توقیف حساب افراد بدهکار

توقیف حساب افراد بدهکار (1)

با گروه عدالت نویسان در وقت و هزینه صرفه جویی کنید

توقیف حساب افراد بدهکار

توقیف حساب افراد بدهکار همواره از راه های قانونی برای وصول مطالبات بستانکار از بدهکار بوده است. اما چگونه حساب بانکی افراد بدهکار توقیف می شود؟ مراجع ذی صلاح در رابطه با توقیف کدامند؟ رویه و مراتب قانونی انجام این امر کدام است؟ افراد چگونه باید حساب خود را رفع توقیف کنند؟ جواب تمامی سوالات مربوط به توقیف حساب افراد بدهکار در این متن می باشد.

منظور از توقیف حساب افراد بدهکار چیست؟

دعاوی مالی یکی از مهم ترین و بیشترین دعوای مطرح شده در دادگاه ها می باشد. در حالتی که فرد خواستار دریافت مطالبات خود از بدهکار باشد اقدام به طرح شکایت خواهد کرد که ممکن است در امتداد انجام شکایت راهی به جز توقیف حساب افراد بدهکار باقی نماند. در زمان طرح شکایت فرد محکوم له علیه فرد بدهکار ممکن است درخواست تامین خواسته را از دادگاه داشته باشد. تامین خواسته یکی از انواع توقیف اموال می باشد که حساب بانکی میز شامل اموال می باشد. قانون برای توقیف اموال و حساب افراد بدهکار شرایطی را پیش بینی کرده است که طبق این قوانین محکوم له حق درخواست توقیف را خواهد داشت. زمانی که در طول دادرسی فرد بدهکار هیچ اقدامی برای پرداخت بدهکاری خود نکرد محکوم له می تواند به دادگاه و دادگاه به بانک مرکزی درخواست توقیف حساب را دهد. شاید توقیف حساب بانکی ناشی از ضامن شدن وام بانکی یا چک برگشتی ‌و یا پرداخت نفقه و مهریه باشد. در ادامه با روند این موضوع حقوقی بیشتر آشنا خواهیم شد.

چگونگی توقیف حساب افراد بدهکار

پس از صدور رای مبنی بر بدهکاری شخص متهم و محکوم شدن وی از سوی دادگاه صادر کننده رای برای اجرای عملیات بعدی رای صادر شده به مرجع اجرا کننده ابلاغ می شود.مرجع مربوطه نیز طی نامه ای رسمی به بانک ملی مرکزی خواستار توقیف حساب افراد بدهکار می شود. بانک نیز فورا دستور را اجرا می نماید و تا دستور بعدی و درخواست قانونی مبنی بر رفع توقیف حساب افراد بدهکار توقیف می شود. مراتب فوق در ماده ۱۹ محکومیت های مالی عنوان شده است. گفته شد که این مراتب به درخواست محکوم له صورت می گیرد پس بستانکار حتما باید درخواست توقیف دهد سپس قانون وارد عمل خواهد شد.

یکی از مشکلات در این زمینه این است که فرد متقاضی باید حساب فرد بدهکار را شناسایی کند و آن را تحویل دادگاه دهد. که گاهی عملا این کار غیر ممکن یا بسیار سخت می شود و ممکن است فرد بدهکار حساب خود را مخفی کرده باشد یا وجوه نقد را در حساب کسی از بستگان نزدیک خود انتقال داده باشد. اما مطابق قانون بانک مرکزی موظف است از تاریخ مشخصی که دادگاه رای خود را مبنی بر محکومیت فرد صادر کرده است تا یک سال تمامی گردش مالی فرد بدهکار را مشخص و تحویل دهد. چنانچه هر یک از مسئولین بانک مرکزی و شعب آن و کارمندان دادگستری نسبت به شناسایی حساب فرد بدهکار اهمال بورزند به انفصال درجه شش خدمات دولتی و عمومی محکوم خواهند شد. در قوانین قبل شخص بازپرس فقط برای انجام تحقیقات خود قادر به زیر نظر داشتن حساب بانکی افراد برای جمع آوری ادله کافی مبنی بر مجرم بودن فرد را داشت اما به دلیل کثرت موضوع و مشکلات مالی در دادگستری ها توقیف حساب افراد بدهکار به روند رسیدگی و نحوه مطالبه وصول الحاق شده است. لازم به ذکر است که افراد بستانکار همزمان با طرح شکایت خود می توانند دادخواست توقیف حساب فرد بدهکار را به دادگاه ارائه دهد.

توقیف حساب افراد بدهکار توسط بانک مرکزی

ممکن است در شرایطی بانک مرکزی اقدام به توقیف حساب افراد بدهکار کند. مثلا افرادی که ضامن پرداخت وام شده اند در صورتی که وام گیرنده قسط های خود را به موقع پرداخت نکند شخص ضامن مسئول و بدهکار بانک شناخته می شود و حسابی که در بانک دارد تا تسویه کامل توقیف خواهد شد. البته لازم به ذکر است که در هر حالت چه با دستور قضایی و یا به دستور بانک مرکزی مبنی بر توقیف حساب افراد بدهکار بایستی مراتب و اجرای حکم به فرد بدهکار ابلاغ شود. پس مطابق آنچه گفته شد دو مرجع صلاحیت توقیف حساب افراد را دارند که مراجع قضایی که به درخواست طلبکار دستور به توقیف می دهد و بانک مرکزی که در شرایطی اقدام به توقیف حساب افرادی خواهد کرد.

نحوه اجرای حکم توقیف حساب افراد بدهکار

همانطور که در متن فوق عنوان شد؛ مراتب از سوی محکوم له به دادگاه مربوطه درخواست خواهد شد و مراجع قضایی طی دستوری از بانک مرکزی خواستار توقیف حساب افراد بدهکار در شعب بانکی و موسسه مالی و اعتباری می شود. بانک ها موظفند بدون چون و چرا و بدون فوت وقت حساب افراد بدهکار توقیف و ضبط شود. برای این کار لازم است تا محکوم له دستور کتبی و قانونی را به بانک ارائه دهد. یکی از شرایط لازم اجرای حکم توقیف حساب افراد این است که یک سال تمام از تاریخ ابلاغ رای مبنی بر محکومیت فرد از دادگاه گذشته باشد. همچنین در مفاد دستور اجرا صراحتا توقیف حساب فرد بدهکار ذکر شده باشد. پس از توقیف مطالبه فرد بستانکار در صورتی که دادگاه لازم بداند بر اساس نرخ تورم مابه تفاوت آن حساب شده و از حساب کسر می شود همچنین هزینه تمام عملیات دادرسی نیز و هزینه توقیف و اجرای حکم از حساب کسر خواهد شو و باقی مانده در حساب فرد باقی خواهد ماند و با به حساب دیگری از فرد واریز خواهد شد.

رفع توقیف حساب افراد بدهکار چگونه است؟

دستور توقیف موقت خواهد بود چنانچه فرد اقدام به پرداخت بدهی خود نکند و محکوم له به منظور داشتن فرصت برای مطرح کردن درخواست و طی کردن مراحل قانونی توقیف این دستور موقتی است باید پس از گذشت مدت زمان مشخص مدت توقیف تمدید می شود. در هر حالت فرد بدهکار پس از کسر بدهی از حساب یا پرداخت بدهی از حساب خود می تواند به دادگاه درخواست رفع توقیف را ارائه دهد. دادگاه و در حالتی که درخواست به بانک مرکزی ارائه شده باشد، پیاز بررسی های لازم با رفع توقیف حساب افراد موافقت خواهد کرد و حساب وی در یک ماه رفع توقیف می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره با وکیل

09124857572

Call Now Buttonبا یک کلیک تماس بگیرید
×