وکیل دیوان عالی کشور

وکیل دیوان عالی کشور (5)

با گروه عدالت نویسان در وقت و هزینه صرفه جویی کنید

وکیل دیوان عالی کشور

کسانی که خواهان دادخواست فرجام خواهی یا تجدید نظر خواهی و اعاده دادرسی هستند حتما با وکیل دیوان عالی کشور و نقش او در خصوص نحوه تنظیم دادخواست آشنایی نسبی دارند. به دلیل اهمیت نقش و حضور وکیل دیوان عالی کشور لازم است تا در مورد وکیل متخصص و نحوه فعالیت وی مواردی ذکر شود. درصد موفقیت دادخواست های تنظیم شده با مشورت و راهنمایی وکیل دیوان عالی کشور بیشتر از زمانی است که افراد بدون مشورت وکیل متخصص اقدام به دادخواست های تجدید نظر خواهی یا فرجام خواهی و اعاده دادرسی خواهند کرد.

به طور کلی مرجع عالی مقامی که متشکل از قضات های برجسته کشور است دارای قوانین ویژه و بخصوصی است. کسانی که در حیطه این مرجع قضایی مشغول به فعالیت هستند بایستی بیشتر از سایر همکاران خود و شاغلان در حوزه مراجع قضایی دارای سواد حقوقی و مهارت ویژه باشند. افرادی هم که به عنوان معترض درخواست های خود را به دادگاه عالی خواهند فرستاد بایستی درخواست خود را با زبان قانونی و رسمی و با نهایت احترام مطرح نمایند. در ادامه به وظایف این دیوان عالی خواهیم پرداخت اما علی الحال لازم به ذکر است که یکی از وظایف شعب این مرجع عالی این است که به پرونده های رسیدگی نماید که در دادگاه های پایین تر مورد بررسی قرار گرفته شده و رای بر آنها صادر شده است.

کسانی که بر چنین آرائی اعتراض دارند می توانند درخواست رسیدگی مجدد و یا بررسی رای قاضی پرونده را در این دادگاه مطرح نمایند. بدیهی است که فقط قاضی القضات می تواند بر رای صادره قاضی ایراد وارد نماید. قصد داریم در این مقاله به نحوه رسیدگی به چنین درخواست هایی بپردازیم و تمامی جوانب آن را در این متن بگنجانیم. همچنین در ادامه این مقاله به نقش وکیل دیوان عالی کشور خواهیم پرداخت و  درآمدی بر قوانین دیوان عالی کشور و نکاتی در اینباره می پردازیم لطفا تا پایان این متن همراه ما باشید.

وکیل دیوان عالی کشور کیست؟

دیوان عالی کشور مرجع قضایی سطح بالای کشوری است که شعب آن از برجسته ترین قضات کشور تشکیل شده است. وکیلی که دارای مهارت کافی است در حیطه و حوزه این دادگاه فعالیت می کند این فرد بهترین وکیل دیوان عالی کشور است. پرونده هایی که در این مرجع قضایی قابل پیگیری است از اهمیت ویژه ای برخوردارند از این رو وکیل چنین پرونده هایی به تبع دارای مهارت فوق العاده در دفاعیه و نحوه تنظیم درخواست ها و ارائه راهکارهای قانونی است. وکیل دیوان عالی کشور نیز دارای مهارت و دانش حقوقی بسیار در زمینه انجام امور حقوقی مربوط به این مرجع عالی است. در کل فردی که قصد ارسال درخواست اعتراض چه به صورت فرجام خواهی یا ماده 477 به دیوان عالی داشته باشند حتما با وکیل دیوان عالی و نحوه درخواست فرجام خواهی و اعاده دادرسی آشنایی دارند و برای دریافت مشاوره به وکیل دیوان عالی مراجعه می نماید. پس به طور خلاصه وکیل دیوان عالی کشور شخصی است که حضور او برای ارائه دادخواست اعتراض به صورت فرجام خواهی ضروری است و به مشاوره و کمک وی نیاز پیدا خواهیم کرد. برای آگاه شدن با نقش وکیل مربوط به دیوان عالی کشور لازم است تا با این مرجع قانونی و قضایی بیشتر آشنا شویم.

دیوان عالی کشور

همانطور که گفته شد دیوان عالی کشور برجسته ترین و مهم ترین مرجع قضایی در کشور است. بلند پایه ترین مرجع در سلسله مراتب دادگستری ها در حوزه های قضایی کشور می باشد. آراء صادره در دیوان عالی کشور در دادگاه دیگر مورد بررسی قرار نمی گیرد و به عبارتی مرحله آخر دادرسی در حوزه قضایی خواهد بود. برخی از شعب این دیوان به نام دادگاه جدید نظر عمل می کنند و به تصمیمات دادگاه بدوی رسیدگی خواهند کرد. برخی از کشور های دنیا نیز دارای چنین مرجع قضایی مهم هستند که با توجه به جغرافیای و شعب مورد نیاز در کشور ها چندین دادگاه عالی برای رسیدگی بنا شده اند. در ایران 42 شعبه دیوان عالی در تهران و برخی در قم و مشهد برای رسیدگی به پرونده های اعتراضی تاسیس شده اند.

اعضای هر یک از شعب این مرجع از دو قاضی برجسته و یک معاون تشکیل شده است. این مرجع قضایی با اهداف مختلفی به وجود آمده است. مهم ترین هدف تشکیل دیوان عالی کشور ایجاد وحدت رویه است. در حالتی که هیئت عالی رای بر وحدت رویه صادر نماید، این رای دارای ارزش و اعتباری برابر با قانون دارد. ماده 161 قانون اساسی دیوان عالی را چنین تعریف نموده است؛ دیوان عالی کشور با هدف نظارت کردن بر اجرای قوانین در محاکم و انجام مسئولیت های که طبق قانون بر این محاکم واگذار شده است و همچنین به منظور ایجاد وحدت رویه تشکیل شده است و بر اساس ضوابطی که رئیس قوه قضاییه تعیین می نماید.

البته که شعب دیوان عالی کشور حق رسیدگی به شکایاتی را دارند که افراد از آراء صادره در دادگاه های بدوی و تجدید نظر را خواهند داشت. نحوه رسیدگی به پرونده های شکایت در این شعب به صورت شکلی است به این معنی است که طرفین پرونده در دادگاه حاضر نمی شوند. البته در صورتی که شعب دیوان عالی لازم بدانند اصحاب دعوا را برای ارائه توضیحات به جلسه برگزاری احضار می کنند. رای صادر شده در دادگاه های دیوان عالی به صورت ابرام یا نقض خواهد بود که در ادامه بیشتر به این موضوع خواهیم پرداخت. لازم است تا با تاریخچه تشکیل این دیوان بیشتر آشنا شویم.

تاریخچه دیوان عالی کشور

دیوان عالی کشور ابتدا با تحت عنوان مجلس تمیز ایران در سال 1304 تشکیل شد که هدف آن رسیدگی به امور عرفیه است و در محاکم ابتدای مداخله ای نداشت. به این معنی که به شکل امروزی در صورت نیاز به آراء صادره دادگاه ها مداخله انجام نمی شد. وظیفه این دادگاه یا مجلس در رسیدگی به تخلفات وزراء کشور بود که پس از گذشت دو دهه از تاریخ مذکور حضور این دیوان تایید شد و قوانین مرتبط با آن نیز به تصویب رسید. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی قوانین جدید مربوط به این دیوان به تصویب قانون اساسی رسید. دیوان عالی در طول تاریخ تشکیل تا سال 1357 شش بار منحل و دوباره تاسیس شد که از سال 57 تاکنون به قوت خود باقی است. دیوان تمیز بنا بر پیشنهاد فرهنگستان به نام دیوان عالی کشور تغییر پیدا کرد. امروزه دیوان عالی کشور در انجام وظایف خود به قدری در قانون دارای اهمیت شده است که برخی از وکلای پایه یک دادگستری در این زمینه حقوقی فعالیت های خود را انجام خواهند داد که تحت عنوان بهترین وکیل دیوان عالی کشور شناخته شده اند و در این حیطه مشغول به ارائه خدمت می باشند. این موضوع نشان دهنده این است که روزانه پرونده های بسیاری برای رسیدگی و اعتراض به حکم قاضی در این مرجع مورد پیگیری قرار خواهند گرفت. اما لازم به توضیح در خصوص وظایف دیوان عالی کشور است که در متن زیر به این موضوع خواهیم پرداخت.

وظایف دیوان عالی کشور

در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران دیوان عالی کشور از اهمیت بسیاری برخوردار است زیرا مهم ترین وظیفه و هدف تشکیل این دیوان نظارت بر اجرای صحیح قوانین و مقررات حقوقی و قانونی در دادگاه های کیفری و دادگاه های مدنی است. پس حدود وظایف این مرجع رسیدگی به قوانین حاکم بر دادگاه ها است و بر اجرای این قوانین نظارت مستقیم خواهد داشت. دادگاه حقوقی و کیفری خود مرجع نظارتی قانون در جامعه می باشند و دیوان عالی کشور نقش و وظیفه ای فراتر خواهد داشت و آن، نظارت بر مراجع قانونی خواهد بود. زیر مجموعه نظارت بر دادگاه ها می توان به نظارت بر احکام قطعی صادره دادگاه های انقلاب و حقوقی و دادگاه تجدید نظر خواهی و دادگاه های نظامی 1 است. حکم قطعی صادر شده در هر یک از دادگستری های کشور لازم به اجرا میباشد اما دیوان عالی کشور بر اساس وظایفی که قانون برای آن در نظر گرفته است مجاز به رد یا ابرام حکم صادره را خواهد داشت البته در چارچوب قانون و مقررات امکان پذیر است.

همچنین از دیگر وظایف مهم این مرجع قضای همانطور که پیشتر گفته شد ایجاد وحدت رویه است. منظور از وحدت رویه؛ ممکن است در دادگاه های کشور در خصوص قانونی مشخص یا مفاد قانونی معین برداشت هایی متفاوت در نتیجه صدور آرائی متفاوت شود. دیوان عالی کشور موظف به شناسایی این مفاد قانونی است که در دادگستری ها برای صدور احکام دچار ابهام یا ایهام خواهند شد. پس از شناسایی و مطرح کردن این مفاد در جلسات دیوان عالی کشور رای بر وحدت رویه صادر خواهد شد. به این معنی دیوان عالی کشور هدف و نظر قانونگذار را مد نظر قرار داده است و با الحاقیه هایی تکلیف مفاد قانونی را مشخص خواهد کرد. وکیل دیوان عالی کشور ممکن است به آرائی معترض شود و درخواست فرجام خواهی را داشته باشد که دادگاه حکم صادره را بر طبق مفادی صادر نماید که برداشت از این ماده قانونی در دادگاه ها وحدت وجود نداشته باشد. به هر حال یکی از وظایف مهم دیوان عالی کشور وحدت رویه و ایجاد نظم و هدف واحد در تمام دادگستری های کشور است.

همچنین یکی دیگر از وظایف دیوان عالی کشور مطابق با قانون اساسی جمهوری اسلامی رسیدگی به تخلفات رئیس جمهور است. پس با این اوصاف متوجه اهمیت تشکیل دیوان عالی کشور شدیم و می دانیم که در بسیاری از کشور های دنیا که دارای قوانین برجسته ای هستند یک مرجع را برای نظارت بر سایر مراجع در نظر خواهند گرفت که در هر کشوری نام و عنوان مخصوص به خود را دارد در ایران اما دیوان عالی کشور است. اعضای این دیوان از حساسیت شغلی ویژه ای برخوردار هستند و معمولا از افراد با تجربه و نوابغ حقوقی و دینی در این مراجع استفاده خواهد شد. زیرا هر رای صادر شده در این مرجع غیر قابل تغییر خواهد بود مگر به دستور مقام معظم رهبری که در موارد نادر بر این احکام نظارت خواهند کرد.

اعضای دیوان عالی کشور

همانطور که در متن فوق عنوان کردیم اعضای دیوان عالی کشور و شعب آن متشکل از قضات بسیار با تجربه و دارای سابقه فعالیت در مقام قضاوت است. هر شعب از دیوان عالی از یک قاضی رئیس و یک قاضی مستشار تشکیل شده است و یک نفر به عنوان معاون در این شعب مشغول به ارائه خدمت است که گاهی به نیابت از قضات مربوطه به امور رسیدگی خواهد کرد. رئیس قوه قضاییه مسئول تعیین و گزینش قضات را خواهد داشت و به عبارتی قاضی القضات مسئول تعیین این افراد می باشد.

دادخواست های اعتراض به احکام در صلاحیت دیوان عالی کشور

دیوان عالی کشور مرجع دارای صلاحیت در رسیدگی به احکام قطعی صادر شده در سایر دادگاه های کشور است. طبق قوانین اساسی ایران تمامی افراد جامعه برای دادرسی و حق خواهی حق طرح دعوا و شکایت در دادگاه های کشور را خواهند داشت. احکامی که در نتیجه طرح شکایت صادر خواهند شد آراء قطعی یا آراء قابل اعتراض می باشند. منظور از اعتراض به آراء صادره آن است که محکوم علیه یا محکوم به حتی از نحوه دادرسی ناراضی باشند و یا به رای صادره معترض باشند. قانون گذار برای احقاق حقوق افراد و برای جلوگیری از هر خطا و اشتباهی در دادرسی مبنا را بر دادرسی چند مرحله ای قرار داده است. رای صادره در دادگاه بدوی چه در محاکم حقوقی و چه محاکم قضایی قابلیت اعتراض خواهند داشت. طرق مختلفی نیز برای اعراض وجود دارد که قانون گذار بر حسب نوع رای صادره شیوه های اعتراضی را پیش بینی کرده است.

آراء صادره قطعی و آراء قابل اعتراض هر یک دارای راه و شیوه اعتراضی هستند که در ادامه به تفصیل به این موضوع خواهیم پرداخت. طرق مختلف اعتراض به آراء عبارتند از ؛ تجدید نظر خواهی، واخواهی، اعتراض شخص ثالث، فرجام خواهی و اعاده دادرسی خواهد بود. فرجام خواهی و اعتراض به شیوه اعاده دادرسی از طرق فوق العاده اعتراض می باشند زیرا به احکام قطعی اعتراض خواهد شد. همچنین مرجع رسیدگی به این طرق شکایت عالی ترین مرجع قضایی یا دیوان عالی کشور خواهد بود.

آراء صادر شده در نتیجه اعتراض تجدید نظر خواهی یا واخواهی قابل اعتراض به شیوه اعاده دادرسی یا فرجام خواهی خواهند بود. در نتیجه می توان گفت آراء صادره در نتیجه اعتراض فرجام خواهی و اعاده دادرسی از آراء قطعی خواهند بود و پس از صدور بلافاصله اجرا خواهد بود و آخرین مرحله دادرسی خواهد بود. وکیل مجربی که در حوزه اعتراض به احکام قطعی فعالیت دارد به عنوان وکیل دیوان عالی کشور شناخته خواهد شد. همه افراد نمی توانند به مرجع عالی قضایی درخواست صادر نمایند مگر اینکه طبق قانون تمامی شرایط لازمه را داشته باشند همچنین در خواست های آنان میبایست کامل قانونی و اصولی باشد زیرا مخاطب این درخواست ها عالی مقام هایی مراجع قضایی است. البته در ادامه به نحوه تنظیم دادخواست اصولی خواهیم پرداخت.

لزوم حضور وکیل دیوان عالی کشور

 دادگاه هایی که احکام قطعی صادر خواهند کرد و محکوم علیه یا وکیل مدافع وی به این حکم معترض می باشند اقدام به ارائه دادخواست خواهند کرد. ارسال دادخواست با نظر وکیل دیوان عالی کشور در قالب فرجام خواهی و یا اعاده دادرسی صورت خواهد گرفت. پس زمانی که وکیل دیوان عالی کشور در اقدامات فرجام خواهی حضور داشته باشد تمامی نکات قانونی در این زمینه رعایت خواهد شد و فرد بهتر با رویه رسیدگی و نحوه دادرسی آشنا خواهد شد. در هر حال برای ارائه هر درخواستی به دیوان عالی کشور نیازمند دانستن نکاتی است که افراد ملزم به رعایت آن می باشند. وکیل دیوان عالی کشور با سال ها تجربه و مهارت در این زمینه تمامی جوانب مربوط به قوانین دیوان عالی کشور را رعایت خواهد کرد. همه افرادی که خواستار رسیدگی دوباره پرونده خود در دیوان عالی کشور هستند لازم است تا با وکیل با مهارت و دارای تجربه و با دانش حقوقی بسیار مشورت نماید وکیل دیوان عالی کشور دارای تمامی خصوصیاتی است که به عنوان وکیل متخصص در این حوزه بیان شد.

اعاده دادرسی یا ماده 477

طبق قانون چنانچه رئیس قوه قضاییه آرائ صادره دادگاهی را خلاف شرع بین بداند بنا بر اختیارات خود مجاز به اعمال ماده 477 واهد بود. طبق ماده 477 قانون دادرسی؛ چنانچه رئیس قوه قضایی آرائ صادر شده در هر یک از مراجع قضایی و قانونی را خلاف شرع بین بداند موظف است با تجویز اعاده دادرسی رای صادره قطعی شده را به دیوان عالی کشور ارجاع دهد. دادستان دیوان عالی کشور چنانچه رای صادره را خلاف شرع بین بداند رای بر نقض حکم صادر خواهد کرد و مراتب را به یکی از شعب دیوان عالی برای بررسی دوباره ارسال خواهد داد. پس هر آراءی که در دادگاه بدوی و یا تجدید نظر یا شورای حل اختلاف و دادگاه های نظامی به صورت قطعی صادر شوند و رئیس قوه قضاییه آن را خلاف شرع بین و قوانین اساسی بداند، برای رسیدگی مجدد رای صادره را به دیوان عالی کشور ارجاع خواهد داد.

رئیس قوه قضاییه این اختیار را خواهد داشت که آراء صادره در شعب دیوان عالی را نیز نقض نماید و خود مستقیما اقدام به صدور رای نماید.

مطابق ماده قانونی مزبور و در تبصره 3؛ علاوه بر رئیس قوه قضایی چنانچه دادستان کل کشور یا رئیس دادگستری استان و رئیس سازمان قضایی نیرو های مسلح و رئیس دیوان عالی کشور در حین انجام خدمت متوجه رای صادره قطعی شوند که بر خلاف شرع بین باشد با رعایت قانون و با ذکر مستندات و مدارک های موجود از ریاست قوه قضاییه اجازه اعاده دادرسی نمایند.

رئیس قوه قضاییه اجازه اعمال ماده 477 قانون را خواهد داشت و هر یک از افراد فوق الذکر با اجازه ایشان حق اعاده دادرسی را خواهند داشت. پس اعاده دادرسی همان اعمال ماده فوق الذکر است. بنابراین طرفین دعوا و نماینده قانونی آنها و وکیل دیوان عالی کشور مجاز به تنظیم دادخواست اعاده دادرسی خواهند بود و اشخاصی چون رئیس قوه قضاییه و دادستان کل کشور و رئیس دیوان عالی کشور و رئیس دادگستری کل استان و رئیس سازمان قضایی نیرو های مسلح حق و اجازه تجویز دادرسی را خواهند داشت.

فرجام خواهی

یکی دیگر از طرق فوق العاده اعتراض فرجام خواهی به احکام قطعی است که مطابق قانون ارسال این دادخواست به دیوان عالی کشور است. وکیل دیوان عالی کشور با تشخیص نوع حکم اقدام به فرجام خواهی برای رای صادره خواهد کرد. پس وکیل دیوان عالی کشور با تشخیص نوع حکم صادره و جهات قانونی برای اعتراض حکم به اقدامات لازم برای فرجام خواهی یا اعاده دادرسی را برای اعتراض به حکم انجام خواهد داد. در ادامه این مقاله به جهات و تنظیم دادخواست مربوطه خواهیم پرداخت.

وکیل دیوان عالی کشور یا اعاده دادرسی و فرجام خواهی

وکیل ماده 477 قانون همان وکیل متخصص در زمینه اعتراض به شیوه اعاده دادرسی است. وکیل مذکور به مراحل دادرسی در دیوان عالی بر رسیدگی اعاده دادرسی مسلط است و در صورت نیاز و تشخیص خلاف شرع بین بودن اقدام به اعتراض به شیوه اعاده دادرسی خواهد کرد.

وکیل فرجام خواهی نیز وکیل متخصص در زمینه ارسال دادخواست فرجام خواهی است. وکیل دیوان عالی کشور در واقع وکیل فرجام خواهی وکیلی متخصص در امر اعتراض به شیوه فرجام خواهی است که در حیطه قضایی دیوان عالی کشور فعالیت دارد وکیل فرجام خواه در زمینه اعتراض به حکم دارای تجربه و تخصص است که می توان به در هر اعتراضی به وکیل فرجام خواهی مراجعه نماید. اما وکیل دیوان عالی کشور وکیل متخصص در حوزه فعالیتی دیوان عالی کشور است که فقط در این حوزه مشغول به فعالیت است. هر عنوان و فعالیت حقوقی و قانونی مربوط به دادگاه عالی کشور توسط وکیل دیوان عالی کشور صورت می پذیرد. همچنین وکیل مربوطه به نحوه رسیدگی و تمامی موارد مهم و نحوه دادرسی و مراحل در دیوان عالی کشور آگاهی کامل داشته و در این زمینه بهتر از هر وکیل دیگری قادر به مشاوره و وکالت خواهد بود. پس می توان گفت وکیل دیوان عالی کشور وکیلی با تجربه و آگاه در زمینه مرحله دادرسی در دیوان عالی کشور چه درخواست فرجام خواهی یا اعاده دادرسی باشد به هر حال وکیل دیوان عالی کشور به تمامی جهات و حالت اعتراض به دیوان عالی مسلط خواهد بود.

ارائه دادخواست به دیوان عالی کشور

همانطور که گفته شد افرادی که به آراء قطعی صادر شده معترض می باشند مجاز ارسال دادخواست اعتراض به دیوان عالی کشور می باشند تا در این مرجع قضایی به رای قاضی رسیدگی شود. وکیل دیوان عالی کشور دادخواست های قانونی را برای اعتراض به حکم صادره پرونده موکل خود را تنظیم و به دیوان عالی کشور تسلیم خواهد کرد. پس بنابر آنچه گفته شد؛ دیوان عالی کشور مرجعی است که به احکام قطعی صادره شده قضات دادگاه های پایین تر رسیدگی دوباره خواهد کرد.

میدانیم که زمانی حکم در دادگاه به صورت قطعی صادر شود به این معنی است که راهی برای اعتراض حکم وجود ندارد مگر اینکه حکم صادره فرجام خواهی شود که برای این کار موارد و شرایطی لازم است که در ادامه به این موضوع خواهیم پرداخت. بنابراین؛ افرادی که به این احکام معترض می باشند لازم است اعتراض خود را با ارائه دادخواست به رویت شعب رسیدگی برسانند. برای تنظیم دادخواست اصولی باید رعایت شود که وکیل دیوان عالی کشور به این اصول آگاهی کامل داشته و دادخواست تنظیم شده به وسیله وی از هر نظر کامل و قانونی است. لازم به ذکر است مطابق قانون چنانچه متن دادخواست با زبان عامیانه و غیر رسمی نوشته شود و یا دارای الفاظ نادرستی باشد و همچنین فاقد جهات قانونی باشد، در دفتر دیوان عالی کشور پذیرش نخواهد شد و دادخواست ارائه شده به علت عدم رعایت اصول قانونی و حرفه ای رد خواهد شد.

دادخواست فرجام خواهی بایستی حاوی نکاتی باشد که در متن ذیل به شکل موارد زیر برای درک بهتر موضوع آورده شده است.

1-    قسمت مشخصات در فرم دادخواست حاوی مشخصات خواهان یا ارسال کننده دادخواست و مشخصات طرف دیگر دعوا می باشد. دفتر دیوان برای اینکه هویت فرجام خواه را شناسایی کند مشخصات کامل را مد نظر قرار خواهد داد و چنانچه مشخصات هر یک ناقص باشد رد دادخواست حتمی است. در نتیجه لازم است تا نام و نام خانوادگی و مشخصات محل سکونت به صورت کامل درج شود.

2-    درج مشخصات وکیل دیوان عالی کشور یا وکیل فرجام خواهی نیز در صورت حضور الزامی خواهد بود.

3-    درج مشخصات دادگاه شامل شماره دادگاه و نام مرجع صادر کننده رای الزامی است.

4-    جهات قانونی باید در متن دادخواست ذکر شود. منظور از جهات قانونی دلایل قانونی با ذکر مستندات است.

5-    حکم صادره قطعی شده ای که مورد اعتراض فرجام خواه است در دادخواست درج شود.

6-    دادخواست به زبان رسمی و قانونی و با رعایت تمام ادب و احترام نوشته شود.

7-    وکالت نامه وکیل مربوطه به متن دادخواست پیوست شود.

جهات قانونی مورد پذیرش در دیوان عالی کشور

همه افراد برای احکام قطعی مجاز به ارائه دادخواست به دیوان عالی کشور نخواهند بود. بلکه افرادی که یکی از جهات قانونی در حکم وی وجود داشته باشد مجاز به ارسال دادخواست اعتراضی فرجام خواهی خواهند بود. وکیل دیوان عالی کشور ضمن بررسی اینکه حکم صادره قابل فرجام خواهی باشد با نه، اقدام به بررسی جهات قانونی نیز خواهد کرد. دیوان عالی کشور مرجع قضایی عالی رتبه است که دارای وظایف سنگینی خواهد بود. لزوما برای ارسال پرونده به این دادگاه قوانینی وضع شده است که مانع از اجازه صدور هر پرونده ای به دیوان عالی کشور می شود. جهات قانونی همان دلایلی است که فرد یا وکیل دیوان عالی کشوری او مجاز به ارائه دادخواست خواهند شد. اصلی ترین دلیل برای ارسال حکم قطعی برای اعتراض مخالف بودن حکم با موازین شرع بین و قوانین اساسی کشوری است اما در حالت کلی جهات و دلایل قانونی لازم به قرار زیر می باشند؛

1-    حکم قطعی صادره مخالف با شرع بین و قانون اساسی ایران

2-    عدم صلاحیت در رسیدگی دادگاه صادر کننده رای فرجام خواهی شده

3-    ادعای عدم توجه قاضی و دادگاه صادر کننده رای به اظهارات وی و مدارک و ادله موجود

4-    عدم رسیدگی به شیوه قانونی در دادگاه و عدم توجه قواعد آمره

5-    ادعای عدم صحت مدارک و اسناد ارائه شده طرف مقابل پرونده

6-    عدم صلاحیت قانونی در رسیدگی به دعوا

نحوه رسیدگی به دادخواست در دیوان عالی کشور

وکیل دیوان عالی کشور برای تشریح نحوه رسیدگی به دادخواست اعتراضی در دیوان عالی کشور به موکل خود، سعی در آگاه ساختن وی از روند رسیدگی خواهد کرد. پس آگاهی از نحوه رسیدگی به پرونده ها در مرجع عالی دادگاه ها گاهی ضروری خواهد شد. نحوه رسیدگی به اعاده دادرسی و یا درخواست فرجام خواهی شیوه ای متفاوتی نخواهند داشت مگر در موارد بسیار جزئی، به هر حال رسیدگی در هر دو حالت اینگونه خواهد بود که ابتدا درخواست به نظر دادستان خواهد رسید و پس از رای ایشان و بررسی لازم صورت گرفته به شعب دیوان عالی کشور ارسال  یا رای بر رد دادخواست خواهد شد. بنابراین مراتب رسیدگی در عالی ترین مرجع قضایی به شرح زیر می باشد؛

پس از تنظیم دادخواست مربوطه با شرایط قانونی فوق الذکر و پرداخت هزینه دادرسی به دفتر اصلی دیوان عالی کشور واقع در تهران تقدیم خواهد شد. دفتر دیوان عالی کشور موظف به بررسی دادخواست از جهات مختلف خواهد بود و از بابت تکمیل بودن فرم دادخواست و قانونی بودن آن اطمینان حاصل خواهد کرد. سپس دادخواست را با رعایت نوبت و شماره به دادستان تقدیم خواهد کرد.

دادستان نیز پس از دریافت دادخواست به حکم قاضی رسیدگی خواهد کرد و آن را با قوانین اساسی و اسلامی مطابقت خواهد داد. چنانچه دادستان رای بر نقض حکم صادر نماید پرونده به علاوه نظر دادستان به یکی از شعب دیوان عالی یا تجدید نظر خواهی برای بازبینی مجدد پرونده ارسال خواهد شد. دادگاه مربوطه نیز پس از دریافت پرونده و بررسی کامل آن و بررسی تمام مدارک و اظهارات با نظر به رای دادستان اقدام به صدور حکم خواهد کرد و گزارشی را در این باب تهیه می نماید. حکم قبلی نقض و حکم جدید صادر خواهد شد و به ابلاغ دادگاه و طرفین پرونده خواهد رسید.

چنانچه دادگاه مربوطه در رسیدگی به پرونده فرجام خواهی دوباره حکم قبلی را صادر نماید و بر حکم قبلی حکم تایید زند، در اصطلاح قانونی فرجام اصراری یا رای اصراری گفته خواهد شد.

در حالتی دیگر دادستان حکم صادر شده مورد اعتراض را موازین با شرع و قانون بداند ابرام رای صادر خواهد کرد. رای ابرام به این معنی است که حکم صادره هیچ مشکل قانونی و شرعی نخواهد داشت. در ادامه مراتب به اطلاع دادگاه و طرفین پرونده خواهد رسید.

گاهی در رسیدگی به فرجام خواهی در دیوان عالی کشور طرف دیگر پرونده نیز ممکن است به بخشی از حکم صادره معترض باشد که در راستای دادخواتس اصلی درخواستی تبعی نیز به مرجع ارسال خواهد شد که به آن فرجام تبعی گفته می شود.

گفته شد که در صورت نقض حکم پرونده به یکی از شعب دیوان عالی کشور یا شعب تجدید نظر خواه ارسال خواهد شد که برای شفافیت این موضوع لازم به توضیح در متن زیر خواهیم بود.

وکیل دیوان عالی کشور در امور کیفری

تمامی آرایی که در دادگاه کیفری قابل اعتراض باشند به کمک وکیل دیوان عالی کشور قابل دادخواست اعتراضی خواهند بود. زمانی که فرد اعتراض خود را نسبت به حکم کیفری به دفتر دیوان عالی کشور ارسال می نماید بسته به نوع حکم صادره مرجع رسیدگی به این دادخواست متفاوت خواهد بود. برخی از احکام که فرجام خواهی می شوند فقط در شعب دیوان عالی کشور مورد بررسی قرار می گیرند و برخی از احکام برای بررسی مجدد به دادگاه تجدید نظر خواهی ارسال خواهد شد. پس احکام کیفری قابل اعتراض یا در شعب دیوان عالی یا در شعب تجدید نظر خواهی قابل پیگیری می باشند.

وکیل دیوان عالی کشور در امور حقوقی

در مبحث حقوقی اما تفاوت های در رسیدگی به احکام قطعی مطرح شده در دیوان عالی کشور وجود دارد. احکام قطعی صادره در دادگاه حقوقی چنانچه قابل اعتراض باشند پس از بررسی دادخواست اعتراض در دفتر دیوان عالی کشور برای رسیدگی دوباره به یا به دادگاه تجدید نظر یا به  شعب دیوان عالی فرستاده خواهند شد. برخی از احکام صادره در دادگاه های حقوقی هم قابل اعتراض در دادگاه تجدید نظر خواهی را دارند و هم قابل اعتراض در دیوان عالی کشور را به طور همزمان خواهند داشت و از این بابت با احکام کیفری دارای تفاوت است زیرا در احکام کیفری ارجاع شده به دیوان عالی فقط یا در این دیوان یا در دادگاه تجدید نظر قابل پیگیری خواهد بود و همزمان در هر دو مرجع قضایی قابل پیگیری نیست.

افراد ذیصلاح برای ارائه دادخواست به دیوان عالی کشور

برای ارائه دادخواست به دیوان عالی کشور و یا برای اعتراض به احکام قطعی چنانچه درخواست فرجام خواهی یا اعاده دادرسی لازم باشد طبق قانون افرادی مجاز به اعتراض به دیوان عالی کشور می باشند که به نوعی به پرونده اصلی مربوط باشند. مطابق قانون طرفین پرونده و نماینده قانونی آنان مجاز به اعتراض به دیوان عالی کشور خواهند بود. دادستان کل کشور در صورت اعمال ماده 477 و ارسال دادخواست فرجام خواهی نیز طبق قانون مجاز خواهد بود. پس برای ارائه اعاده دادرسی یا فرجام خواهی طرفین پرونده و وکیل دیوان عالی کشور مجاز به ارائه دادخواست خواهند بود. تجویز اعاده دادرسی نیز در حیطه وظایف افرادی است که در متن فوق در ماده 477 تبصره 3 به آن اشاره شد.

نقش وکیل دیوان عالی کشور

وکیل دیوان عالی کشور مسلط به همه قوانین مربوط به این مرجع قانونی است. وکیل مربوطه به هر عمل دادرسی در این مرجع عالی تسلط کافی دارد. وکیل دیوان عالی کشور به علت اهمیت فوق العاده حوزه کاری وی تنها در این حیطه مشغول به فعالیت است. وکیل فرجام خواهی یا اعاده دادرسی تنها در حوزه های مربوط به این موضوع فعالیت دارند. اما وکیل دیوان عالی به همه امور مربوط به این مرجع اعم از اعاده دادرسی و فرجام خواهی مسلط خواهد بود. به هر حال نقش وکیل دیوان عالی کشور در اعمال قانون و خواستار دادرسی در این مرجع قانونی بسیار مهم و حیاتی خواهد بود.

 افرادی که در هر حالتی و با هر شیوه های خواستار رسیدگی به پرونده خود در عالی ترین مرجع قضایی باشند بدون مشورت و راهنمایی دیوان عالی کشور غیر ممکن خواهد بود زیرا همانطور که در متن فوق عنوان شد برای درخواست های اعتراضی و دادرسی دوباره قوانینی وجود دارد که عدم رعایت این قوانین در نهایت به رد درخواست منجر خواهد شد. حضور و نقش وکیل دیوان عالی این است که تمامی اصول و قوانین مربوط به این مهم را رعایت خواهد کرد و درخواستی اصولی و قانونی برای موکل خود تنظیم و ارسال می نماید.

جمع بندی؛

وکیل دیوان عالی کشور فردی است که در حوزه فعالیتی مرجع عالی یا همان دیوان عالی مشغول به فعالیت است. معمولا وکلای پایه یک دادگستری در هر یک از حوزه های قضایی فعالیت ویژه ای دارند وکیل فعال در مرجع عالی همان وکیل دیوان عالی کشور می باشد. دیوان عالی کشور عالی ترین مقام قضایی است که رئیس آن توسط ریاست قوه قضاییه تعیین خواهد شد. این دیوان بر اساس نیاز دارای چندین شعبه در کشور است که عمده ترین آنها در شهر تهران واقع شده است. دیوان عالی کشور علاوه بر وظایف قانونی من جمله وحدت رویه و نظارت بر اجرای قوانین در دادگستری، وظیفه رسیدگی به درخواست های اعتراضی افرادی است که به حکم قطعی صادر شده معترض هستند. فرجام خواهی یا اعاده دادرسی دو شیوه اعتراضی در قانون است که مرجع رسیدگی به این درخواست ها دیوان عالی کشور می باشد که هر یک دارای خصوصیات و ویژگی هایی است. وکیل دیوان عالی کشور بر حسب نیاز و شرایط هر یک از شیوه های اعتراضی را اعمال خواهد کرد.

دیوان عالی کشور به علت اهمیت حوزه فعالیت و خدمت و متشکل از قضات برجسته هر درخواستی را مورد پذیرش قرار نخواهد داد و مطابق اصول تعیین شده درخواستی که به این مرجع قضایی ارسال می شود باید حاوی نکات مهم و رعایت اصول قانونی باشد. دادستانی مسئول رسیدگی به درخواست های اعتراضی خواهد و در صورت نیاز آن را به هر یک از شعب دیوان عالی کشور برای دادرسی دوباره فرستاده خواهند شد. رای صادره در این دیوان از نوع رای قطعی خواهد بود و هیچ مرجع بالاتری برای اعتراض به حکم دیوان عالی کشور وجود ندارد پس از این رو حکم صادره قطعی بلافاصله اجرا خواهد شد. همچنین لازم به یادآوری است دلیل اصلی ارائه درخواست های اعتراضی افراد به این دیوان غیر شرعی بودن حکم صادره و مخالف بودن حکم با قوانین اسلامی است.

مقالات مرتبط:

وکیل تجدید نظر خواهی

وکیل قتل

وکیل تخلیه

وکیل دیه

وکیل دادگاه کیفری یک

وکیل کمیسیون ماده 100 شهرداری

وکیل تغییر نام

وکیل فرجام خواهی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره با وکیل

09124857572

Call Now Buttonبا یک کلیک تماس بگیرید
×