خرید مال مسروقه

خرید مال مسروقه (3)

با گروه عدالت نویسان در وقت و هزینه صرفه جویی کنید

خرید مال مسروقه

آیا خرید مال مسروقه جایز است؟ قانون در خصوص خرید مال مسروقه چه برخوردی می کند؟ ایا خریدار در مقابل خرید مال مسروقه مسئول است؟ خرید مال مسروقه طبق قانون به عنوان جرم محسوب می شود و مستوجب مجازات هایی است که در ادامه این مقاله به آن خواهیم پرداخت. چنانچه خرید مال مسروقه متوجه مسروقه بودن مال شود مجرم شناخته می شود ولی اگر ثابت کند که اطلاعی از مسروقه بودن مال نداشته است از اتهامات بری خواهد شد. در ادامه این مقاله به موضوع خرید مال مسروقه خواهیم پرداخت لطفا تا پایان مقاله همراه ما باشید.

منظور از خرید مال مسروقه چیست؟

خرید مال مسروقه به معنی خرید وسایل و یا اموالی است که از طریق سرقت به دست آمده است. در اصطلاح عامیانه به آن مال خر گفته می شود. سرقت یکی از جرایمی است که به کرات در همه جوامع رخ می دهد و بیشترین جرمی است که افراد بزه کار مرتکب آن می شوند. اموالی که از طریق سرقت به وجود می آیند به افرادی فروخته می شوند. فروش اموال مسروقه در دو حالت امکان پذیر است. یا اینکه فرد خریدار مال خر است و از خرید مال مسروقه آگاه است و یا ممکن است فرد از خرید مال مسروقه بی اطلاع باشد و چنان تصور کند که مال خریداری شده قانونی و شرعی متعلق به فرد فروشنده است.

بدیهی است در حالت اول جرم خرید مال مسروقه رخ داده است و در صورت دوم فرد از اتهام مجرم بودن مبرا می شود. در حالت اول فرد مجرم شناسایی شده و محکوم به مجازات تعیین شده می شود. قانون گذار خرید مال مسروقه را در زمره جرایم مربوط به سرقت قرار داده است و افرادی که قصد خرید برخی از اموال را دارند باید از غیر مسروقه بودن مال مطمئن باشند. در غیر این صورت و در صورت خرید مال مسروقه ناخواسته مرتکب جرم خرید مال مسروقه می شوند.

مجازات قانونی خرید مال مسروقه چیست؟

همانطور که گفته شد خرید مال مسروقه به عنوان جرم توسط قانون گذار شناسایی شده است و افرادی که خواسته یا ناخواسته مرتکب جرم خرید مال مسروقه شده اند به عنوان مجرم مستوجب تمل مجازات خواهند شد. میدانیم که هر عملی که قانونگذار برای آن مجازات تعیین کرده است، جرم تلقی می شود. خرید مال مسروقه جرم تلقی خواهد شد زیرا طبق ماده 622 قانون مجازات های اسلامی برای وقوع جرم خرید مال مسروقه مجازات هایی در نظر گرفته شده است.

طبق ماده 622 قانون مجازات های اسلامی که در خصوص جرم خرید مال مسروقه آمده است؛ هر کسی با علم و آگاهی و اطلاع و با قرائن اطمینان آور به آنکه مال در نتیجه ارتکاب جرم سرقت به دست آمده است و آن را به نحوی قبول کند یا مخفی و یا انحاء به تحصیل نماید و یا اقدام به معامله این اموال نماید محکوم به مجازات حبس از شش ماه تا سه سال خواهد شد همچنین مستوجب 74 ضربه شلاق خواهد شد.

پس طبق این ماده قانونی ممکن است قاضی پرونده نسبت به نوع و حالت و گستردگی جرم مجازات های حبس یا ضربه شلاق و یا هر دو مجازات را برای مجرم صادر نماید. آنچه مشخص است افرادی که خرید مال مسروقه را به عنوان شغل خود انتخاب کرده اند و به اصطلاح عامیانه مال خر هستند به اشد مجازات مندرج در ماده فوق محکوم خواهد شد. اما این سوال ممکن است برای افراد به وجود بیایید که در صورت عدم اطلاع از مسروقه بودن مال خریداری شده حکم قانون چه خواهد بود. در ادامه این مقاله به این موضوع خواهیم پرداخت.

اقدام مناسب در برخورد با خرید مال مسروقه چیست؟

همانطور که در متن فوق عنوان شد خرید مال مسروقه در دو حالت صورت می گیرد ممکن است خریدار مال مسروقه متوجه از مسروقه بودن مال آگاه باشد و ممکن است متوجه مسروقه بودن مال نشده باشد. در متن فوق گفته شد که در صورت خرید مال مسروقه با آگاهی و اطمینان کامل مستوجب مجازات های شش ماه تا سه سال و 74 ضربه شلاق خواهد شد. اما در صورتی که خرید مال مسروقه با عدم آگاهی خریدار از مال سرقتی باشد حکم و برخورد قانونی چه خواهد بود؟

طبق قانون حتی اگر خریدار مال مسروقه در خرید مال مسروقه شک داشته باشد که آیا مال مذکور سرقتی است یا نه بایستی حتما از خرید آن صرف نظر نماید. زیرا در این حالت نیز فرد محکوم به مجازات خواهد بود زیرا مرتکب جرم شده است. بایستی در زمان خرید برخی اموال حتما از درستی و قانونی بودن فروش مال اطمینان داشت. معمولا رفع اتهام و یا اثبات بی اطلاعی از خرید مال مسروقه مشکل است. ممکن است افراد بدون مدارکی و یا در مکانی دور افتاده اقدام به فروش مال نماید و یا از جهاتی فرد مشکوک به نظر بیایید باید از خرید مال صرف نظر نمود. در صورتی که فرد بدون اطلاع از سرقتی بودن مال آن را خریداری کرده باشد و مورد اتهام قرار گرفته شده باشد، چگونه بایستی از خود رفع اتهام نماید؟ در متن زیر به این مهم خواهیم پرداخت.

نحوه رسیدگی به جرم خرید مال مسروقه در دادگاه ذیصلاح چگونه است؟

گفته شد گه در صورت احراز وقوع جرم خرید مال مسروقه مجرم محکوم به مجازات هایی خواهد بد که در ماده قانونی 622 ذکر شده است. اما در صورتی که متهم خود را بی گناه بداند و اظهار بی اطلاعی از مسروقه بودن مال خریداری شده نماید، اقدام لازم چه خواهد بود. لازم است افراد لایحه دفاعیه ای به دادگاه اقامه دعوای اصلی ارسال نماید و در این لایحه مدارکی که نشان دهنده بی گناهی وی باشد را به محضر دادگاه ارائه دهد. عدم سوء پیشینه فرد و داشتن حسن شهرت و یا مدارکی چون شهادت شهود مبنی بر خرید مالی به حالت بی اطلاعی و یا سایر مدارک برای اثبات بی گناهی فرد در لایحه دفاعیه ضروری خواهد بود. دادگاه در صورتی که بی گناهی و بی اطلاعی فرد در خرید مال مسروقه را محرز بداند وی را از اتهامات وارده تبرئه می نماید. در غیر این صورت حکم بر مجرم بودن متهم خواهد داد و بنا بر نوع جرم و حالت وقوع و مقدار خرید مال مسروقه اقدام به تعیین مجازات بر اساس ماده فوق خواهد کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره با وکیل

09124857572

Call Now Buttonبا یک کلیک تماس بگیرید
×