وکیل دیه

وکیل دیه (1)

با گروه عدالت نویسان در وقت و هزینه صرفه جویی کنید

وکیل دیه

مطابق قانون مجازات های اسلامی و به گفته وکیل دیه، دیه یکی از حالت ای مجازات برای جرایم عمدی و یا غیر عمدی است. دیه یا خون بها نوعی از مجازات است که با کمک وکیل دیه از جانی اخذ خواهد شد و با پرداخت مبلغ به کمک وکیل دیه به مجنی علیه خسارت وارده بر جسم وی را تا حدودی جبران خواهد کرد. وکیل دیه اضافه می کند؛ ریشه این مجازات از قوانین اسلام است و بر اساس شرع و فقه اسلام پول یا مالی است که به سبب سلب حیات انسانی یا نقص عضو به بازماندگان و یا خود شخصی که آسیب دیده است، پرداخت خواهد شد.

همچنان وکیل دیه اضافه می کند؛ به هر حال دیه همان جریمه نقدی است که محکوم علیه یا مجرم به شاکی یا مجنی علیه به وسیله وکیل دیه پرداخت می کند. به گفته وکیل دیه اصولا دیه برای جرایم کیفری است که مبلغ آن توسط قانون مشخص شده است. دیه یا خون بها بر انواع مختلفی است که هر سال مبلغ آن تغییر پیدا خواهد کرد. وکیل دیه چنین می گوید؛ دیه گاهی مجازات اصلی و گاهی مجازات جایگزین می باشد مثلا در حکم قصاص نفس یا عضو می توان پرداخت دیه را جایگزین مجازات مجرم نمود.

وکیل دیه قوانین خون بها یا دیه را بسیار گسترده می داند همچنین به سوالات بسیاری در این حوزه حقوقی پاسخگو خواهد بود. دیه چیست؟ انواع دیه کدام است؟ وکیل دیه کیست؟ منظور از دیه قصاص نفس و دیه قصاص عضو چیست؟ نحوه محاسبه هر یک از انواع دیه توسط وکیل دیه به استناد قانون چگونه خواهد بود؟ آیا مبلغ دیه برای زنان و مردان یکسان است؟ محاسبه دیه فرد غیر مسلمان توسط وکیل دیه چگونه است؟ چرا دیه در ماه های حرام بیشتر است؟ ماه های حرام کدام است؟ منظور از تغلیظ دیه از نظر وکیل دیه چیست؟ دیه به عنوان مجازات برای چه جرایمی تعیین شده است؟ وکیل دیه چه وظایفی دارد؟ وکیل دیه در خصوص تصادفات چه وظایفی دارد؟ لزوم حضور وکیل دیه چیست؟ جواب تمامی سوالات و سوالات دیگر در متن این مقاله خواهد بود لطفا تا پایان مقاله همراه ما باشید.

تعریف دیه توسط وکیل دیه

همانطور که گفته شد دیه یا خون بها مبلغ پول یا مالی است که برای فرد مجرم تعیین خواهد شد تا توسط وکیل دیه به عنوان خسارت به فرد مجنی علیه پرداخت نماید. منظور از مجنی علیه کسی است که در نتیجه جرم خسارت دیده است. وکیل دیه شخصی است که مسئول مطالبه یا پرداخت دیه از سوی موکل خود است. وکیل دیه به استناد ماده 445 قانون مجازات های اسلامی چنین می گوید؛ دیه مقدار مال معینی است که در فقه اسلام به سبب جرم غیر عمد بر نفس و عضو یا منفعت و در صورت ارتکاب جرم عمدی در مواردی که مجازات قصاص ندارد، مقرر شده است. وکیل دیه اضافه می کند؛ بنابراین دیه طبق قانون و مطابق با شرع اسلام تعیین خواهد شد و برای جرایم عمدی و غیر عمدی اعمال خواهد شد. دیه از دیدگاه وکیل دیه برای جبران خسارت بر جان و سلامت جسم و منفعت عضو بدن تعیین خواهد شد.

مکررا دیه از دیدگاه وکیل دیه، مجازاتی است برای جرایم غیر عمدی که فرد به طور غیر عمد و یا سهوا آن را مرتکب شده است و به گفته وکیل دیه در برخی از جرایم عمدی نیز مجرم ملزم به پرداخت دیه می باشد. بنابراین مطابق قانون و به روایت از وکیل دیه چنانچه شخصی در اثر بی احتیاطی و یا به طور عمد به سلامتی و جسم و یا اموال شخص دیگری خسارت وارد نماید، در برابر خسارت وارده شده مسئول خواهد بود. پس به گفته وکیل دیه؛ دیه یکی از مجازات هایی است که بسیار متوجه قانون گذار بوده و در برخی از جرایم به عنوان مجازات اصلی در نظر گرفته شده است و در مواردی که جرم ارتکابی مستوجب مجازات قصاص باشد در صورت لزوم به عنوان مجازات جایگزین انتخاب خواهد شد.

مثلا فردی که مرتکب قتل عمد شده است طبق قانون می بایست قصاص شود اما در صورت رضایت شاکی و مبادرت وکیل دیه با پرداخت دیه قصاص نخواهد شد. همانطور که از متن ماده مذکور متوجه شدیم، اعمال دیه به عنوان مجازات یا به دلیل قصاص نفس یا قتل است و یا به منظور جبران خسارت مالی و جسمی است که مجرم با قطع عضو یا لطمه وارد کردن بر هر یک از اعضای بدن مجنی علیه وارد کرده است. پس به نقل از وکیل دیه؛ دیه یا بر نفس و سلب حیات و یا دیه بر قطع عضو و لطمه بر عضو است در نتیجه دیه بر انواع مختلفی است که در ادامه متن به این موضوع نیز خواهیم پرداخت اما قبل از آن لازم است تا تعریف دیه در اسلام را داشته باشیم.

مطابق قانون مجازات های اسلامی دیه یکی از حالت ای مجازات برای جرایم عمدی و یا غیر عمدی است. دیه یا خون بها نوعی از مجازات است که با کمک وکیل دیه از جانی اخذ خواهد شد و با پرداخت مبلغ به مجنی علیه خسارت وارده بر جسم وی را تا حدودی جبران خواهد کرد. ریشه این مجازات از قوانین اسلام است و بر اساس شرع و فقه اسلام پول یا مالی است که به سبب سلب حیات انسانی یا نقص عضو به بازماندگان و یا خود شخصی که آسیب دیده است، پرداخت خواهد شد. به هر حال دیه همان جریمه نقدی است که محکوم علیه یا مجرم به شاکی یا مجنی علیه پرداخت می کند. اصولا دیه برای جرایم کیفری است که مبلغ آن توسط قانون مشخص شده است. دیه یا خون بها بر انواع مختلفی است که هر سال مبلغ آن تغییر پیدا خواهد کرد.

دیه گاهی مجازات اصلی و گاهی مجازات جایگزین می باشد مثلا در حکم قصاص نفس یا عضو می توان پرداخت دیه را جایگزین مجازات مجرم نمود. قوانین در خصوص خون بها یا دیه بسیار گسترده است همچنین سوالات بسیاری در حوزه حقوقی این موضوع پیش خواهد آمد. دیه چیست؟ انواع دیه کدام است؟ منظور از دیه قصاص نفس و دیه قصاص عضو چیست؟ نحوه محاسبه هر یک از انواع دیه چگونه خواهد بود؟ آیا مبلغ دیه برای زنان و مردان یکسان است؟ محاسبه دیه فرد غیر مسلمان چگونه است؟ چرا دیه در ماه های حرام بیشتر است؟ ماه های حرام کدام است؟ منظور از تغلیظ دیه چیست؟ دیه به عنوان مجازات برای چه جرایمی تعیین شده است؟ وکیل تصادفات دیه چه وظایفی دارد؟ وکیل دیه کیست و چه نقشی در رابطه با این موضوع حقوقی دارد؟ لزوم حضور وکیل دیه چیست؟ جواب تمامی سوالات و سوالات دیگر در متن این مقاله خواهد بود لطفا تا پایان مقاله همراه ما باشید.

دیه چیست؟

همانطور که گفته شد دیه یا خون بها مبلغ پول یا مالی است که برای فرد مجرم تعیین خواهد شد تا به عنوان خسارت به فرد مجنی علیه پرداخت نماید. منظور از مجنی علیه کسی است که در نتیجه جرم خسارت دیده است. وکیل دیه شخصی است که مسئول مطالبه یا پرداخت دیه از سوی موکل خود است. در ماده 445 قانون مجازات های اسلامی؛ دیه مقدار مال معینی است که در فقه اسلام به سبب جرم غیر عمد بر نفس و عضو یا منفعت و در صورت ارتکاب جرم عمدی در مواردی که مجازات قصاص ندارد، مقرر شده است. پس دیه طبق قانون و مطابق با شرع اسلام تعیین خواهد شد و برای جرایم عمدی و غیر عمدی اعمال خواهد شد. دیه برای جبران خسارت بر جان و سلامت جسم و منفعت عضو بدن تعیین خواهد شد. مکررا، دیه مجازاتی است برای جرایم غیر عمدی که فرد به طور غیر عمد و یا سهوا آن را مرتکب شده است و در برخی از جرایم عمدی نیز مجرم ملزم به پرداخت دیه می باشد. بنابراین مطابق قانون چنانچه شخصی در اثر بی احتیاطی و یا به طور عمد به سلامتی و جسم و یا اموال شخص دیگری خسارت وارد نماید، در برابر خسارت وارده شده مسئول خواهد بود. دیه یکی از مجازات هایی است که بسیار متوجه قانون گذار بوده و در برخی از جرایم به عنوان مجازات اصلی در نظر گرفته شده است و در مواردی که جرم ارتکابی مستوجب مجازات قصاص باشد در صورت لزوم به عنوان مجازات جایگزین انتخاب خواهد شد.

مثلا فردی که مرتکب قتل عمد شده است طبق قانون می بایست قصاص شود اما در صورت رضایت شاکی با پرداخت دیه قصاص نخواهد شد. همانطور که از متن ماده مذکور متوجه شدیم، اعمال دیه به عنوان مجازات یا به دلیل قصاص نفس یا قتل است و یا به منظور جبران خسارت مالی و جسمی است که مجرم با قطع عضو یا لطمه وارد کردن بر هر یک از اعضای بدن مجنی علیه وارد کرده است. پس دیه یا بر نفس و سلب حیات و یا دیه بر قطع عضو و لطمه بر عضو است در نتیجه دیه بر انواع مختلفی است که در ادامه متن به این موضوع نیز خواهیم پرداخت اما قبل از آن لازم است تا تعریف دیه در اسلام را داشته باشیم.

دیه در اسلام

گفته شد که دیه مطابق بر شرع مبین اسلام بر مجرمین اعمال خواهد شد و بر این اساس وارد قانون اساسی کشور نیز شده است. خداوند در آیه 92 سوره نساء در خصوص خون بها و دیه افراد مسلمان سخن گفته است و اساس تعیین دیه افراد بر طبق این آیه شریفه می باشد. در این آیه در خصوص نوع تعیین دیه و یا تفاوت دیه زن مسلمان و مرد مسلمان بحثی نشده است و فقه اسلامی با تفسیر شریعت قوانین دیه را وضع نموده اند. اما بر اساس نظریه فقهای اسلامی مبنای تعیین دیه یک مرد مسلمان را 1000 گوسفند یا 200 گاو یا 100 شتر قرار داده اند. پس مطابق آنچه گفته شد دیه مجازاتی است که صراحتا در قرآن کریم به عنوان جریمه افراد مجرم اشاره کرده است.

بهترین وکیل دیه کیست؟

وکیل دیه وکیلی متخصص در امر مجازات های حدی و تعزیری در نوع دیه می باشد. دانستیم که دیه از انواع مجازات هایی است که مستقیم در آیه شریفه قرآن کریم در خصوص آن بحث شده است و برای جبران خسارت وارده شده بر مجنی علیه از فرد مجرم دریافت خواهد شد. وکیل دیه به نیابت از شاکی یا محکوم علیه نوع دیه را بر طبق قانون تعیین کرده و تمام مراحل لازم را برای اجرای قانون انجام خواهد داد. زمانی که فرد مرتکب یکی از جرایم عمدی یا غیر عمدی شده و قانون برای وی مجازات دیه یا غیر دیه تعیین کرده باشد، وکیل دیه با انجام مشاوره بهترین راه قانونی و درخواست قانونی را برای موکل خود ارائه خواهد داد. به عبارتی وکیل دیه دارای تخصص و مهارت در زمینه حقوقی مجازات دیه است. وی با در نظر داشتن تمامی جهات و حالات جرم سعی در دفاع از موکل خود چه در مقام شاکی و چه در جایگاه متهم بر خواهد آمد. دیه بر انواع مختلفی است که هر یک دارای قوانین مشخصی است همچنین موضوع تعیین و محاسبه دیه امری حقوقی است که نیاز به سواد حقوقی فردی است که به آن وکیل دیه می گویند.

مبلغ دیه از نگاه وکیل دیه

دیه در پایان هر سال برای سال جدید از سوی رئیس قوه قضاییه انتخاب خواهد شد و مبنای تعیین دیه تورم و افزایش نرخ آن خواهد بود. معمولا دیه هر سال با سال دیگر متفاوت است و نرخ آن افزایش می یابد. همانطور گفته شد تعیین مبلغ دیه با در نظر گرفتن نرخ تورم افزایش پیدا می کند که نرخ تورم هر سال از سوی بانک ملی مرکزی ابلاغ خواهد شد. در ماده 549 قانون مجازات های اسلامی؛ موارد دیه کامل همان است که در مقررات و قوانین شرع تعیین شده است و میزان و مبلغ آن در ابتدای هر سال توسط ریاست قوه قضاییه بر اساس نظر رهبری اعلام خواهد شد. دیه در سال 1400 برابر با 480 میلیون تومان است و در ماه های حرام 680 میلیون می باشد. بیمه شخص ثالث 2.5 درصد مبلغ دیه می باشد.

انواع دیه از منظر وکیل دیه

قوانین مجازات های اسلامی دیه و انواع آن را مشخص و ذکر کرده است. همانطور که در مطلب فوق عنوان شد دیه مجازات جرایم غیر عمدی است که در نتیجه بی احتیاطی فرد رخ خواهد داد و یا برای جرایم عمدی محکوم به قصاص می باشد. وکیل دیه با تسلط بر انواع دیه و نحوه محاسبه آن راهنمای متخصص در این زمینه برای افرادی است که به نحوی با پرداخت یا دریافت دیه سرو کار دارند. خسارتی که بر جسم افراد وارد می شود بر چند حالت است. سنگین ترین نوع آن خسارت جانی و قتل یا کشته شدن است. حالت دیگر خسارت جسمی یا قطع عضو و در حالت دیگر اسیب رساندن به عضوی از بدن و خسارت به منفعت آن عضو یا کل بدن است. قانون گذار در صورت وقوع هر یک از حالت های فوق مجازات قصاص را تعیین کرده است.

می دانیم که قصاص در لغت به معنی تلافی کردن و خون به خون کردن است و در مفهوم حقوقی نیز به همین معنی است. شخصی که شخص دیگر را به قتل میرساند مستوجب کشتن و قتل خواهد بود. یا شخصی که مسئول نقص عضود در فردی به صورت عمدی شده است در قانون و طبق شریعت اسلام بایستی مجازات قصاص یعنی تلافی کردن همان جرم بر وی است. پس قصاص فقط به معنی اعدام و کشتن نیست بلکه به معنی تلافی کردن جرم واقع شده است. در واقع هدف از این بیانات این است که دیه بر اساس نوع جرم ارتکابی بر انواع مختلفی تقسیم شده است که شامل؛ دیه قتل، دیه اعضای بدن، دیه منافع اعضاء و دیه جراحت می باشد. در ادامه این مقاله به تفصیل هر یک را توضیح خواهیم داد.

دیه قتل

قتل اقدامی است که به سبب آن شخصی یا اشخاصی سلب حیات شده و جان خود را از دست خواهند داد. لزوم وقوع قتل کشته شدن انسان زنده است. گاهی جرم ارتکابی به صورت عمدی و با نیت قبلی صورت می گیرد و گاهی نیز بدون نیت قبلی و در اثر اتفاق یا بی احتیاط فردی رخ خواهد داد. که در قانون ایران مطابق آنچه گفته شد قتل بر سه نوع است. قتل عمدی که فرد به عمل و نتیجه عمل خود آگاه است، قتل غیر عمدی که در اثر بی احتیاطی فرد و بدون علم به نتیجه رفاتر وی رخ خواهد داد و قتل خطای محض که فرد بدون عمل خاصی و با بدون علم به نتیجه مرتکب این عمل خواهد شد که به آن قتل خطای محض گفته می شود. حال با توجه به مجازات های قانون برای هر یک از انواع جرم قتل می توان چنین در نظر گرفت که دیه از مجازاتهای تعیین شده این جرم است. قصاص و حبس و در نهایت دیه مجازات های مشخص شده قانون برای جرم قتل است.

می دانیم که مجازات قتل عمد قصاص می باشد ولی شاکی یا اولیای دم مقتول در اجرای حکم مجازات مختارند به این صورت که چنانچه تقاضای قصاص داشته باشند قصاص انجام خواهد شد. اما در مواقعی به جای قصاص با دریافت دیه مصالحه می کنند. در حالتی دیگر اجرای قصاص برای قاتل امکان پذیر نخواهد بود مثلا فرد قاتل نابالغ یا دیوانه باشد که در چنین حالتی قانون برای مجازات قتل عمد بر خلاف سلیقه شاکی خصوصی مجازات دیه تعیین می شود. میزان دیه قتل عمد همان مبلغ شرعی است که با توجه به نرخ تورم هر چند سال یکبار مبلغ آن نیز تغییر پیدا می کند.

قتل شبه عمد و یا قتل غیر عمدی حالتی دیگر از وقوع جرم قتل می باشد که در صورت محرز شدن غیر عمدی بودن جرم فرد جانی به پرداخت دیه و حبس تعزیری محکوم خواهد شد که مطابق با اصل قوانین پرداخت دیه هر جرم غیر عمدی مستوجب پرداخت دیه خواهد بود که میزان دیه پرداختی همان مبلغ تعیین شده شرعی خواهد بود.

اما در خصوص قتل خطای محض به دلیل شرایط خاص این نوع از جرم قانونگذار مجازات آن را دیه تشخیص داده است که فرد مجرم یا خانواده او ملزم به پرداخت دیه با شرایط خاص به خانواده مقتول خواهد بود. لازم به ذکر است که اولیای دم مقتول در هر سه حالت جرم قتل می توانند پرداخت دیه را نیز به فرد ببخشند.

پرداخت کنندگان دیه قتل

مطابق قانون مجرمی که محکوم به قتل عمد است و به پرداخت دیه مجازات شده است قانون خود شخص مجرم را مسئول پرداخت دیه می داند و تمام مسئولیت پرداخت یا عدم پرداخت دیه بر عهده خود فرد مجرم است و وکیل دیه با در نظر داشتن این مورد مهم به موکل خود مشاوره حقوقی ارائه خواهد داد.

در قتل شبه عمد نیز با عنایت به ماده 462 قانون مجازات های اسلامی مرتکبین قتل غیر عمد مانند مجرمین مرتکب به قتل عمد مسئول پرداخت مجازات دیه خواهد بود.

اما در مورد قتل خطای محض قوانین به این صورت است که چنانچه قتل خطای محض مجرم با علم قاضی و قسامه و بینه اثبات شود پرداخت دیه بر عهده خانواده مجرم است در قانون به عاقله اشاره شده است به این معنی که افراد خانواده مجرم مانند پدر یا پدر بزرگ و افراد مذکر در خانواده وی که بالغ و عاقل هستند مسئول پرداخت دیه فرد می باشند. به عبارتی افرادی که در صورت فوت مجرم از وی ارث می برند می توانند دیه را پرداخت نمایند. اما چنانچه اثبات جرم با اقرار خود شخص اثبات شده باشد و از سوگند خوردن امتناع کند و افراد خانواده وی تمکن مالی نداشته باشند خود فرد مسئول پرداخت دیه را بر عهده خواهد داشت.

دیه اعضای بدن

دیه اعضا یکی از مسائل مهم در خصوص مجازات دیه است که دارای مبحث بسیار گسترده است و افراد برای اطلاع دقیق از این موضوع لازم است تا به وکیل دیه مراجعه کرده و در خصوص دیه هر یک از اعضا و نوع جراحت سوالاتی پرسیده شود. منظور از دیه اعضا، مبلغ خسارت برای از بین رفتن عضوی از بدن و یا قطع عضوی از بدن است. مبنای اخذ دیه اعضای بدن، دیه کامل انسان است که توسط قوه قضاییه هر سال تعیین خواهد شد. جراحت دیه و ضرر به منافع اعضای بدن نیز دیه یا جراحت ارشی است که برای هر خسارتی بر اعضا تعیین خواهد شد. چنانچه عضو قطع شده و از بین رفته بدن تک باشد دیه اخذ شده دیه کامل انسان است.

مثلا در بدن یک بینی و یک زبان وجود دارد و در صورت قطع و از بین رفتن آنها دیه کامل به وی تعلق خواهد گرفت. اما چنانچه عضو بدن جفت باشد و یکی از این دو عضو از بین برود نصف دیه کامل انسان را شامل می شود. مثلا انسان دارای دو پا و دو دست است و چنانچه یکی از دو دست قطع شود دیه نصف و در صورت قطع هر دو دست دیه کامل انسان را شامل می شود. دیه اعضای بدن طبق قانون دارای نرخ مشخصی است. از بین رفتن هر یک از اعضای بدن که در ذیل نام برده می شود مطابق قانون مجازات های اسلامی شامل دیه کامل انسان است.

دیه مو، دیه بینی، دیه چشم، دیه لاله گوش، دیه لب، دیه دندان، دیه گردن، دیه زبان، دیه فک، دیه ستون فقرات، دیه دست و پا و دیه دندان و غیره و در صورتی دیه نصف دیه کامل محسوب می شود که شرایط فوق الذکر را داشته باشد.

دیه جراحت

در صورتی که شخص مجرم مرتکب جنایتی شود که در نتیجه این جرم جراحاتی بر فرد مجنی علیه وارد شده باشد به موجب قانون ملزم به پرداخت دیه جراحت خواهد بود که نسبت و مبلغ دیه بر جراحتی است که بر فرد وارد شده است و پزشکی قانونی تعیین کننده آن خواهد بود. خراش یا کبودی و غیره جراحت محسوب می شوند در ماده قانونی قانون مجازات های اسلامی مصادیق جراحت به تفصیل ذکر شده است که به شرح زیر است؛

ماده 709 قانون مربوط به جراحت صورت و سر و دیه تعیین شده هر یک است؛

حارصه؛ ایجاد خراش بر پوست بدون خونریزی دیه تعیین شده یک صدم دیه کامل

دامیه؛ جراحتی که کمی وارد گوشت شده باشد و خون کمی از آن جاری شده باشد برابر با دو صدم دیه کامل

متلاحمه؛ جراحتی که باعث بریدگی عمیق گوشت صورت و سر ولی به پوست نازک استخوان نرسد دیه تعیین شده یک صدم دیه کامل است.

سمحاق؛ جراحتی که به شکل فوق ولی به پوست نازک روی استخوان برسد دیه تعیین شده چهارصدم دیه کامل انسان است.

موضحه؛ جراحتی که باعث شود استخوان آشکار شود دیه تعیین شده برابر پنج صدم دیه کامل انسان است.

هاشمه؛ شکستگی استخوان دیه تعیین شده برابر با ده صدم دیه کامل است.

منقله؛ جراحتی که با جابه جایی استخوان درمان شود دیه تعیین شده برابر پانزده صدم دیه کامل است.

مأمومه؛ جراحتی که به کیسه مغز رسیده باشد دیه تعیین شده برابر با یک سوم دیه کامل است.

دامغه؛ جراحتی که باعث می شود کیسه مغز را پاره نماید که دیه تعیین شده آن علاوه بر دیه مأمومه موجب ارش پاره شدن کیسه مغز می باشد.

تبصره- جراحت وارد شده به بینی، گوش، لب و زبان و داخل دهان به غیر از موارد تعیین شده دیه در دیه اعضا در حکم جراحت هایی سر و صورت می باشد.

تبصره- ملاک دیه در هریک از جراحت های مذکور مقدار عمق و نفوذ جراحت می باشد نه طول و عرض جراحت.

تبصره- جنایت بر گونه صورت در صورتی که داخل دهان را نمایان نکند دیه آن یک بیستم دیه کامل می باشد.اما چنانچه داخل دهان نمایان شود دیه موجب یک پنجم دیه کامل انسان خواهد بود پس از بهبودی جراحت گونه اگر آثاری روی صورت باقی بماند علاوه بر دیه ذکر شده یک بیستم دیه کامل از مجرم دریافت خواهد شد.

تبصره- جنایت موضحه بر صورت اگر پس از التیام اثری بر آن باقی بماند علاوه بر دیه موضحه یک هشتادم دیه کامل نیز اخذ خواهد شد و اگر جنایت در حد موضحه نباشد اما بعد از التیام اثری باقی بماند علاوه بر دیه تعیین شده یک صدم از دیه کامل از مجرم مطالبه خواهد شد. و ایجاد شکاف در صورت دیه تعیین شده برابر هشت صدم دیه انسان کامل خواهد بود.

ماده 710- زمانی که هر یک از پنج جراحت های فوق الذکر در ماده 709 به غیر سر و صورت واقع شود اگر عضو دارای دیه معینی باشد دیه تعیین شده بر این جراحات بر حسب دیه تعیین شده محاسبه خواهد شد. و اگر آن عضو دارای دیه مشخصی نباشد ارش ثابت خواهد بود.

تبصره- جراحت گردن جراحت بدن محسوب می شود.

تبصره- هر زمان هر یک از جراحت های فوق الذکر در ماده 709 با یک ضربه به وجود آمده باشد ولی از نظر عمق متعدد باشد یک جراحت محسوب خواهد شد و دیه بیشتری را شامل می شود و اگر در اثر یک ضربه حارصه ایجاد شده باشد و ضربه دیگر آن را به جراحت موضحه تبدیل کرده باشد برای هر یک از جراحات دیه جداگانه محاسبه می شود خواه مرتکب هر دو جراحت دو نفر یا یک نفر باشد.

ماده 711- جائقه جراحتی است که با وارد کردن هر وسیله و از هر جهت به بدن اعم از شکم یا سینه و پهلو و پشت می شود موجب دیه یک سوم دیه کامل انسان می باشد و اگر وسیله از یک طرف به طرف دیگر وارد شود دو جراحت از نوع جائقه محسوب می شود.

تبصره- اگر در اثر این جراحت به اعضای درونی بدن لطمه وارد نماید و یا آن را از بین ببرد علاوه بر دیه جائقه ارش و دیه محاسبه خواهد شد.

ماده 712- هر زمان گلوله یا نیزه و امثالهم علاوه بر ایجاد جراحت های هاشمه و موضحه و یا منقله به داخل بدن مانند گلو یا حلق یا سینه فرو ببرد دو جراحت محسوب خواهد شد و علاوه بر دیه موضحه یا هاشمه و یا منقله دیه جراحت جائقه نیز محسوب می شود.

ماده 713- نافذه نوعی جراحت با فرو رفتن وسیله ای مانند گلوله و نیزه در پا یا دست ایجاد می شود دیه آن یک دهم دیه کامل است و در زن، ارش محسوب می شود.

تبصره- این حکم بر اعضایی اعمال می شود که دیه آن بیشتر از یک دهم دیه کامل باشد و در عضوی که دیه آن برابر یا کمتر از یک دهم دیه کامل باشد ارش ثابت می باشد.

تبصره- هر زمان جراحت نافذه بر اثر شیء به وجود بیاید دو جراحت نافذه ثابت خواهد شد.

ماده 714- دیه صدمات و جراحتی موجب تغییر رنگ پوستی می باشد

سیاه شدن پوست صورت دیه برابر شش هزارم و کبود شدن آن دیه برابر با سه هزارم است و سرخ شدن آن یک و نیم هزارم دیه کامل انسان می باشد.

 تغییر رنگ پوست سایر اعضای بدن بر حسب مورد نصف مقادیر ذکر شده است.

تبصره- در حکم ذکر شده فرقی بین اینکه عضو دیه تعیین شده داشته باشد یا نه، نیست همچنین بین تغییر رنگ قسمتی یا همه عضو و بقا یا زوال جراحت وجود دارد.

تبصره- در تغییر رنگ پوست ارش ثابت می باشد.

ماده 715- صدمه ای که موجب تورم بدن یا صورت و سر شود ارش خواهد داشت و علاوه بر تورم باعث تغییر رنگ پوست شود بر حسب مورد ارش تغییر رنگ و دیه محاسبه می شود.

دیه منافع اعضاء

منظور از منافع اعضاء حس هایی چون شنوایی، بویایی و یا قدرت تکلم می باشد و در صورتی که جرم ارتکابی باعث از بین رفتن منافع آن باشد دارای دیه مشخصی است که در قانون به آن پرداخته شده است.

ارش یا دیه

زمانی که قاضی پرونده ارش ثابت را برای مجازات مجرم تعیین نماید ممکن است این سوال پیش خواهد آمد که ارش چیست؟ نقش وکیل دیه در اینباره و در نحوه تعیین ارش بسیار تاثیر گذار است و مشاوره های لازم را در این خصوص به موکل خود ارائه خواهد داد. مطابق ماده 449 قانون مجازات های اسلامی ارش همان دیه است اما در شرع اسلام مبلغ ان مشخص نشده است. پس ارش دیه غیر مقدر است که مبلغ و میزان آن در شرع اسلام تعیین نشده است و دادگاه رسیدگی با در نظر گرفتن کیفیت و نوع جنایت و تاثیر جراحت بر سلامتی فرد مجنی علیه و میزان خسارت وارد شده و همچنین با در نظر گرفتن دیه مقدر و با نظر کارشناس میزان دیه محاسبه می شود که به آن ارش گفت می شود و مقررات دیه در مورد ارش جریان دارد مگر در قانون ترتیبی رعایت شود. ارش در دادگاه حقوقی و کیفری اعمال خواهد شد و در حال حاضر دادگاه ها تعیین ارش را به پزشکی قانونی محول کرده است. پس در واقع ارش همان دیه است اما با این تفاوت با نظر کارشناس و برحسب نوع دیه تعیین شده محاسبه می شود.

تغلیظ دیه

دانستیم دیه مجازات نقدی است که برای جرایم عمدی و غیر عمدی اعمال خواهد شد. دیه انسان کامل هر سال تعیین خواهد شد و به ابلاغ عموم خواهد رسید. در خصوص دیه پرداختی یا دریافتی لازم است تا با وکیل دیه مشورت های لازم انجام شود. گاهی دیه اخذ شده بیشتر از دیه تعیین شده است بدین معنی دیه تعیین شده ممکن است بیشتر از دیه دریافتی در شرایط عادی باشد. این شرایط زمانی اعمال می شود که قتل در هر حالتی در ماه های حرام اتفاق بیافتد. به این حالت تغلیظ دیه گفته می شود.

تمامی کسانی که به نوعی در پرداخت و یا دریافت دیه حضور داشته اند حتما با موضوع افزایش دیه در ماه های حرام مواجه شده اند که در مبحث حقوقی به آن تغلیظ دیه گفته می شود. در لغت تغلیظ به معنی شدت گرفتن است و تغلیظ دیه به معنی افزایش دیه می باشد. لازم به تذکر است که تغلیظ دیه فقط برای جرم قتل می باشد و برای دیه جراحت و اعضای بدن مبلغ دیه افزایش پیدا نخواهد کرد. برای تغلیظ دیه شرایطی لازم است که در صورت وجود شرایط می توان دیه را افزایش داد.

شرایط تغلیظ دیه

وکیل دیه با تسلط بر قوانین دیه من جمله تغلیظ دیه حتما ذکر این نکته را در صورت لزوم یادآوری خواهد نمود که شرط تغلیظ دیه وقوع جرم قتل در ماه حرام و وقوع جرم قتل در مکان حرام می باشد. برای شدت گرفتن و افزایش دیه یا تغلیظ دیه بایستی قتل صورت گرفته در یکی از چهار ماه حرام باشد ماه های حرام رجب، ذی الحجه، ذی القعده و محرم است. در صورتی که جرم قتل در هر یک از این ماه ها صورت گرفته شده باشد دیه تغلیظ می شود. لازم به ذکر است چنانچه جرم قتل در یکی از ماه های حرام اتفاق افتاده باشد و نتیجه آن در ماه غیر حرام باشد دیه تغلیظ پیدا نخواهد کرد. مثلا جرم در ماه حرام اتفاق افتاده باشد و فرد مجنی علیه به کما رفته باشد و در ماه غیر حرام فوت کند مشمول افزایش دیه قرار نخواهد گرفت. پس شرط اصلی تغلیظ دیه وقوع جرم و نتیجه آن در ماه حرام باشد. یکی از حالت های دیگر تغلیظ دیه وقوع جرم در مکان حرام می باشد. چنانچه در مکانی حرام جرم قتل صورت بگیرد در هر ماه و روز دیه فرد مقتول تغلیظ خواهد شد. محدوده مکه مکرمه و برخی از مکان های مقدس مکان حرام شمرده می شوند. تغلیظ دیه به میزان یک سوم دیه تعیین شده افزایش پیدا خواهد کرد. تغلیظ برای زن و مرد اعمال خواهد شد و در بالغ و نابالغ بودن مقتول بی تاثیر است در هر صورت دیه تغلیظ پیدا خواهد کرد. همچنین لازم به ذکر است که تغلیظ دیه برای مرد مسلمان و غیر مسلمان اعمال خواهد شد. جنین بعد از پیدایش روح مشمول تغلیظ دیه قرار خواهد گرفت. همچنین در مورد پرداخت دیه از سوی شخص عاقله تغلیظ دیه نیز اجرا خواهد شد.

برابری دیه زن و مرد

یکی از موضوعات حقوقی مورد اختلاف و مورد بحث برابر نبودن دیه زن با دیه مرد است. چرا دیه زن برابر با دیه مرد نیست؟ سوالی که به کرات از وکیل دیه پرسیده خواهد شد چرای نابرابری است.لازم است تا قبل از پاسخگویی به این سوال نکاتی را یادآور شویم. در قتل عمد حکم صادره قصاص خواهد بود مگر در موارد نادر و چنانچه اولیای دم مقتول رضایت دهند با قبول دیه فرد مجرم قصاص نخواهد شد. معمولا مبلغ دیه جرم قتل عمد مبلغی نامشخص است و مبلغ توافقی میان طرفین پرونده کیفری رد و بدل خواهد شد و اولیای دم مبلغ بیشتر از 480 میلیون تومان طلب خواهند کرد. اما در جرایم غیر عمد و خطای محض مقدار دیه همان مقدار مشخص قانونی خواهد بود. به هر حال در جرم قتل عمد شاید دیه اخذ شده برای مقتول زن بیشتر از دیه مرد مقتول باشد و تعیین مبلغ دیه بر اساس طلب شاکی و مطالبه وی است.

اما در جرایم غیر عمد و خطای محض دیه زن نصف دیه مرد است. دلیل شرعی این موضوع نان آور بودن مردان در جامعه اسلامی و ایرانی است و مرد خانواده در صورت فوت به معنی از دست دادن منبع مالی است و برای جلوگیری از ضعف مالی خانواده دیه مرد دوبرابر خواهد بود و زنان کمتر مورد آسیب قرار خواهند گرفت. اما مخالفان این موضوع حقوقی مسئله برتری مردان و ارزش گذاری را مطرح نموده اند. طبق قوانین جدید و مصوبه های قانونی مربوط به دیه چنانچه زنی نان آور خانواده باشد دیه قتل وی برابر با دیه قتل مرد مسلمان است. منتقدین این موضوع را مطرح کرده اند که ممکن است زن نان آور خانواده باشد اما برای اثبات آن دلیلی وجود نداشته باشد و یا قاضی پرونده در این خصوص اقناع نشود. به هر حال دیه مرد دو برابر دیه زن است و بارها با مطرح شدن این مسئله در مجلس شورای اسلامی سعی در تبیین قوانینی کامل از سوی قانون گذار بوده اند.

اثبات دیه

اثبات دیه امری بسیار مهم در پرونده های کیفری و بعضا پرونده های حقوقی است و در صورت عدم اثبات آن ممکن است مجنی علیه و خانواده وی متحمل ضرر های بسیاری شوند. وکیل دیه با داشتن مهارت های لازم در پرونده های حقوقی راه های اثبات دیه را برای رسیدن به هدف مدنظر امتحان خواهد کرد. پس اثبات دیه امری بسیار مهم در رسیدگی به پرونده است. زمانی که دعوا در دادگاه مطرح خواهد شد برای اثبات جراحت و از بین رفتن اعضای بدن گاهی نیاز به اثبات مدعی خواهد بود تا دادگاه حکم بر پرداخت دیه صادر نماید. وکیل دیه در اثبات دیه نقش مهم و به سزای را ایفا خواهد نمود و قطعا راهکار های قانونی را پیش روی موکل خود قرار خواهد داد. راه های اثبات دیه مطرح کردن ادله و مدارک دیه در دادگاه و سوگند مجنی علیه در محضر قاضی می باشد. زمانی که قتل عمد در دادگاه اثبات شود مجازات خود به خود تعیین خواهد شد. در قتل عمد و غیر عمد چنانچه مدارکی به جز شهادت شهود وجود نداشته باشد باید شاهدین مراسمه قسامه در دادگاه اجرا نمایند. در صورت جراحت و لطمه جسمی دیدن مجنی علیه راه های اثبات دیه آزمایش و نظر پزشکی قانونی و لوث می باشد و در صورت عدم دسترسی به هر یک از این موارد مجنی علیه در مورد ادعای خود باید سوگند یاد کند.

وکیل دیه تصادفات رانندگی

یکی از موضوعات مهم حقوقی در خصوص دیه و اخذ آن و اعمال مجازات دیه این است که بیشترین آمار پرونده های مطالبه دیه مربوط به تصادفات رانندگی است. چنانچه فرد فاقد بیمه بوده و برای جبران خسارت ملزم به دریافت دیه باشد لازم است در دادگاه اقدام به اقامه دعوا نمایند. جراحاتی که به فرد در نتیجه تصادفات رانندگی وارد خواهد شد از طریق پزشکی قانونی و پزشک کازشناس قابل اثبات می باشد. چنانچه فرد به محض رخ دادن تصادف به مراکز درمانی مراجعه نماید با ضمیمه پرونده های پزشکی خود به پرونده شکایت به سادگی قادر به اثبات آسیب های وارد شده خواهد بود.

نقش وکیل دیه

در صورت بروز جرایم کیفری، دیه یکی از حالت های مجازات خواهد بود که در صورت عدم اثبات آن در دادگاه هیچ جبران خسارتی متوجه فرد بزه دیده نخواهد شد. وکیل دیه با داشتن مهارت و تجربه در خصوص قانون مجازات های اسلامی به اخص مجازات دیه بهترین راهکار های اثبات دیه انجام خواهد. معمولا پرونده های کیفری حضور وکیل مجرب و متخصص را می طلبد. افراد شاکی یا اولیای دم مقتول با کمک از وکیل دیه قادر به تعیین بیشترین دیه و انجام مذاکرات در دیه قتل عمد است. زیرا همانطور که گفته شد در قتل عمد معمولا تعیین مبلغ با توافق شاکی و مجنی علیه صورت می گیرد. معمولا موضوعات و مذاکرات اینچنینی به دلیل ایجاد تنش میان طرفین به وکیل مدافع هر یک واگذار خواهد شد. پس نقش وکیل دیه در این موضوع مخصوصا در موضوع کیفری قتل عمد بسیار مهم و تاثیر گذار است.

جمع بندی

دیه یکی از مجازات های قانونی و شرعی است که در قوانین اسلامی ایران وصول و پرداخت دیه یکی از مجازات های اصلی برای اعمال مجازات محکومین خواهد بود. قوانین دیه بسیار گسترده و وسیع است و برای اخذ نتیجه مثبت در دادگاه لازم است تا با وکیل دیه مجرب و آگاه مشورت های لازم انجام شود تا با ارائه خدمات عالی و دفاع در پرونده های مجازات دیه بهترین نتیجه برای فرد رخ خواهد داد. وکیل دیه وکیل مجرب و آگاه و متخصص در زمینه دیه می باشد که در این حیطه حقوقی دارای تجربه و سابقه کاری فوق العاده می باشد.

مقالات مرتبط:

وکیل ماده 477

وکیل تخلفات اداری

وکیل کمیسیون ماده 100 شهرداری

وکیل ارث و میراث

وکیل جرایم پزشکی

وکیل قتل

وکیل تجدید نظر خواهی

وکیل تغییر نام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره با وکیل

09124857572

Call Now Buttonبا یک کلیک تماس بگیرید
×