پولشویی چیست؟

پولشویی چیست؟ (3)

با گروه عدالت نویسان در وقت و هزینه صرفه جویی کنید

پولشویی چیست؟

پولشویی چیست؟

پولشویی به چه معنی است؟ شرایط پولشویی چیست؟ آیا پولشویی جرم است؟ مجازات پولشویی چیست؟ چرا پولشویی در قانون جرم است؟ تاثیر پولشویی در اقتصاد چیست؟ قانون و حکومت چگونه از پولشویی جلوگیری می کند؟ تعریف پولشویی چیست؟ کارکرد یک وکیل پایه یک دادگستری در خصوص پولشویی چیست؟ روش اثبات پولشویی چیست؟ کدام نهاد مسئول رسیدگی به پولشویی است؟ چگونه می توان پولشویی را اثبات کرد؟ تعریف پولشویی بر اساس اقتصاد چیست؟

پولشویی یکی از عجیب ترین اتفاقاتی است که در دنیای اقتصادی رخ می دهد. در واقع پولشویی این امکان را در اختیار خلافکاران قرار می دهد که بتوانند منابع مالی کثیف خودشان را پنهان کنند. در کلام ساده تر پولشویی این امکان را در اختیار افراد قرار می دهد که بتوانند درآمد حاصل از کارهای خلاف قانون را طبیعی و قانونی جلوه دهند. بدین ترتیب می توانند به سادگی از دست قانون و مجریان آن فرار کنند. این یکی از دلایلی است که قانون شستن پول را جرم انگاری کرده است!

حال ما در ادامه می خواهیم بدانیم که پولشویی دقیقا چیست و چه تعریفی می توانیم برای آن پیدا کنیم؟ با وجود این که سال هاست این مفهوم در جامعه رواج دارد و بسیاری با نام آن آشنا هستند، اما عده کثیری در جامعه هنوز به درستی نمی توانند درک کنند که در عمل پولشویی دقیقا چه اتفاق یا اتفاقاتی رخ می دهد. یکی از سوالاتی که معمولا در این زمینه وجود دارد این است که پولشویی چگونه می تواند منبع درآمدی را پنهان کند. فرض کنید که فردی دزدی یا اختلاس کرده است، این فرد چگونه به واسطه پولشویی می تواند مانع اثبات جرم صورت گرفته شود؟ در ادامه بیشتر از این مسئله صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

پولشویی در اقتصاد

پولشویی را زمانی می توانیم به درستی متوجه شویم که مفهوم اقتصادی آن را درک کنیم. در واقع زمانی می توانیم مجازات های اعمال شده برای این جرم را بررسی کنیم که بدانیم این عمل در اقتصاد چه کارکردی دارد و چه آسیب هایی می تواند برساند.

به طور کلی برای فهم این موضوع لازم است که مدلی خاص از اقتصاد را در نظر داشته باشیم. در هر جامعه ای اقتصاد شبیه به یک ماشین بسیار بزرگ است که از چرخ دنده های متعددی تشکیل شده است. هر کدام از این چرخ دنده ها نمادی از یک بنگاه اقتصادی بزرگ یا کوچک است. یک کارخانه یا یک مغازه کوچک و … هر کدام یک چرخ دنده در این ماشین محسوب می شود. شما به عنوان مصرف کننده با تزریق سرمایه خود به یک چرخ دنده ( مانند سوپرمارکت ) باعث چرخش آن می شوید. این چرخ دنده با چرخش خود سرمایه را به چرخ دنده های متصل خود منتقل می کند و این شکلی است که در تمامی ماشین اجرایی می شود.

هر مفهوم اقتصادی که بخواهید را می توان بر اساس این مدل پیاده سازی کرد. پولشویی نیز یک مفهوم اقتصادی است. بنابراین در این موقعیت به نظر شما این مفهوم چه نمادی در این ماشین خواهد داشت؟ پولشویی مجموعه ای از چرخ دنده های به ظاهر مستقل از یک دیگر است که در کنار یکدیگر قرار گرفته اند. این چرخ دنده ها سرمایه ای خاص را در دل خود به گردش در می آورند. هرچه قدر این چرخ دنده ها مستقل و طبیعی در کنار یکدیگر قرار بگیرد جریان پول حاصل از آن نیز طبیعی جلوه می کند. اما مسئله اینجاست که این جریان پول نه تنها وارد جریان اصلی نمی شود، بلکه باعث می شود که جریان پول اصلی نیز به سمت آن جذب شود. در واقع از نظر اقتصادی پولشویی شبیه به یک سیاهچاله عمل می کند و می تواند جریان پول را در خود متوقف کند. اما این تمام چیزی نیست که در خصوص این مفهوم وجود دارد. یک وکیل کیفری می داند که پولشویی تعریفی خاص در قانون دارد.

پولشویی از نظر قانون

پولشویی بدین معنی است که درآمد حاصل از کاری غیر قانونی به نوعی وارد جریان اقتصادی شود که منبع آن پنهان شود. بدین ترتیب عواید حاصل از این درآمد تحت عنوان یک درآمد سالم شناخته میشود. در واقع سوال اصلی که وجود دارد این است که پولشویی چه کمکی به خلافکاران می کند؟

پاسخ این سوال در شیوه ردیابی و دستگیری این افراد نهفته شده است. در واقع دستگاه قضایی و انتظامی همواره از آخرین اتفاق شروع کرده و خودش را به منبع اصلی می رساند. به طور مثال دستگاه قضایی با مشکوک شدن به یک جریان مالی عجیب، آن را پیگیری کرده و به منابع مالی آن می رسد. در صورتی که این منبع برگرفته از یک کار خلاف قانون باشد، این دستگاه توانسته یک جرم را کشف کند. در کلام ساده تر کشف جرم همواره از آخر به اول است.

بنابراین خلافکاران به خوبی این مسئله را درک کرده اند که اگر بتوانند منبع درآمدی غیرقانونی خودشان را در لایه های مختلفی از منابع درآمدی قانونی پنهان کنند می توانند از دست قانون فرار کنند. به طور مثال فردی بر اساس قاچاق مواد مخدر توانسته ده میلیارد تومان درآمد به دست بیاورد. اگر این فرد این سرمایه را مستقیم وارد بازار کند به زودی شناسایی می شود. بنابراین این فرد با ایجاد لایه های مختلفی از درآمد مانند سرمایه گذاری در بورس، خرید طلا، سرمایه گذاری در یک پروژه سینمایی، ساخت مسکن و … از یک منبع درآمدی، منابع درآمدی مختلفی ایجاد می کند. اینجاست که نهاد قضایی نمی تواند به سادگی از این منابع یا همان مجموعه ای از چرخ دنده های اقتصادی به منبع اصلی برسد.

پولشویی چیست؟ (2)
پولشویی چیست؟ (2)

مجازات پولشویی

پولشویی در قانون مجازات جرم انگاری شده است. بر اساس ماده 9 قانون مبارزه با پولشویی مجازات این جرم عبارت است از ضبط اموال و منابع نامشروع و تمامی عواید حاصل از آن، جریمه نقدی تا یک چهارم از تمامی اموال و عواید آن و همچنین حبس تعزیری.

یک وکیل کیفری تهران یا شهرستان به خوبی می داند که بر اساس میزان پولشویی حبس تعزیری از درجه 5 به درجه 4 تغییر می کند. این نکته ای است که باید به آن توجه داشته باشید. همچنین توجه داشته باشید که اثبات این جرم کار ساده ای نیست و نیاز به کارشناسی های مالی و اقتصادی بسیاری دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره با وکیل

09124857572

Call Now Buttonبا یک کلیک تماس بگیرید
×