حقوق متهم در دادسرا

حقوق متهم در دادسرا (3)

با گروه عدالت نویسان در وقت و هزینه صرفه جویی کنید

حقوق متهم در دادسرا

آشنایی با حقوق متهم در دادسرا: برای رسیدگی به حقوق متهم در دادسرا، باید حقوق دو طرفین دعوی به طور کامل و توسط مراجع قضایی رعایت شود تا کار غیرقانونی انجام نشود. برای اینکه متهم به حقوق خود برسد باید به دو موضوع توجه داشته باشیم که شامل:

اول اینکه، امنیت متهم در برابر تراز های غیر قانونی تضمین شود.

دوم اینکه، امنیت شهروندان در برابر آزاد شدن متهم تضمین شود. در کل تمامی افراد موظف هستند که به حقوق یکدیگر احترام بگذارند. کشور و جامعه ما نقش بسیار مهمی در ایجاد این امنیت دارد. دولت یا قانون گذار، برای مردم کشور از طریق گذاشتن قوانین این امنیت را به وجود می‌آورد. بنابر قانون و حقوق متهم در دادسرا، قانون بر این است که، کسی که جرمی را انجام می دهد از همان ابتدای مراحل کار دادرسی متهم به حساب نمی‌آید و بی گناه می باشد و طبق قانون اساسی کشور و شرایط موجود در میثاق بین‌المللی حقوق مدنی، و اعلامیه جهانی حقوق بشر، ابتدا باید مجرم بودن فرد ثابت گردد. کشف کردن جرم، و متهم کردن متهم، حتماً باید به صورت قانونی انجام شود. در صورتی فرد، مجرم به حساب می‌آید که، در قانون اساسی برای آن کاری که فرد انجام داده است، مجازاتی در نظر گرفته شده باشد.

حقوق قانونی متهم در دادسرا

زمانی که فرد، در آیین دادرسی متهم به حساب می آید، در دادسرا یک سری حقوق قانونی به او تعلق می گیرد. که دادسرا موظف است به آن حقوق احترام بگذارد و آنها را رعایت کند. یکی از شرایط متهم به حساب آمدن افراد، داشتن عقل سالم، و سلامت عقل کامل می باشد. تا اینکه مامور بتواند آن شخص را دستگیر کنند. همچنین متهم این حق را دارد که، به هنگام مراجعه مامورین یا دستگیری، مدارک شناسایی و همچنین دستور قضایی را از مامور بخواهد. هیچ مامور قضایی نمی تواند بدون داشتن مجوز وارد منزل متهم شود و آن را بازرسی کنند. یکی از موارد حقوق متهم در دادسرا، احضار متهم می باشد. این احضاریه، به صورت نامه کتبی برای متهم ارسال شده، و از ایشان درخواست حضور در دادسرا را می کنند. دادسرا نمی تواند از طریق وسیله های ارتباطی مانند تلفن، متهم را احضار کند. اینکار کار غیر قانونی بوده و همچنین تا قبل از احضار متهم نمی توانند شخص را در جایی بازداشت کنند. هنگام دستگیری متهم باید به تایم و زمان دقت کافی را داشته باشیم و اینکه تا حد ممکن، دستگیری متهم در طول روز انجام شود، البته به جزء موارد خاص. در حقوق متهم در دادسرا حتماً ضابطان قضائی دقت داشته باشند که، به هیچ عنوان حق ندارند متهم را بازداشت کنند، فقط در صورتی اجازه این کار را دارند که جرم آن ثابت و مشخص شده باشد‌. متهم نیز این حق را دارد که، از مراجع قانونی توقع برخورد با احترام را داشته باشد. از حقوق متهم در دادسرا، متهم حق دارد که خانواده یا نزدیکان خود را مطلع سازد تا در صورتی که قاضی بخواهد برای متهم وثیقه بیاورند، زمان کافی را برای این کار داشته باشند.

از دیگر موارد حقوق متهم در دادسرا

از دیگر موارد حقوق متهم در دادسرا این است که، متهم از قاضی دادسرا بخواهد که، اتهام را بطور کامل برایش توضیح دهد، که به چه دلیل و اتهامی دستگیر شده است. یعنی تفهیم اتهام شود، تا اینکه بتواند از خود دفاع کند. و دیگر موارد حقوق متهم در دادسرا این می باشد که، متهم فرصت داشته باشد برای خود وکیلی انتخاب کند و با وکیل خود مشورت کند. البته وکیل به همراه متهم، می توانند نزد مقام تحقیق بروند و در مورد موضوع اطلاعات کامل کسب نمایند. از دیگر موارد حقوق متهم در دادسرا این است که، اگر متهمی برای خود نتواند وکیل انتخاب کند، دادسرا و یا دادگاه برای متهم،  وکیل در نظر می‌گیرد بدون اینکه فرد بخواهد هزینه پرداخت کند. از دیگر حقوق متهم در دادسرا قرار ها، ابلاغ و تفهیم کردن متهم، در دادسرا می باشد. به طور کلی اگر متهم تا به حال سابقه محکومیت با اثر کیفری نداشته باشد، می تواند از دادستان درخواست ۶ ماه تا دو سال تعلیق را در مجازات بکند. متهم یا وکیل این حق را دارند که، در هنگام دادگاه برای خود درخواست تحقیقات محلی توسط بازرسان داشته باشند. هرچند که بازرس می تواند با خواسته آنها مخالفت نماید.

 اگر متهم یا وکیل مربوطه در دادگاه مطلبی را عنوان کند که دال بر کشف حقیقت باشد، بازرس وظیفه دارد به آن مطلب رسیدگی کند. دادستان نیز باید در تحقیقات مقدماتی حضور کامل را داشته باشد، و حق نظارت بر انجام تحقیقات مقدماتی را نیز دارد. در حقوق متهم در دادسرا، نمی توان متهم را مجبور به بازجویی کرد، و همچنین هنگام بازجویی نباید از کلمات موهن استفاده کرد. همچنین تحت نظر گرفتن متهم بیش از ۲۴ ساعت بدون این که راجع به آن تحقیق شده باشد غیر قانونی است. برای جلوگیری از هرگونه سختگیری و خشونت نسبت به فرد متهم، و برای جلوگیری از اقدامات محدود کننده، آزادی متهم بدون نظارت مقامات قضایی، و کسب تکلیف، نباید از مراجع ذیربط صورت پذیرد. ضابطان دادگستری و قضائی موظف هستند که، حداکثر مدت یک ساعت بعد از بازداشت متهم، مشخصات متهم را به دادسرا اعلام کنند. و در پایان هر روز باید لیست کامل افراد بازداشت شده را به رئیس کل دادگستری استان اعلام کنند. از دیگر حقوق متهم در دادسرا حق معاینه پزشکی می باشد. متهم می‌تواند با حضور یکی از اعضای خانواده و یا نزدیکان خود، مورد معاینه پزشکان مورد تایید دادستان قرار گیرد. تا گواهی پزشکی صادر شده، در پرونده متهم ثبت گردد.

از دیگر حقوق متهم در دادسرا تفهیم حقوق قانونی متهم به شخص متهم است، این کار از وظایف ضابطان قضائی دادگستری می باشد. پس از بازداشت متهم، ضابطان قضائی موظف هستند حقوق مربوط به متهم را، که در قانون آیین دادرسی کیفری آمده است را، به ایشان ارائه دهند و از متهم رسید دریافت کنند، و ضمیمه پرونده ایشان کنند. منظور از دسترسی داشتن به متهم، و جلوگیری از فرار آنها، و حضور پیدا کردن به موقع در دادسرا. بازرس بعد از اینکه اتهام را به متهم تفهیم کرد، در صورت کافی بودن دلایل، اقدام به صدور یکی از قرارهای تامین کیفری می‌کند. که شامل: خفیف ترین آنها گرفتن قول شرف از متهم می باشد. شدیدترین آنها بازداشت موقت متهم می باشد. البته هنگام صدور بازداشت موقت، بازرس باید دقت کافی را داشته باشد که، آزاد بودن موقت متهم احتمال این را دارد که، باعث از بین رفتن آثار و دلایل جاری، و یا باعث مختل کردن نظم عمومی، یا احتمال فرار کردن متهم و مخفی شدن آن شخص متهم شود. پس در هنگام صدور حکم بازداشت موقت، بازرس باید تمام این موارد را مورد توجه قرار دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره با وکیل

09124857572

Call Now Buttonبا یک کلیک تماس بگیرید
×