جرم آدم ربایی

جرم آدم ربایی

با گروه عدالت نویسان در وقت و هزینه صرفه جویی کنید

جرم آدم ربایی

به موجب قانون هر شخصی که با نیت انتقام یا به نیت دریافت پول و یا هر قصد نیت دیگر، شخصی را با فریب و حیله و تهدید و یا به زور و جرح مخفی کند یا برباید مرتکب جرم آدم ربایی شده است و طبق قانون به پنج تا پانزده سال حبس محکوم خواهد شد. همچنین مطابق قانون اگر فردی اقدام به ربودن طفل یا نوزادی بکند و فرد طفل را به هر کسی جز مادر او تحویل دهد مرتکب جرم آدم ربایی شده و در چنین حالتی فرد از سه تا شش ماه حبس را باید متحمل شود. جرم مربوط به مبحث آدم ربایی حالت های مختلفی دارد که چنانچه شاکی خصوصی رضایت ندهد به هیچ عنوان مستوجب تخفیف در مجازات نخواهد شد زیرا این نوع از جرم جنبه عمومی داشته و برای رضایت عموم مردم نسبت به رفتار علیه بزهکار بایستی محکومیت خود را تماما سپری کرده سپس آزاد شود.

جنبه های مختلف جرم آدم ربایی کدام است؟

برای تعیین مجازات های هر جرمی از جنبه های مختلف و عنصر های متفاوتی این جرم بررسی خواهد شد. یکی از جرایمی که عناصر مختلفی داشته و قانون گذار برای تعیین مجازات های آن به این موضوع توجه کرده است جرم آدم ربایی است. هر جرمی جنبه مالی، روانی و معنوی و گاهی جنبه حیثیتی داشته که جرم مذکور به دلیل ایجاد صدمات روحی و روانی و مادی و گاهی حیثیتی از جمله جرایم های غیر قابل بخشش است. مجرمی که به قصد اخذ مبلغی مشخص اقدام به آدم ربایی می کند ممکن است افراد خانواده فرد ربوده شده به علت ترس از تهدیدات و از دست دادن عزیزشان مجبور به پرداخت آن پول می شود. در این حالت فرد بزه دیده متوجه ضرر مادی خواهد شد. فرد ربوده شده گاها تا سال های سال درگیر مسائل روحی می شود که در اثر ربوده شدن به وی وارد شده است. در برخی از موارد نیز گزارش شده است که فرد ربوده شده مورد تجاوز آدم ربا یا ضرب و جرح قرار گرفته است که در این حالت جنبه حیثیتی و جنبه جسمی جرم مطرح خواهد شد. به دلایل فوق الذکر این جرم از جمله جرایمی است که علاوه بر داشتن شاکی خصوصی دادستان و قانون نیز طرف دعوا بر علیه مجرم خواهند بود و در صورتی که شاکی وی رضایت دهد حتما مجرم باید جنبه عمومی مجازات جرم را متحمل شود. پس در حالتی مجازات این افراد مورد تخفیف قرار خواهد گرفت که شاکی خصوصی وی و فرد بزه دیده شکایت خود را پس بگیرد و رضایت دهد.

مجازات جرم آدم ربایی چیست؟

همانطور که در متن فوق عنوان کردیم مجازات جرم آدم ربایی از پنج تا پانزده سال حبس می باشد. این مجازات در صورت نحوه ارتکاب جرم و نحوه انتقال فرد ربوده شده به مکان مد نظر تغییر پذیر است. در سال ۹۹ اصلاحیه قوانین مربوط به مجازات های اسلامی چنین جرمی به این صورت است که اگر آدم ربا به اجبار و زور و عنف شخص را برباید باید متحمل مجازات تعزیری درجه ۴ یعنی از پنج تا ده سال شود. در غیر این صورت مجازات وی از دو تا پنج سال خواهد بود یعنی اگر ربودن شخص به زور و اجبار نباشد. همچنین در مواد قانونی مجازات اسلامی مربوط به جرم آدم ربایی اگر سن فرد ربوده شده یا مجنی علیه کمتر از پانزده سال باشد و به شخص ربوده شده آسیب جسمی وارد شود و یا او را هتک حرمت کرده و به وی تجاوز کند و همچنین آدم ربا مجنی علیه را با وسایل نقلیه جابجا کند و به مکانی انتقال دهد به حداکثر مجازات یعنی ده تا پانزده سال حبس محکوم می شود. در کلیه موارد فوق یعنی سن مجنی علیه کمتر از پانزده سال باشد و به فرد ربوده شده آسیب جسمی و حیثیتی وارد شود و آدم ربا شخص مجنی را با وسیله نقلیه به مخفیگاه ببرد به حداکثر مجازات تعیین شده محکوم خواهد شد. در غیر این صورت بنا بر تشخیص قاضی پرونده بین پنج تا پانزده سال محکوم می شود.

حالت های دیگر جرم آدم ربایی

مشارکت در جرم یا معلق ماندن جرم یا معاونت در جرم و ربودن طفل و تحویل آن به هر شخصی به جز مادر طفل از حالت‌های دیگر جرم آدم ربایی است. کسی که در ارتکاب این جرم مشارکت می کند به عنوان شریک جرم شناخته می شود و مطابق با ماده ۱۲۵ قانون مجازات های اسلامی محکوم به حبس تعزیری درجه چهار یا پنج خواهد شد. یعنی محکوم علیه محکوم به حبس دو تا ده سال خواهد بود. همچنین اگر آدم ربا اقدام به ارتکاب جرم نماید اما به هر علتی از ارتکاب آن باز بماند مثلا توسط پلیس دستگیر شود و یا مجنی علیه فرار کند و یا حالت های دیگری که باعث متوقف شدن جرم شود و در حالتی که وقوع جرم معلق شود مطابق ماده ۱۲۲ قانون مجازات های اسلامی که در بند ب و پ به آن اشاره شده است بزهکار محکوم به حبس تعزیری درجه چهار با پنج خواهد شد. مطابق این ماده قانونی انجام هر عملی یا ترک هر فعلی که برای وقوع آن مجازات تعیین شده باشد جرم محسوب می شود.

حالت معاونت در جرم آدم ربایی یکی دیگر از حالت های دیگری است که به جرم مزبور مرتبط است که قانون برای چنین جرمی یعنی معاونت در جرم مقرر کرده است که چنانچه فرد معاون در جرم شناخته شود مطابق ماده ۱۲۷ قانون مجازات های اسلامی محکوم علیه محکوم به مجازات تعزیری درجه دو یا سه خواهد شد.

همچنین در ابتدای متن عنوان کردیم که اگر شخص آدم ربا طفل یا شیر خواره ای را برباید و به کسی از بستگان طفل به جز مادر تحویل دهد محکوم به سه تا شش ماه حبس خواهد شد.

رسیدگی به جرم آدم ربایی در صلاحیت دادگاه کیفری می باشد و دادسرای کیفری مسئول رسیدگی به این نوع جرم می باشد. شاید یکی از مسائلی که مربوط به سوالات مخصوص به آدم ربایی باشد این است که بازداشت افراد به صورت غیر قانونی توسط مامورین و یا مراجع قضایی و قانونی آدم ربایی محسوب نمی شود.           

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره با وکیل

09124857572

Call Now Buttonبا یک کلیک تماس بگیرید
×