ازدواج مرد مسلمان با زن غیر مسلمان

ازدواج مرد مسلمان با زن غیر مسلمان (3)

با گروه عدالت نویسان در وقت و هزینه صرفه جویی کنید

ازدواج مرد مسلمان با زن غیر مسلمان

انسان ها جدای از مسلمان و غیر مسلمان بودن دارای کرامت هستند و هر کدام صاحب هر دینی که باشند دارای حق و حقوق مشخصی هستند. اما تمایز دین اسلام به این دلیل است که حقوق افراد غیر مسلمان در این دین کاملا رعایت می شود. یکی از مسائل مهم در اسلام موضوع ازدواج است. در دین مبین اسلام آورده شده است که دین انسان با ازدواج کامل می شود.

البته در دین مبین تاکید بر آن است که هم زن و هم مرد با افرد مسلمان وصلت کنند تا در جریان زندگی خدشه ای به دین آن ها وارد نشود. اما از آنجا که مسئله ازدواج با ادیان دیگر یک مسئله متفاوت است فقه های اسلامی و پیروان دینی دیدگاه یکسانی و حکم مشخصی در این باره ندارند. به طور کلی از نظر فقهای اسلامی منعی برای ازدواج مرد مسلمان با زن غیر مسلمان وجود ندارد البته در اینجا منظور از زن غیر مسلمان زن اهل کتاب یا به عبارتی زنان مسیحی، یهودی و زرتشتی می باشد و ازدواج صورت گرفته بین طرفین موقت می باشد. اگر دو طرف بخواهند ازدواج خود را دائم کنند بایستی زن به دین مبین اسلام مشرف شود.

شرایط ازدواج مرد مسلمان با زن غیر مسلمان

موضوع ازدواج مرد مسلمان با زن غیر مسلمان و یا برعکس یک مسئله چالش برانگیز می باشد. در شریعت اسلامی برخی مسائل با دیگر ادیان متفاوت است و پیروان ادیان توحیدی در مقایسه با ادیان غیر توحیدی از امتیازات یکسانی برخوردار نیستند. ادیان غیر مسلمان بسیار زیاد هستند و اعتقادات متفاوتی دارند و همین مسئله باعث می شود که دین اسلام نظر یکسان و قاطعی در مورد آن ها ارائه ندهد.

در اسلام به مردان اجازه داده شد که با زنان یهودی و مسیحی ازدواج کنند و تمام فقیهان از جمله حنفی، مالکی، شافعی و حنبلی ازدواج طبق شرایط خاص را جایز می دانند. البته همه ی این فقیهان قائل به کراهت این ازدواج هستند و زمانی این کراهت بیشتر می شود که زنان غیر معاهد باشند. دلیل کراهت شمردن این عمل به این دلیل است که اگر از این ازدواج ها فرزندی حاصل شود ممکن است ناخودآگاه از اخلاق مادر غیر مسلمان خود تاثیر بپذیرد.

در فقه امامیه ازدواج مرد مسلمان با زن مسلمان تنها در صورتی جایز است که ازدواج به صورت موقت باشد اگر ازدواج با زن کتابی به صورت دائم باشد باطل خواهد بود. برخی از فقه های دیگر براین باورند که ازدواج کردن با کنیزان غیر مسلمان جایز نیست.

اما در این بین نظر تمامی فقهای امامیه و مذاهب اهل سنت بر این است که ازدواج با زنانی که اهل کتاب نیستند یعنی دین آن ها مسیحی، زرتشتی و یهودی نیست حال فرقی نمی کند این زنان آزاد باشند یا کنیز باشند در هر صورت این زنان جزء زنان مشرک، مرتد و یا مادی گرایان هستند که ازدواج با آنها حرام می باشد.

ازدواج مرد مسلمان با زن غیر مسلمان از دیدگاه قانون مدنی

در قانون مدنی در خصوص ازدواج مرد مسلمان با زن غیر مسلمان سکوت شده است اما از طرفی به دلیل اینکه سلب آزادی در نکاح به حکم صریح نیاز پیدا می کند پس در چنین شرایطی ازدواج با زن غیر مسلمان به صورت مطلق مجاز می باشد. اما در  مقابل تمامی فقهای اسلام و احادیث مرتبط در این خصوص اظهار کرده اند که ازدواج زنان مسلمان با  مردان غیر مسلمان اعم از اینکه کتابی باشد و یا اینکه غیر کتابی باشد جایز نمی باشد.

در قانون 1059 قانون مدنی آمده است که ازدواج مسلمان با غیر مسلمان  جایز نیست این جایز نبودن به معنی این نیست که ممنوع می باشد بلکه افراد می توانند ازدواج موقت داشته باشند اما زمانی که زن مسلمانی بخواهد با مرد غیر مسلمانی ازدواج کند این اجازه به این دو طرف داده نخواهد شد و عقد باطل می باشد اما زمانی که مرد مسلمان شود این ازدواج منع قانونی خاصی نخواهد داشت.

آیا می توان ازدواج مرد مسلمان با زن غیر مسلمان را در دفاتر ازدواج و طلاق ثبت کرد؟

در پاسخ به اینکه آیا امکان عدم ثبت ازدواج مرد مسلمان با زن غیر مسلمان باید بگوییم که در ایران ازدواج دائم و موقت حتما باید ثبت قانونی شود تا اعتبار داشته باشد. شاید برخی از افراد با این تصور که ازدواج مرد مسلم با زن کافر به صورت موقتی است پس نیازی به ثبت ندارد که باید عنوان کنیم هر ازدواجی که صورت بگیرد نیاز به ثبت قانونی خواهد داشت. زمانی که فرد بخواهد این موضوع را نادیده بگیرد و برای ثبت ازدواج اقدام نکند به 3 ماه تا 6 ماه حبس مرتکب خواهد شد و در برخی موارد ممکن است جزای نقدی تعیین شود که بین 8 میلیون تا 18 میلیون متغیر است. نکته مهمی که در این خصوص وجود دارد این است که مجازات تعیین شده تنها  برای مرد می باشد و زنان در این قانون مشمول مجازات نمی شوند.

نظر مراجع تقلید در خصوص ازدواج مرد مسلمان با زن غیر مسلمان

مراجع تقلید از گذشته تاکنون نظرات مشابهی درباره ازدواج مرد مسلمان با زن غیر مسلمان بیان نموده اند که در زیر به چند مورد از این بیانات اشاره می کنیم.

از دیدگاه امام خمینی رحمت الله علیه ازدواج مرد مسلمان با زن های کافر اهل کتاب جایز نیست.

از منظر آیت الله عظام گلپایگانی و صافی گلپایگانی جواز ازدواج با زن اهل کتاب به طور دوام نیز خالى از قوت نیست ولی در صورت تمکّن از ازدواج مسلمه کراهت شدیده دارد؛ بلکه در این صورت احتیاط ترک نشود.

در فقه شیعه ازدواج با زن کتابی به صورت موقت جایز است و به صورت دائم این ازدواج باطل است.

قرآن کریم در آیه 221 سوره بقره صریحا ازدواج با مشرکین و کفار را نهی کرده است.

آیت الله مکارم شیرازی در این خصوص بیان کرده اند که مرد مسلمان نمی تواند بنا بر احتیاط با زن غیر مسلمان ازدواج دائم داشته باشد. البته مردان مسلمان می توانندازدواج موقت با زنان نصاری و یهودی انجام دهند و مانعی در ازدواج با زنان اهل کتاب وجود ندارد.

آیت الله فاضل لنکرانی در این باره می گوید ازدواج دائم مرد مسلمان با زن کافر صحیح نیست زن اگر نصرانی و یهودی باشد بهتر است او را صیغه کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره با وکیل

09124857572

Call Now Buttonبا یک کلیک تماس بگیرید
×