وکالت در عقد نکاح

وکالت در عقد نکاح (2)

با گروه عدالت نویسان در وقت و هزینه صرفه جویی کنید

وکالت در عقد نکاح

برای تشکیل خانواده و رفتن زیر یک سقف لازم است که بین طرفین ازدواج صیغه ی عقد نکاح جاری شود. این عقد همانند سایر عقود رایج دارای یک سری شرایط خاص می باشد و جنبه های مالی و غیر مالی زیادی هم دارد. شما در جامعه بخواهید هر کاری را انجام دهید باید یک سری اصول و قواعد را رعایت کنید در ازدواج هم دقیقا به همین نحو است و شما یک طرفه نمی توانید شرایط را فراهم کنید و اقدام به ازدواج کنید بلکه بایستی هم زن و هم مرد اصول پذیرفته شده در قانون را رعایت کنند و بر اساس ان پای سفره عقد بنشینند. اما در برخی موارد پیش آمده که یکی از طرفین عقد شرایط حضور در عقد را نداشته است و وکالت در عقد نکاح را به فرد دیگری داده است. این وکالت دادن شرایط و انواع مختلفی دارد که در ادامه به آن می پردازیم.

هر آنچه درباره وکالت برای عقد نکاح باید بدانید

قطعا همه ی ما تا حدودی با وکالت در عقد نکاح آشنایی داریم و شاید برای خانواده یا اطرافیانتان پیش آمده باشد که به نیابت از یک شخص غایب برای او همسری را عقد کرده باشید. این موضوع بیشتر برای افرادی کاربرد دارد که در کشورهای دیگر قرار دارند و نمی توانند به صورت حضوری مراجعه کنند و یا ممکن است در جنگ و یا بیماری به سر ببرند و وکالت عقد و ازدواج به یکی از فامیل درجه یک مانند والدین یا یک وکیل بدهند. به طور کلی تفاوتی در اجرای صیغه عقد با حضور وکیل وجود ندارد و موکل از قبل تمام آنچه لازم باشد را با وکیل خود هماهنگ کرده و وکیل هم دقیقا بر اساس همین اختیارات تعیین شده عمل می کند.

همه ی ما بارها جمله ی آیا بنده وکیلم را از زبان عاقد شنیده ایم در واقع در اصلاح حقوقی این عبارت به معنی وکالت در انتخاب همسر یا وکالت در انجام عقد نکاح است. وکالت در انتخاب همسر تا حدودی با وکالت در عقد نکاح متفاوت است. زمانی که موکل اختیار انتخاب همسر را به پدر یا مادر یا خود وکیل می دهد به این معنی است که وکیل حق انتخاب همسر را برای فرد دارد. اما این انتخاب باید طبق معیارهایی باشد که موکل تعیین کرده است مثلا اگر شخص تاکید کرده که یک دختر 25 ساله انتخا شود در این صورت اگر وکیل کمتر یا بیشتر از این سن دختری را به عقد موکل دراورد موکل می تواند عقد را نپذیرد و آن را کنسل کند. اما وکالت در انعقاد عقد یعنی فرد وکیل از دختر یا پسر وکالت دارد تا سر سفره عقد حاضر شود و از جانب موکل برای جاری شدن عقد حضور پیدا کند.

آیا امکان وکالت در عقد نکاح امکان وجود دارد؟

از آنجا که ازدواج و تشکیل خانواده در جامعه اسلامی ایران یک موضوع مهم و ارزشمند است پس برای امکان پذیر شدن این قانون راه های مختلفی در اختیار افراد قرار داده شده است به طور مثال زمانی که شما تمام شرایط ازدواج را دارید اما در موقعیتی هستید که نمی توانید برای عقد حضور پیدا کنید پس وکالت ازدواج را به یک وکیل بدهید. در ماده 1071 قانون مدنی آمده است: که هریک از زن و مرد می توانند برای عقد نکاح وکالت به غیر بدهند. پس بر اساس این قانون هیچ نگرانی بابت این موضوع نداشته باشید چون اگر فرسنگ ها دور هم باشید باز هم می توانید با فرد مورد نظرتان در ایران ازدواج کنید و کارهای نکاح را به یک وکیل بالغ و فهیم بسپارید.

انواع وکالت در عقد نکاح

عقد نکاح یکی از مهمترین عقود در جامعه اسلامی می شود و نتیجه آن پیوند زناشویی بین زن و مرد می باشد. در قانون سعی بر آن شده است تا شرایط عقد و ازدواج را برای افراد راحت کند و  همه ی افراد بتوانند از این شرایط استفاده کنند. شما میتوانید خودتان شخصا برای عقد نکاح حضور داشته باشید و یا اینکه از وکالت در عقد نکاح استفاده کنید نتیجه عقد در هر دو مورد منجر به جتری شدن صیغه عقد می شود. اما در اینجا وکالت به دو شیوه رایج انجام می شود.

وکالت مطلق: در این روش موکل به وکیل وکالت می دهد تا  برای او همسری انتخاب کند. زمانی که فرد وکالت مطلق می دهد پس وکیل نمی تواند موکل را برای خود عقد کند مگر اینکه از قبلا اجازه این کار داده شده باشد و در وکالت نامه هم صراحتا قید شود.

وکالت عام: در اینجا موکل صراحتا حدود اختیارات وکیل را مشخص می کند مثلا تعیین می کند که هر کسی را می تواند عقد کند و یا اینکه تنها مجاز به عقد یک شخص مشخص است. در این شیوه از وکالت اگر موکل اجازه دهد وکیل می تواند موکل را به عقد خود یا هر شخص دیگری در بیاورد.

به طور کلی قرار دادن تبصره ها و قوانین در این خصوص برای این است تا شرایط برای موکل ها راحت تر شود و بتوانند تنها با وکالت دادن به شخص دیگری امورات مربوط به ازدواج را انجام دهند. حتی قانون برای حمایت از موکل این امکان را به افراد داده است که اگر از خدمات وکیل خود راضی نبودند و یا وکیل برخلاف اختیارات خود عمل کرده باشد بتوانند عقد را باطل کنند و یا اینکه آن را بپذیرند.

آیا می توان هر شخصی را برای وکالت در عقد انتخاب کرد؟

وکالت در عقد نکاح یک موضوع مهم و با شرایط خاص است و شما نمی توانید هر فردی را به عنوان وکیل انتخاب کنید و او را برای عقد نکاح روانه کنید. یک وکیل بایستی دارای یک شرایط خاص باشد چون می تواند شرایط مناسب تر و بهتری را برای موکل خود رقم بزند. بهتر است وکیلی که انتخاب می کنید دارای سطح عقل و فهم بالایی باشد چون نداشتن عقل و درک به معنای مجنون بودن فرد است و افراد مجنون صلاحیت وکیل شدن را ندارند. از طرفی اگر وکیل شما به بلوغ فکری کامل رسیده باشد می تواند شما را در این موضوع کاملا راهنمایی کند و راه های بهتر و دقیق تری را پیش روی شما بگذارد. صداقت و درستی وکیل منجر به جاری شدن یک عقد سالم می شود که در بیشتر موارد امکان رد و عدم قبول آن وجود ندارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره با وکیل

09124857572

Call Now Buttonبا یک کلیک تماس بگیرید
×