محاربه چیست

محاربه چیست (1)

با گروه عدالت نویسان در وقت و هزینه صرفه جویی کنید

محاربه چیست

محاربه در علوم فقهی به معنی سلاح کشیدن بر روی مردم با هدف ترساندن آنها و به قصد مال و جان و ناموس آنها است. طبق آیین اسلامی جرم محاربه مستوجب اشد مجازات ها می باشد. وقوع جرم محاربه بستگی به نتیجه آن دارد نتیجه این جرم برابر با ایجاد ترس و رعب و وحشت و ناامنی میان مردم جامعه است. اما تعریف جرم محاربه طبق قانون چیست؟

محاربه چیست؟

در قانون و فقه اسلامی محاربه به معنی جنگ بر علیه خدا است و لفظ محاربه به معنی جنگیدن است.در قرآن کریم آیه 33 سوره مائده در خصوص جنگیدن با خدا و مجازات آن خداوند سخن گفته است. کسانی که بر علیه خدا و رسولش بر می خیزند و بر روی زمین فساد و تباهی می کنند مستوجب عذابی در دنیا و آخرت هستند. پس با این تفاسیر محاربه جرمی است کیفری که از اسلام وارد حقوق و قانون اساسی ایران شده است و پس از انقلاب این لفظ وارد قانون مجازات های ایران شد. طبق ماده 183 قانون مجازات اسلامی مجرمی که مفسد فی الارض شناخته شود برای او حکم حد یا اعدام صادر خواهد شد. کسی که مفسد فی الارض شناخته می شود به این معنی است که خون او هیچ ارزشی ندارد پس باید اعدام شود.

پس یکی از مهم ترین جرایمی که علیه امنیت جامعه صورت می گیرد جرم محاربه است که در قانون از ماده 183 تا 196 به آن اشاره شده است. مصادیق این جرم به قرار زیر است؛

اسلحه کشیدن برای ترساندن مردم؛ هر کسی برای ایجاد هراس و رعب و سلب آزادی و امنیت جامعه دست به اسلحه ببرد مفسد فی الارض و محاربه شناخته می شود.

بر هم زدن امنیت از طریق سرقت مسلحانه؛ هر گروه یا جمعیتی در برابر حکومت قیام نماید مادامی که مرکزیت آن بر دوام باشد تمامی هواداران و اعضا آن موضع و هدف جمعیت و گروه را بدانند و برای پیشبرد اهداف آنها تلاش و فعالیت کنند محارب شناخته می شوند.

ریختن طرح براندازی حکومت؛ هر کسی به منظور براندازی حکومت اسلامی اسلحه و مواد منفجره تهیه نماید و کسانی که با اختیار و آگاهی امکانات مالی یا اسباب کار و وسایل و سلاح در اختیار آنها قرار دهد محارب و مفسد في الأرض است.

نامزدی برای پست های مهم کودتا؛ هر کسی که در طرح های براندازی حکومت خود را نامزد یکی از پست های مهم حکومت کودتا نماید و نامزدی او به نحوی موثر باشد محارب و مفسد في الأرض است.

تشکیل یا عضویت و اداره در دسته یا جمعیت به قصد بر هم زدن امنیت جامعه و کشور؛ هر کسی با هر مرامی جمعیت یا دسته و یا شعبه جمعیتی بیشتر از دو نفر در خارج با داخل کشور تحت هر اسم و عنوانی تشکیل شود و یا آن را اداره نماید و هدف آنها بر هم زدن امنیت کشور باشد محارب شناخته می شود اما اگر محارب شناخته نشود و ثابت نماید از اهداف آنها بی اطلاع بوده است محکوم به حبس 2 تا 10 سال می باشد.

مجازات جرم محاربه چیست؟

طبق ماده قانونی 190 مجازات حد مجرم محاربه و مفسد فی الارض یکی از چهار مجازات قتل، آویختن به دار، قطع دست راست و پای چپ و نفی بلد یا دیپورت یا برعکس قطع دست چپ و پای راست است. قاضی پرونده در انتخاب هر یک از این مجازات ها مختار است.

ممکن است فرد مجرم یکی از جرایم فوق الذکر را مرتکب شده باشد و دادگاه رای بر غیر محارب بودن او صادر نماید بدهی است مجازات حد بر وی اعمال نمی شود اما مجازات حبس برای مجرم بنا بر نوع جرم و گستره ی آن بر وی اعمال می شود. به هر حال مجازات محارب و مفسد فی الارض اعدام و به دار آویختن است.

 محارب کیست؟

فاعل جرم محاربه محارب خوانده می شود و به وی مفسد فی الارض گفته می شود. کسی که فاعل جرم یا مشارکت در جرم و یا معاون جرم باشد محارب گفته می شود و طبق قانون اشد مجازات برای آنها در نظر گرفته می شود.

محاربه و مفسد فى الأرض

همانطور که گفته شد محاربه به معنی جنگیدن است و جرم آن به معنی جنگ بر علیه خدا است و فساد فی الارض نیز به معنی تباه کاری بر روی زمین است که تباهی بر زمین مصادق جنگیدن بر علیه خداوند است و به کسی که محاربه کرده است و محارب است مفسد فی الارض نیز گفته می شود. ماده 286 قانون مجازات های اسلامی مفسد فی الارض را چنین تعریف کرده است؛ هر کسی که به طور گسترده مرتکب جنایتی بر علیه تمامیت جسمانی افراد و یا مرتکب جرایم خارجی و داخلی کشور، نشر اکاذیب، احراق و تخریب، اخلال در نظام اقتصادی کشور، دایر نمودن مرکز فحشا و فساد، پخش مواد سمی و میکروبی خطرناک و یا معاونت در همه آنها گردد به صورتی که موجب اخلال شدید در نظام عمومی کشور و باعث ناامنی و یا وارد کردن خسارت عمده بر علیه تمامیت جسمانی افراد و یا اموال خصوصی و عمومی و یا باعث اشاعه ی فحشا و فساد در حد وسیعی باشد مفسد فی الارض شناخته می شود و مجازات مفسد فی الأرض اعدام است.

آنچه مد نظر قانونگذار در این ماده بوده است گستردگی رفتار مجرمانه و نتایج حاصل از آن است. به این معنی هر کدام از جرایم فوق الذکر چنانچه در حد وسیعی نباشد جرم مستقلی محسوب می شود و قانون برای آنها مجازات های مختلفی در نظر گرفته است. همچنین آگاهی فرد از اعمال مجرمانه باعث وقوع جرم محاربه خواهد شد. اگر مجرم در رفتار مجرمانه خود متوجه شود که عمل او سلب آسایش مردم خواهد کرد و باعث ایجاد رعب و وحشت خواهد شد فرد مرتکب جرم محاربه شده است.

 برا ی تعقیب جرم محاربه و اعمال مجازات لزوم وجود و حضور شاکی خصوصی نیست و مدعی العموم یا دادستان دستور تعقیب و رسیدگی به جرم مجرم را صادر خواهد کرد و رضایت شاکی خصوصی در صورت وجود در اعمال مجازات بی تاثیر است.

وکیل جرم محاربه

افرادی که به هر نوعی و در هر مقامی برای پیگیری پرونده جرم محاربه به مراجع قضایی وارد شده اند بهتر است برای رفع اتهام و یا شکایت از مجرم از وکیل جرم محاربه کمک گرفت زیرا جرم مزبور یکی از جرایم کیفری مهمی است که قانونگذار برای آن مجازات های سنگین اعمال کرده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره با وکیل

09124857572

Call Now Buttonبا یک کلیک تماس بگیرید
×