وکیل دادگاه کیفری یک

وکیل دادگاه کیفری یک (1)

با گروه عدالت نویسان در وقت و هزینه صرفه جویی کنید

وکیل دادگاه کیفری یک

وکیل برای دادگاه کیفری یک

دادگاه کیفری یک از مهم ترین نوع دادگاه های کیفری با دامنه و وسعت کاری مشخص است که به پرونده های خاصی رسیدگی خواهد کرد و به وکیلی که در این دامنه و حوزه مشغول به فعالیت است وکیل دادگاه کیفری یک گفته می شود.

در زمان اقامه دعوا لازم است افراد به این موضوع توجه داشته باشند که نوع دعوا و خواسته آنان مربوط به کدام حوزه قضایی است. همانطور که می دانیم دادگستری های کشور به حوزه حقوقی یا مدنی و حوزه کیفری یا دادگاه انقلاب تقسیم بندی می شوند. چنانچه دعوا جنبه کیفری داشته باشد لازم است تا در دادسرا ها و یا دادگاه های کیفری اقدام به اقامه دعوا کرد. دادگاه های کیفری خود دارای انواع مختلفی است که هر کدام دارای ویژگی ها و قوانین بخصوصی است که یکی از انواع آنها دادگاه کیفری یک می باشد که قصد داریم در این مقاله به تمامی نکات مربوط به دادگاه کیفری یک اعم از صلاحیت رسیدگی و نحوه رسیدگی به پرونده ها و همچنین ساختار این مرجع بپردازیم.  لطفا تا پایان مقاله همراه ما باشید.

دادگاه کیفری یک

وکیل دادگاه کیفری یک به علت نوع فعالیت و اهمیت آن جزو حوزه های وکالتی حساس و مهم به شمار می رود زیرا خود به خود جرایم کیفری و دعاوی کیفری دارای حساسیت فوق العاده بیشتری نسبت به دعاوی حقوقی است. به حال لازم است تا در خصوص ساختار این دادگاه کیفری بیشتر به بحث و گفت و گو بپردازیم.

در نظام قضایی جاری ایران دادگاه های کیفری به انواع مختلفی تقسیم می شوند. دادگاه های کیفری عبارتند از؛ دادگاه کیفری یک، دادگاه کیفری دو، دادگاه اطفال و نوجوان، دادگاه انقلاب و دادگاه نظامی می باشد. هر یک از این دادگاه دارای حوزه فعالیتی مشخصی هستند و نسبت به برخی جرایم دارای صلاحیت می باشند.همه انواع این دادگاه زیر مجموعه دادگاه کیفری قرار دارند که به نوعی جرایم کیفری میان این دادگاه تقسیم بندی شده است. شاید یکی از سوالات مهم برای خوانندگان موضوع دادسرا و دادگاه باشد. اینکه آیا این دو با یکدیگر تفاوت هایی دارند و یا هر دو به یک مفهوم می باشند؟ خب در جواب این سوال بایستی گفت؛ تفاوت دادگاه با دادسرا این است که در کنار نهاد دادگاهی دادسرا های کیفری تشکیل خواهند شد که ریاست این دادسرا ها با دادستان کل کشور می باشد. تمامی امور کیفری قبل از اقامه در دادگاه های کیفری باید ابتدا در دادسرا با نظارت مدعی العموم یا دادستان بررسی شود و در صورت اثبات وقوع جرم دادستان پرونده کیفری را بنا بر صلاحیت دادگاه ها به هر یک ارجاع خواهد داد. دادستان یا مدعی العموم مقامی است که از تضرر افراد و جنایت علیه افراد جامعه جلوگیری خواهد کرد.

دادستانی به تبعیت از قوانین اساسی حدود اختیارات هر یک از دادگاه های زیر مجموعه را مشخص می نماید. بنابراین؛ دادگاه کیفری یک از انواع دادگاه های فوق العاده است که در مفاد قانونی اختیارات و وظایف آن مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در ادامه این مقاله ضمن پرداختن به مستندات قانونی به صورت کامل وظایف و اختیارات این دادگاه را مشخص خواهیم کرد.

دادگاه کیفری یک یا دادگاه تجدید نظر خواهی

در مرکز هر استان بر حسب نیاز شعبی از دادگاه تجدید نظر تشکیل خواهد شد که مسئول رسیدگی به برخی از دعاوی کیفری می باشد. جرایمی حساس کیفری که مستوجب مجازات های سنگین باشد در این دادگاه قابل رسیدگی خواهد بود. مسلما وکیل دادگاه کیفری یک با رعایت قوانین وکالت تجدید نظرخواهی موکل خود را بر عهده خواهد گرفت. دادگاه کیفری استان یا همان دادگاه کیفری شماره یک در مرکز استان به منظور رسیدگی به جرایمی است که جزء جرایم خاص در قانون نام برده شده اند.

مثلا؛ در دادگاه بدوی کیفری حکم بر اعدام نفس یا حبس ابد محکوم علیه صادر خواهد شد که افراد برای اعتراض به این حکم می توانند دادخواست تجدید نظرخواهی خود را به دادگاه کیفری یک ارسال نمایند. پس دادگاه کیفری یک در صورتی به رای صادره رسیدگی خواهد کرد که به رای صادره در دادگاه کیفری تقاضای کیفر خواست شود. در برخی از جرایم مانند زنا یا لواط که از جرایم حساس با مجازات سنگین است مستقیما به این جرایم در این دادگاه رسیدگی خواهد شد.

پس به طور خلاصه دادگاه کیفری یک، یکی از دادگاه های کیفری محسوب می شود که دارای حدود وظایفی است که دادستان یا مدعی العموم به این مرجع قضایی محول خواهد کرد. در حقیقت دادگاه کیفری شماره یک دادگاه تجدید نظر خواهی به کیفرخواست است که در مرکز استان تشکیل خواهد شد. در برخی از استان ها بر حسب نیاز دارای چند شعبه از دادگاه کیفرخواست هستند. پس دادگاه کیفری یک یا دادگاه اصلی رسیدگی به پرونده خواهد بود یا دادگاه تجدید نظر خواهی کیفری استان که در ادامه متن بیشتر به این موضوع می پردازیم. همچنین در ادامه این مقاله به اعضای این دادگاه و نحوه رسیدگی به پرونده های کیفری در این مرجع خواهیم پرداخت اما قبل از آن لازم است به سوال وکیل دادگاه کیفری یک کیست؟ بپردازیم.

وکیل دادگاه کیفری یک کیست؟

شاید برای برخی از افراد که در جریان دعوای کیفری در دادگاه کیفری حضور داشته اند و برای اعتراض به حکم صادره نیاز به دادخواست کیفرخواست داشته اند نام وکیل دادگاه کیفری یک نامی آشنا باشد که در صورت درخواست افراد یا طرفین پرونده برای اعتراض به حکم صادره کیفری وکیل دادگاه کیفری یک وارد عمل خواهد شد و یا در صورت اقامه دعوا در این دادگاه وکیل مربوطه در مقام وکیل دادگاه کیفری یک به دفاع از متهم یا شاکی فعالیت خود را آغاز خواهد کرد. همانطور که از متن فوق استنباط شد دادگاه مربوطه دارای حساسیت فوق العاده ای است و همچنین آرا صادره در این دادگاه گاهی جزو احکام قطعی محسوب می شوند. پس نیاز مبرمی به حضور وکیل مجرب و با تجربه در این زمینه احساس خواهد شد.

افرادی که به هر نوعی در دعاوی کیفری در این مرجع یعنی دادگاه کیفری یک حضور داشته اند و یا پرونده آنان به این مرجع ارسال شده است، حضور وکیل دادگاه کیفری یک را ضروری و مهم می دانند. زیرا به اهمیت دادگاه و حرفه ای بودن قضات و نحوه رسیدگی واقفند. تنظیم دادخواست های کیفری یا همان کیفرخواست امری بسیار مهم و حیاتی است. زیرا دادخواست مطرح شده در تصمیم نهایی برای مجازات جرم کیفری نقش بسزای دارد. هیچ فردی به جز وکیل دادگاه کیفری یک نمی تواند مدعی تنظیم دادخواستی اعتراض آمیز به شیوه اصولی شود. ظرافت های دفاعی در این خصوص بسیار با اهمیت بوده و به کاربردن آنها درصد احتمال قبول دادخواست کیفرخواست را افزایش خواهد داد. پس با این وجود به همه افرادی که نیاز به ارائه کیفرخواست دارند توصیه اکید خواهد شد تا با وکیل دادگاه کیفری یک مشورت لازم را انجام دهد.

اما مورد بسیار مهم این است که چه جرایمی در این دادگاه مورد رسیدگی قرار خواهند گرفت و این موضوع شاید مهم ترین موضوع مورد سوال خیلی از افراد باشد که در متن زیر به آن خواهیم پرداخت.

جرایم مورد رسیدگی در دادگاه کیفری یک

مطابق ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری بررسی برخی از جرایم کیفری در دادگاه کیفری یک صورت می پذیرد. وکیل دادگاه کیفری یک با تسلط بر مستندات قانونی و مقررات مربوط به امور کیفری جرایمی را که در صلاحیت دادگاه کیفری یک باشند را شناسایی خواهد کرد و اعتراض کیفرخواست موکل خود را بر اساس این مرجع تنظیم خواهد کرد و به مرجع تجدید نظر کیفری در مرکز استان ارسال خواهد کرد. طبق ماده مزبور جرایم کیفری ذیل مورد بررسی و رسیدگی در دادگاه کیفری یک قرار می گیرند این جرایم شامل؛ جرایم موجب مجازات اعدام نفس یا سلب حیات، جرایم موجب مجازات قصاص عضو یا قطع عضو، جرایم موجب حبس ابد، و جرایمی که بر علیه تمامیت جسمی صورت گرفته باشد که دیه آن معادل نصف دیه انسان کامل یا بیشتر از نصف دیه کامل می باشد و جرایمی که مجازات آنها از نوع مجازات تعزیری درجه سه و بالاتر است.

همچنین طبق ماده 395 قانون آیین دادرسی کیفری؛ رسیدگی به جرایم سیاسی و مطبوعاتی در صلاحیت دادگاه کیفری یک است.

پس با توجه به متن فوق می دانیم که رسیدگی در دادگاه تجدید نظر کیفری استان در خصوص جرایم قصاص نفس یا اعدام و صلب و یا حبس ابد یا رجم می باشد که همه مجازات ذکر شده در قانون از سنگین ترین نوع مجازات های تعیین شده بر جرایم کیفری می باشد. در موارد ذکر شده تماما رسیدگی اولیه به این جرایم در دادگاه  کیفری صورت گرفته است و افراد محکوم علیه در صورت حکم بر مجازات فوق الذکر می تواند اعتراض خود را با دادخواست کیفرخواست به دادگاه تجدید نظر استان یا دادگاه کیفری یک ارسال نمایند. اما طبق قانون برخی از رسیدگی های کیفری در این دادگاه صورت می پذیرد رسیدگی به جرایم خاص که افراد خاص یا مسئول مرتکب شده اند. که در متن زیر به این موضوع خواهیم پرداخت.

رسیدگی به اتهامات در دادگاه کیفری یک تهران

مطابق ماده 307 قانون آیین دادرسی کیفری؛ رسیدگی به اتهامات روسای قوه مجریه و قضاییه و مقننه و مشاوران و معاونان آنها، اعضای شورای نگهبان، رسیدگی به اتهامات رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام و اعضای این مجمع، نمایندگان مجلس خبرگان رهبری، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، وزیران و معاونان آنها، دارندگان پایه قضایی، سفیران، رئیس و دادستان دیوان محاسبات، فرمانداران مراکز استان ها، استانداران، جرایم عمومی افسران نظامی و انتظامی که دارای درجه سرتیپ و بالاتر و یا دارای درجه سرتیپی دومی که در محل های سرلشکری و یا فرماندهی تیپ مستقل شاغل هستند و مدیر کل اطلاعات استانی و بر حسب مورد در صلاحیت دادگاه کیفری تهران بزرگ است مگر آنکه طبق قوانین خاص رسیدگی به هر یک در صلاحیت مراجع ذیصلاح دیگری باشد.

پس رسیدگی به اتهام فوق الذکر علاوه بر اینکه در حیطه دادگاه کیفری یک است بلکه در شعبه دادگاه استان تهران قابل پیگیری است. دادگاه کیفری یک، مسئول رسیدگی به جرایم درجه سه و درجات بالاتر است. پس در صورتی که افراد مذکور مرتکب جرایم درجه سه و بالاتر شوند در دادگاه کیفری یک مورد پیگیری قرار خواهند گرفت. وکیل دادگاه کیفری یک با استناد به این قانون می تواند در صورت لزوم اعتراض خود را از این مرجع به دیوان عالی کشور ارسال نماید. آرائی که در دادگاه کیفری یک صادر خواهند شد قابل اعتراض خواهند بود و در صورت لزوم به این آراء صادره اعتراض فرجام خواهی اعمال نمایند. البته برخی از احکام صادره در این مرجع غیر قابل اعتراض و قطعی خواهد بود که تشخیص آن با وکیل متخصص در این زمینه کیفری یا وکیل دادگاه کیفری یک می باشد.

در متن فوق گفته شد جرایم کیفری ابتدا به دادسرای کیفری ارسال خواهد شد و در صورت اثبات جرم پرونده کیفری به هر یک از دادگاه کیفری ارسال خواهد شد. اما برخی از جرایم توسط مرتکبین به علت اهمیت موضوع مستقیما به دادگاه کیفری ارسال خواهند شد و مرحله اثبات دادسرا طبق قانون حذف خواهد شد. در متن زیر به این موضوع رسیدگی خواهیم کرد.

جرایم مورد رسیدگی مستقیم در دادگاه کیفری یک

همانطور که در متن فوق عنوان شد دادسرا در راس مرجع کیفری قرار دارد و ابتدا پرونده های کیفری به دادسرای کیفری ارسال خواهند شد در صورتی که جرم ارتکابی برای دادستانی محرز شود، پرونده های کیفری بر حسب مورد به یکی از دادگاه های کیفری انتقال داده خواهد شد. پس در نتیجه وکیل دادگاه کیفری یک در صورت حضور اولیه در پرونده های کیفری و ارسال پرونده به دادگاه اقدامی مناسب برای دفاعیه موکل خود انجام خواهد داد. بنابراین برخی از جرایم به دلیل اهمیت موضوع جرم بدون ارسال به دادسرا مستقیم به دادگاه کیفری یک ارسال خواهند شد. این جرایم به شرح زیر می باشند؛

جرایم تعزیری درجه 7 و 8؛ جرائم تعزیری درجه 7 و 8 بدون ارجاع به دادسرا مستقیم به دادگاه کیفری ارسال خواهند شد. چنانچه طرفین پرونده حضور داشته باشند و مهلتی را برای دفاع از خود درخواست ننمایند، جلسه رسمی تشکیل خواهد شد و دادگاه رسیدگی های لازم را انجام خواهد داد در صورتی که طرفین پرونده حضور نداشته باشند و یا خواستار مهلت از دادگاه شده باشند، دادگاه با دریافت تامین مناسب از متهم وقت و زمان رسیدگی را تعیین خواهد کرد و مراتب رسیدگی را به هر یک از اصحاب غایب دعوا و نماینده قانونی آنها ابلاغ خواهد کرد. ممکن است افراد مهلت را به دلیل تامین خسارت ضرر و زیان به شاکی و آماده سازی خود در مقابل اتهام وارده و تهیه مدارک از دادگاه طلب کنند.

جرایم تعزیری درجه 7؛ جرایم تعزیری درجه هفت جرایمی است که مجازات آنها به شرح زیر می باشد؛ حبس از نود یک روز تا شش ماه تمام، جزای نقدی بیشتر از 10 میلیون و کمتر از 20 میلیون ، شلاق یازده تا سی ضربه و محرومیت از حقوق اجتماعی تا شش ماه و

جرایم تعزیری درجه 8؛ جرایمی که مجازات آنها به این شرح است؛ حبس تا سه ماه و جزای نقدی تا ده میلیون و شلاق تا ده ضربه

جرائم منافی عفت؛ به جرائم منافی عفت در دادگاه کیفری به طور مستقیم رسیدگی خواهد شد منظور از این جرایم، جرایم جنسی حدی مانند زنا و لواط و روابط نامشروع تعزیری مثل تقبیل و مضاجعه می باشد.

جرایم افراد زیر 15 سال؛ کلیه جرایم مربوط به افراد زیر 15 سال در دادگاه کیفری مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت.

حال که به موضوع جرایم مورد رسیدگی در دادگاه کیفری یک پرداخته شد لازم است تا بیشتر در مورد این مرجع قضایی کیفری بدانیم و با اعضا و نحوه رسیدگی آن بیشتر آشنا شویم در ادامه متن به این موضوع می پردازیم.

اعضای دادگاه کیفری یک

دادگاه کیفری یک یا دادگاه کیفری استان بر حسب نوع پرونده و جرم صورت گرفته یا بهتر است اینگونه عنوان شد بر حسب نوع دعوای اقامه شده، اعضای آن نیز متغیر است. وکیل دادگاه کیفری یک به این قانون در دادگاه مربوطه آگاهی کامل دارد و در صورت داشتن تجربه های متفاوت و زیادی در دادگاه کیفری به نحوه رسیدگی اعضا کاملا آشنایی داشته و دفاعیه یا لایحه دفاعیه خود را بر این اساس و مبنا تنظیم خواهد کرد.

اعضای دادگاه کیفری استان برای رسیدگی به پرونده و جرایمی قانونی که مجازات آنها اعدام یا قصاص نفس یا صلب و رجم و یا حبس ابد باشد از پنج نفر تشکیل خواهد شد. یک نفر در مقام رئیس و چهار نفر در مقام مستشار یا دادرس یا علی البدل هستند که از اعضای تشکیل دهنده دادگاه مربوطه می باشند.

همچنین برای رسیدگی به جرایمی که مجازات های قانونی آنها قصاص عضو یا قطع عضو باشند و همچنین در پرونده های مربوط به جرایم سیاسی و مطبوعاتی اعضای تشکیل دهنده شامل سه نفر از اعضای رسیدگی می باشند. یک نفر به عنوان رئیس و دو نفر مستشار یا دادرس یا علی البدل بر حسب موارد فوق از اعضای تشکیل دهنده دادگاه کیفری یک می باشند. این دادگاه زمانی رسمیت می یابد و به پرونده رسیدگی خواهد کرد که رئیس مرجع قضایی کیفری و مستشاران بر حسب نوع جرم حضور داشته باشند. رای صادر شده در دادگاه کیفری شماره یک قابل اعتراض به دیوان عالی کشور از طریق ارائه دادخواست اعتراض فرجام خواهی خواهد بود. رای صادر شده با نظر اکثریت اعضای دادگاه کیفری یک دارای اعتبار می باشد. همچنین لازم به ذکر است که رسیدگی به جرایم مطبوعاتی و سیاسی با حضور هیئت منصفانه صورت می پذیرد و جلسه رسیدگی به صورت علنی خواهد بود.

اعضای هیئت منصفه در دادگاه کیفری یک

طبق ماده 1 قوانین هیئت منصفه؛ رسیدگی به جرایم سیاسی و مطبوعاتی علنی خواهد بود و به حضور هیئت منصفه در مرجع قضایی یا دادگاه کیفری یک صورت می گیرد.اعضای هیئت منصفه در دادگاه و تحت نظر رئیس قوه قضاییه مشخص می شوند و مدت انتصاب آنها چهار سال می باشد. انتخاب اعضای علی البدل و اعضای اصلی هیئت منصفه در هر استان از بین اقشار مختلف جامعه انتخاب خواهند شد و حضور هیئت منصفه جلسه را علنی یا غیرعلنی خواهد کرد.

برای انتخاب اعضای هیئت منصفه  شرایطی لازم است که در صورت وجود شرایط با نظر قوه قضاییه به عضویت هیئت منصفه در خواهند آمد. شرایطی چون تابعیت حاکمیت و مسلمان بودن و حداقل سنی سی ساله و داشتن حداقل مدرک دیپلم متوسطه یا معادل آن و عدم محرومیت از فعالیت اجتماعی و عمل به قوانین اساسی است. این اعضا از بین اصناف و اقشار مختلف جامعه انتخاب خواهند شد.

دادگاه کیفری دو

قبل از پرداختن به نحوه رسیدگی در خصوص پرونده های کیفری در دادگاه کیفری یک لازم است درآمدی مختصر بر دادگاه کیفری یک داشته باشیم. در قانون آیین دادرسی کیفری؛ دادگاه کیفری استان به دادگاه کیفری یک و دادگاه عمومی جزایی به دادگاه کیفری دو مشخص شدند. برخی از شکایات و دعاوی باید در دادگاه دارای صلاحیت اختصاص یافته به نوع دعاوی اقامه دعوا شود. طبق ماده 301 قانون آیین دادرسی کیفری؛ دادگاه کیفری دو دارای صلاحیت رسیدگی به تمام جرایم را خواهد داشت مگر جرایمی که رسیدگی به آنها در صلاحیت مرجع و دادگاه دیگری است. تمامی جرایمی که در صلاحیت دادگاه کیفری یا دادگاه انقلاب یا دادگاه اطفال و نوجوان نباشد در صلاحیت دادگاه کیفری دو است.

تنظیم شکایت نامه کیفری

اولین قدم و مهم ترین قدم برای اقامه دعوا تنظیم شکایت نامه یا شکوائیه است. شکایت نامه ها دارای فرم های از پیش تعیین شده ای هستند که افراد شاکی باید این فرم را به صورت دقیق و اصولی پر کنند. در این فرم مشخصات شاکی و موضوع دعوا و مشخصات خوانده یا متهم درج خواهد شد.

نگارش و نوشتن این شکایت نامه دارای اهمیت فوق العاده ای است که باید دارای نکات مهم شکایت نامه باشد.

در قسمت شاکی لازم است مشخصات خواهان دعوا به طور کامل نوشته شود. همچنین مشخصات فرد مقابل و وکیل کیفری نیز ضرورت دارد. در قسمت موضوع دعوا باید عنوان طرح دعوا ذکر شود مثلا در عنوان یا موضوع جرح عمدی نوشته شود.

موضوع مهم بعدی در خصوص ذکر دلایل و ضمائم می باشد که فرد شاکی برای موضوع دعوا لازم است مدارک و ادله خود را ذکر نماید.

محل وقوع جرم و زمان آن و نشانی محل وقوع جرم لازم و ضروری است. به هر حال در شکایت نامه های کیفری نوشتن تمامی مشخصات و ذیل مدارک بسیار مهم و ضروری است. موضوع شکوائیه در جرایم کیفری بسیار مهم است. شاکی یا متضرر هر چقدر در تنظیم شکایت نامه به سرعت وارد عمل شود سریعا به حقوق خود می رسد. لازم است قبل از اقدامی برای تنظیم شکایت نامه کیفری به دلیل اهمیت موضوع با وکیل مجرب و متخصص کیفری در این زمینه مشورت شود و یا تکمیل شکواییه را به وی سپرد.

تنظیم دادخواست های اعتراضی نیز بسیار مهم هستند و شاید اهمیت آن بیشتر از طرح شکواییه و تنظیم آن باشد. ذکر این نکته لازم است که برای تنظیم هر شکایت نامه یا دادخواست و لایحه چه به صورت اعتراض یا دفاع و یا الحاقی با وکیل متخصص در این امر مشاوره شود و این موضوع مهم به او سپرده شود. زیرا وکیل مربوطه با زبان قانونی و مفاد قانونی و مقررات لازم آشنایی دارد.

تنظیم دادخواست تجدید نظر خواهی کیفری

همانطور که پیشتر گفته شد دادگاه کیفری یک یا دادگاه تجدید نظر خواهی برای رسیدگی به برخی از جرایم به طور مستقیم و برای رسیدگی به پرونده های مطرح شده در دادگاه کیفری دو و اعتراض به رای دادگاه بدوی است و وکیل دادگاه کیفری یک با داشتن تخصص و تسلط بر تجدید نظر خواهی بر احکام کیفری اقدامات لازم را برای تنظیم دادخواست اعتراضی خواهد کرد. دادخواست تنظیم شده لازم است از نظر ذکر جهات قانونی و ادله کافی و کامل باشد .

در صورت لزوم لازم است برای دادرسی دوباره به پرونده کیفری خواستار رسیدگی به پرونده خود در دادگاه کیفری یک شویم. دادگاه مزبور در مقام دادگاه تجدید نظر ایضا به پرونده و حکم صادره رسیدگی خواهد کرد.

دادخواست مربوطه باید دارای مشخصات کامل فرد تجدید نظر خواه و طرف مقابل پرونده و مشخصات وکیل پرونده باشد همچنین آدرس دقیق هر یک در متن دادخواست ذکر شده باشد. وکالت نامه وکیل دادگاه کیفری یک نیز پیوست دادخواست قرار گرفته شده باشد. اما جهات قانونی مربوط به تجدید نظر خواهی کیفری کدام است؟

جهات تجدید نظر خواهی کیفری

طبق قانون آیین دادرسی کیفری لازم است تا وکیل دادگاه کیفری یک در دادخواست تجدید نظر خواهی جهات قانونی آن را با ذکر ماده قانونی ذکر نماید. دادخواست فاقد جهات قانونی بی اعتبار و غیر قانونی است پس در این خصوص ماده 434 قانون جهات تجدید نظر خواهی به دین شرح می باشد.

الف- ادعای عدم اعتبار مدارک و ادله استنادی دادگاه صادر کننده رای

ب- ادعای خلاف رای صادر شده با قوانین اساسی

ادعای عدم صلاحیت دادگاه صادر کننده رای و یا وجود یکی از دلایل رد دادرس

ادعای عدم توجه دادگاه صادرکننده رای به ادله ابرازی

تبصره- چنانچه تجدید نظر خواهی در امور کیفری به دلیل یکی از جهات فوق الذکر باشد و در صورتی که یکی دیگر از جهات در حکم صادره موجود باشد به آن نیز رسیدگی خواهد شد.

اما نحوه رسیدگی به پرونده های مطرح شده در دادگاه کیفری یک برای بسیاری از افراد موضوع مهمی است. از اینرو لازم دانستیم تا در این بخش از مقاله به این مهم بپردازیم.

نحوه رسیدگی به پرونده در دادگاه کیفری یک

سوالی که از وکیل دادگاه کیفری یک به صورت مکرر پرسیده خواهد شد چگونگی و نحوه رسیدگی به پرونده و شروع رسیدگی در دادگاه کیفری یک است. در ارتباط با این موضوع لازم به تذکر است که رسیدگی به پرونده ها چه حقوقی یا کیفری در دادگاه ها با نهایت دقت انجام خواهد شد. اما دادگاه کیفری یک به علت اهم جرایم و رسیدگی اعضای ایم مرجع نهایت سعی خود را برای تعیین رای قانونی خواهند کرد.

 قدم اول؛ قبل از شروع رسیدگی لازم است تا دعوا در مرجع دارای صلاحیت توسط مدعی یا شاکی خصوصی اقامه شود و این ادعا در قالب تقاضا نامه یا کیفر خواست به مرجع ارائه شود. وکیل دادگاه کیفری یک در تشخیص لزوم ارسال تقاضا به دادگاه کیفری مربوطه به موکل خود مشورت خواهد داد. فی الحال؛ تعقیب امر جزایی در  دادگاه کیفری یک یا دو خواهد بود. همچنین رسیدگی به معاونین جرم و شرکای جرم در دادگاهی خواهد بود که مجرم اصلی در آن محاکمه خواهد شد.

به طور کلی رسیدگی به دعاوی در دادگاه کیفری دو چنانچه مستلزم ارائه دادخواست اعتراض باشد رسیدگی به اعتراض در صلاحیت دادگاه کیفری یک خواهد بود. لازم به ذکر است برخی از پرونده های مهمی که در دادگاه کیفری یک مورد رسیدگی قرار خواهند گرفت و مستقیما پرونده کیفری به این مرجع ارسال می شود، چنانچه آراء صادره قابل اعتراض باشند دادخواست اعتراضی به یکی از شعب دیگر دادگاه کیفری یک ارسال خواهد شد و دادگاه صادر کننده صلاحیت رسیدگی دوباره را نخواهد داشت.

همیشه خواهان تجدید نظر فرد محکوم علیه نخواهد بود و این تصور اشتباه است گاهی خواهان دعوای اصلی به حکم صادره تقاضای تجدید نظر خواهد داشت و این معمولا در حالتی است که که حکم دادگاه بر برائت متهم و خوانده دعوا صادر شود.

پس از اقامه دعوا تمامی مدارک و ادله و اظهارات طرفین پرونده مورد بررسی قرار خواهند گرفت. پس از آن دادگاه مربوطه مبادرت به صدور حکم خواهد کرد.طبق ماده 404  قانون آیین دادرسی کیفری محاکمات دادگاه مربوطه به این ترتیب خواهد بود اعضای دادگاه پس از اعلام ختم دادرسی با استعانت به خدای متعال و با توجه به مدارک و محتویات پرونده و تکیه بر وجدان و شرف با یکدیگر مشورت خواهند کرد و در همان جلسه رسیدگی یا چنانچه مقدور نباشد در جلسه بعدی که نباید از یک هفته تجاوز نماید رای دادگاه کیفری یک را صادر خواهند نمود. رای اقلیت نیز باید در گزارش جلسه رسیدگی قید شود اما اعتبار رای صادره به اکثریت آرا خواهد بود.

جلسه رسیدگی در دادگاه مزبور طبق ماده 400 قانون آیین دادرسی محاکمه صورت گرفته ضبط صوتی خواهد شد و در صورت نیاز لازم به ضبط تصویری خواهد بود که انتشار آن ممنوع است و استفاده از این مهم بستگی به اجازه دادگاه دارد.

رای صادر شده در دادگاه تجدید نظر کیفری یا دادگاه کیفری یک قابل اعتراض خواهد بود و این مهم در ماده 428 قانون چنین آورده شده است که آرای صادره در دادگاه کیفری یک قابل اعتراض و فرجام خواهی در دیوان عالی کشور است. چنانچه محکوم علیه یا خواهان دعوا به رای صادره دادگاه معترض باشند می توانند دادخواست فرجام خواهی خود را به دیوان عالی کشور ارسال نمایند. تا تعیین تکلیف اعتراض در دیوان عالی کشور اجرای حکم صادره دادگاه کیفری یک موقتا معلق خواهد شد. البته که از متهم تامین مناسبی خواسته خواهد شد تا طرف دیگر پرونده از بابت اجرای حکم اطمینان داشته باشد البته اگر دعاوی مالی باشد حکم در هر صورت اجرا خواهد شد. آرائی که در نتیجه اعتراض به حکم دادگاه کیفری یک صادر خواهد شد آراء قطعی خواهد بود و غیر قابل اعتراض می باشد. به این معنی اگر رای صادره از دادگاه تجدید نظر خواهی کیفری قابل فرجام خواهی باشد در دیوان عالی کشور رای صادر شده قطعی خواهد بود و قابل تجدید نظر خواهی دوباره نخواهد بود.

نکات مهم رسیدگی در دادگاه کیفری یک

 در جریان و روند رسیدگی ذکر برخی نکات مهم است زیرا ممکن است پرونده برخی از افراد شامل این نکات شوند پس ارائه آن در این مقاله لازم و ضروری خواهد بود. وکیل دادگاه کیفری یک با در نظر گرفتن این مهم بهترین اقدامات لازم را انجام خواهد داد.

 آرائی که در دادگاه کیفری یک که در مقام تجدید نظر خواهی صادر شده است و مربوط به اعتراض به  آراء صادره در دادگاه کیفری دو بوده است، قابل تجدید نظر خواهی مجدد نخواهد بود مگر به درخواست دیوان عالی کشور یا دادستان کل کشور، که در چنین حالتی قابل اعتراض با تجویز افراد مذکور می باشد.

برخی از پرونده های مربوط به دادگاه کیفری دو بنا بر شرایط و صلاحیت در دادگاه کیفری یک مورد رسیدگی قرار بگیرد، رای صادر شده قابل اعتراض خواهد بود البته بررسی به دادخواست اعتراض به شعبه دیگر دادگاه کیفری یک واگذار خواهد شد.

در حالتی که در هر مرحله از رسیدگی یا در خصوص بررسی مدارک یا اسنادی و یا در مورد تصمیم گیری قاضی در مورد بخصوصی اشتباهی رخ دهد و یا حکم صادر شده به صورت اشتباهی ابلاغ شده باشد و یا صادر شده باشد، قاضی و دادگاه حق دارند اشتباه رخ داده شده را اصلاح نمایند و چنانچه پرونده مزبور در دادگاه تجدید نظر مطرح شده باشد مرجع تجدید نظر خواهی حق تصحیح و رفع اشتباه را خواهد داشت.

چنانچه متهم دارای تعدد جرم ارتکابی باشد و دو یا چند حکم بر جرایم وی صادر شده باشد چنانچه دادگاه کیفری یک نیز یکی از مراجع رسیدگی به جرایم متهم باشد، لازم است تا در دادگاه واحد به کلیه جرایم وی رسیدگی شود و تمامی احکام صادره لغو و در دادگاه کیفری یک حکم جدید برای وی صادر شود. همچنین در چنین حالتی که فرد متهم خواستار وکالت وکیل متخصص باشد وکیل دادگاه کیفری یک با داشتن تجربه در خصوص رسیدگی به متهمین تعدد جرایم در دادگاه کیفری یک گزینه مناسبی خواهد بود.

رسیدگی به معاونین جرم کیفری که در دادگاه کیفری یک مورد دادرسی قرار گرفته است، در همین دادگاه کیفری خواهد بود.

اهمیت حضور وکیل دادگاه کیفری یک

پرونده هایی که در دادگاه کیفری یک مطرح می شوند معمولا دارایی پیچیدگی و حساسیت در صدور رای خواهد بود. در صورتی که همه مراحل رسیدگی وکیل دادگاه کیفری یک حضور داشته باشد با فکر و درایت دفاعیه های خود را آماده خواهد کرد.

افرادی که به هر نحوی با جرایم کیفری و پرونده های کیفری ارتباط دارند چه در مقام شاکی یا متهم لازم است برای طرح شکواییه و نحوه اقامه دعوا و رفع اتهام با وکیل دادگاه کیفری یک مشورت شود. تنظیم شکواییه یا شکایت نامه به وسیله وکیل مربوطه دارای ویژگی های یک طرح شکایت کامل است که در ارائه به دادگاه کیفری یک باید نهایت دقت را در تنظیم آن داشت. همیشه شکوائیه ها یا تقاضا های افراد در نحوه رسیدگی به آن موثر خواهد بود هر میزان دادخواست اعتراضی یا شکایت نامه اصولی تر و کامل تر باشد رسیدگی به آن به درستی و دقیق انجام خواهد شد. پس با این اوصاف لازم است از همان ابتدا طرح دعوا با مشاوره های وکیل دادگاه یک صورت بگیرد.

لازم به ذکر است در صورتی که وکیل مربوطه در طرح شکواییه تا تعیین تکلیف نهایی در پرونده و کنار موکل خود حضور داشته باشد، وکیل دادگاه کیفری یک با آرامش و با اطلاعاتی کامل و با آگاهی کامل به موکل مشاوره خواهد داد.

جمع بندی

دادگاه کیفری یک یکی از انواع دادگاه کیفری است که در مرکز هر استانی واقع شده است و برخی از استان ها دارای چند شعبه از دادگاه کیفری یک است. برخی از جرایم که مجازات آنها اعدام یا قصاص و حبس ابد یا رجم خواهد بود در این مرجع قابل رسیدگی هستند و همچنین رسیدگی به اتهامات مسئولان همانند روسای سه قوه و یا افراد مهمی چون استاندار و فرماندار و غیره در صلاحیت این مرجع خواهد بود همچنین به جرایم مطبوعاتی و سیاسی در این دادگاه رسیدگی خواهد شد. دادگاه تجدید نظر خواهی کیفری استان در واقع همان دادگاه کیفری یک می باشد که برای رسیدگی مستقیم برخی جرایم کیفری و برای رسیدگی به اعتراض برخی احکام کیفری تشکیل خواهد شد. وکیل دادگاه کیفری یک نیز وکیل متخصص در امر رسیدگی به پرونده های مطرح شده در این مرجع قضایی کیفری است که دارای بیشترین تجربه و مهارت در این زمینه است.

افرادی که قصد تنظیم دادخواست تجدید نظر خواهی کیفری را داشته باشند باید به همه اصول مربوط به این مهم من جمله درج جهات قانونی پایبند باشند. همچنین نحوه رسیدگی به جرایم در دادگاه های کیفری که شامل دادگاه کیفری یک می باشد اینگونه است که ابتدا جرم و پرونده مربوط به آن به دادسرا ارسال خواهد شد و با تایید دادستان و مدعی العموم پرونده به دادگاه های کیفری ارسال خواهند شد تا مورد رسیدگی قرار گیرند. آرائ صادر داد دادگاه کیفری قابل اعتراض به دیوان عالی کشور خواهد بود که در این مرحله نهایت دادرسی صورت می گیرد. تنظیم دادخواست تجدید نظر خواهی کیفری و شکایت نامه کیفری از موضوعات مهمی است که لازم است افراد شاکی یا متهم در دادگاه کیفری یک با وکیل مربوط به این حیطه کاری مشورت های لازم را انجام دهند. وکیل دادگاه کیفری یک از حساس ترین حوزه های فعالیتی وکلا به اخص وکلای کیفری است.

مقالات حقوقی:

وکیل فرجام خواهی

وکیل جرایم اقتصادی

وکیل تغییر نام

وکیل ماده 477

وکیل کلاهبرداری

وکیل تخلفات اداری

وکیل کمیسیون ماده 100 شهرداری

وکیل ارث و میراث

وکیل جرایم پزشکی

وکیل قتل

وکیل تخلیه

وکیل دیه

وکیل تجدید نظر خواهی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره با وکیل

09124857572

Call Now Buttonبا یک کلیک تماس بگیرید
×