شرکت مسئولیت محدود

شرکت مسئولیت محدود (22)

با گروه عدالت نویسان در وقت و هزینه صرفه جویی کنید

شرکت مسئولیت محدود

شرکت مسئولیت محدود چیست؟

شرکت مسئولیت محدود یکی از انواع هفتگانه شرکت های تجاری است. به موجب ماده 94 قانون تجارت شرکت با مسئولیت محدود شرکتی است که میان دو یا چند نفر جهت انجام امور تجاری و بازرگانی تشکیل می شود. در شرکت مسئولیت محدود هر کدام از شرکا بدون این که سرمایه شرکت به سهام تقسیم شده باشد، تنها تا میزان سرمایه خود در شرکت مسئول پرداخت قروض و انجام تعهدات شرکت را بر عهده دارد.

برای تاسیس شرکت با مسئولیت محدود وجود حداقل دو نفر لازم است. در واقع شایان توجه است که در قانون تجارت شرکت یک نفره پذیرفته نشده است. وجود حداقل دو نفر هم شرط تشکیل و هم شرط بقای شرکت است. تجزیه سرمایه به سهام در شرکت سهامی و تقسیم آن به سهم الشرکه در شرکت مسئولیت محدود، تاثیری در مقدار و نحوه مسئولیت شرکای دو شرکت نخواهد گذاشت. چرا که مسئولیت شرکای دو شرکت یاد شده بر اساس مبلغ سرمایه ای است که در شرکت گذارده اند.

یکی از قواعد حاکم بر تاسیس شرکت مسئولیت محدود این است که به موجب ماده 95 قانون تجارت در نام شرکت باید عبارت «با مسئولیت محدود» قید گردد، در غیر این صورت شرکت در مقابل اشخاص ثالث، شرکت تضامنی محسوب شده و تابع مقررات آن خواهد بود. یعنی هر یک از شرکای شرکت در مقابل اشخاص ثالث مسئول پرداخت کل بدهی های شرکت، بدون در نظر گرفتن سرمایه ای که شریک در شرکت داشته می باشد. در شرکت با مسئولیت محدود نام شرکت نباید متضمن نام هیچ یک از شرکا باشد. در غیر این صورت شریکی که نام او در نام شرکت قید شده در مقابل اشخاص ثالث حکم شریک ضامن در شرکت تضامنی را خواهد داشت.

شرایط تشکیل شرکت مسئولیت محدود کدام است؟

مطابق با مقررات قانونی شرایط تشکیل شرکت مسئولیت محدود از قرار زیر است:

شرایط صحت معاملات باید در مورد شرکای شرکت با مسئولیت محدود وجود داشته باشد. منظور شرایط مندرج در ماده 190 قانون مدنی، اعم از قصد طرفین و رضای آنها، اهلیت داشتن موضوع و مشروعیت جهت معامله است.

برای تاسیس شرکت با مسئولیت محدود حداقل وجود دو شریک ضروری است.

در شرکت مسئولیت محدود در ابتدای تاسیس شرکت کل سرمایه خواه نقدی باشد یا غیر نقدی، باید پرداخت شود.  طبق ماده 96 قانون تجارت شرط مالی تاسیس شرکت با مسئولیت محدود این است که تمام سرمایه نقدی شرکت تادیه شده باشد. همچنین در مواردی که سهم الشرکه غیر نقدی است، باید به پول تقویم و تسلیم شود. شرکای موسس شرکت مسئولیت محدود در مقابل اشخاص ثالث نسبت به قیمتی که در ازای حق الشرکه غیر نقدی معین شده مسئولیت تضامنی دارند.

شرط وجود شرکتنامه و اساسنامه. این دو هر یک اسناد لازم الاجرایی هستند که میان شرکای یک شرکت به تصویب رسیده و وجود آنها برای ثبت شرکت ضروری است. در شرکت نامه باید موضوعاتی از قبیل این که سرمایه شرکت چقدر است و اگر غیر نقدی باشد به چه میزان تقویم شده، درج گردد.

موارد بطلان شرکت با مسئولیت محدود

شرکتی که در نبود شرایط بالا به عنوان شرکت مسئولیت محدود اقدام به فعالیت کند، باطل و از درجه اعتبار ساقط می باشد. اما این به معنای این نیست که شرکای آن در مقابل اشخاص ثالث بتوانند به بطلان شرکت استناد کرده و از پرداخت بدهی های شرکت خودداری کنند. به عبارت دیگر بستانکاران شرکت مسئولیت محدودی که باطل شده، می توانند به قوانین شرکت در برابر شرکا استناد کنند. در صورت فقدان شرایط تشکیل شرکت مسئولیت محدود، هر ذینفعی حتی اشخاص ثالث می توانند بطلان شرکت را تقاضا نمایند. اما شرکای شرکت نمی توانند چنین تقاضایی داشته باشند. و در مقابل اشخاص ثالث، بطلان شرکت را به سبب وجود شرایط مذکور درخواست کنند.

البته باید خاطر نشان شد که اگر بعد از مدتی عوامل بطلان برطرف شوند، ابطال شرکت مسئولیت محدود جایز نیست. در این صورت از تاریخ صحیح با جمع شرایط دیگر تشکیل شرکت، شرکت تشکیل شده محسوب می گردد. اما می توان از آثار «بطلان نسبی» شرکت به مدتی که باطل بوده، استفاده کرد. به عبارت دیگر تصحیح بعدی از جانب شرکا آن هم در زمانی که شرکت باطل بوده است، تاثیری در حقوق اشخاص ذی نفع ندارد.

مدیر شرکت مسئولیت محدود کیست؟

بر اساس ماده 104 قانون تجارت ادارهِ شرکت مسئولیت محدود به وسیله یک یا چند مدیر موظف یا غیر موظف که از میان شرکا و یا از افراد خارج از شرکت انتخاب شده اند، صورت می گیرد. مدت مدیریت مدیر در شرکت با مسئولیت محدود ممکن است به صورت موقت یا دائمی باشد. اگر برای مدیریت مدیر در شرکت با مسئولیت محدود مدتی تعیین نشده باشد، فرض بر این است که برای مدتی که شرکت به حیاتش ادامه می دهد انتخاب شده است. مدیر ممکن است شخص حقیقی یا حقوقی یا یک شریک تجاری باشد. قانونگذار شرایط خاصی برای مدیریت شرکت مسئولیت محدود معین نکرده است. بنابراین هر کسی که دارای اهلیت باشد می تواند مدیر یک شرکت با مسئولیت محدود شود. بدون آنکه در این باره سن او تاثیری داشته باشد. منظور از موظف بودن مدیر این است که دستمزد دریافت کند.

انتخاب مدیران شرکت مسئولیت محدود در عمل ضمن شرکتنامه و در صورت جلسه مجمع عمومی موسس تنظیمی جهت ارائه به اداره ثبت شرکت ها و با اتفاق آراء صورت می گیرد. مطابق با ماده 105 قانون تجارت مدیران شرکت مسئولیت محدود کلیه اختیارات لازم برای نمایندگی و اداره شرکت را دارند، مگر این که در اساسنامه به شیوه دیگری تعیین تکلیف شده باشد. هرگونه قرارداد محدود کننده حدود اختیارات مدیر، در صورتی که در اساسنامه به آن تصریح نشده باشد، در مقابل اشخاص ثالث غیر قابل استناد است.

قانون تجارت در مورد وضعیت ارتباط حقوقی مدیر و شرکت مسئولیت محدود نص خاصی ندارد و مشخص نیست مدیر، وکیل شرکت است یا شرکا. به نظر می رسد علی الاصول مدیر را باید وکیل شرکت تلقی کرد. در نتیجه چه مدیر از میان شرکا باشد چه نباشد، قابل عزل است. روابط مالی میان شرکا تابع اساسنامه است و در صورتی که در اساسنامه تعیین تکلیف نشده باشد تقسیمات به نسبت سرمایه صورت می پذیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره با وکیل

09124857572

Call Now Buttonبا یک کلیک تماس بگیرید
×