باشید، بهتر است نگرانی را کنار بگذارید و نا امید نشوید؛ چرا که یک وکیل خبره و حرفه ای می تواند با تکیه بر قدرت کلام و تسلط بر دانش حقوقی که دارد از اسناد و مدارک مناسبی برای اثبات عذر موجه شما برای عدم حضور در دادگاه استفاده کند. بعد از اثبات این موضوع، فرصت ارائه لایحه واخواهی مجددا به شما اعطا میگردد و بهتر است تنظیم چنین لایحه ای را بر عهده همان وکیلی بگذارید که در جریان پرونده شما حضور داشته است.

امروزه گروه وکلای پارسا با در نظر گرفتن نیازهای حقوقی مردم جامعه؛ گروهی از وکلای متخصص و با تجربه را گرد هم آورده است تا در جهت رفع مشکلات حقوقی مردم قدم بردارند و به انها کمک کنند.

مقالات حقوقی:

تنظیم اظهارنامه

نوشتن قرارداد توسط وکیل

وکیل قتل

وکیل تنظیم قرارداد

تنظیم دادخواست

وکیل دیه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره با وکیل

09124857572

Call Now Buttonبا یک کلیک تماس بگیرید
×