وکیل ابطال رای داور

وکیل ابطال رای داور (7)

با گروه عدالت نویسان در وقت و هزینه صرفه جویی کنید

وکیل ابطال رای داور

وکیل برای ابطال رای داور

 وکیل ابطال رای داور بیشتر از انچه که فکرش را می کنید در جریان دادرسی پرونده های مختلف دارای نقش اساسی و بسیار مهم است. برخی از افراد با خود فکر می کنند که وکیل ابطال رای داور تنها رد جریان دادرسی پرونده هایی دارای اهمیت است که داخل ایران یا داخل کشور شکل می گیرند اما قیقت ان است که وکیل ابطال رای داور این توانایی را دارد تا در جریان پرونده های بینن المللی نیز نقش بسیار مهم و اساسی را ایفا کند.

 وکیل ابطال رای داور با تمامی قوانین مربوط به ایین دادرسی مدنی و کیفری اشنایی دارد و برای او فرقی نئارد که جریان پرونده از چه نوعی باشدد رد هر صورت این وکیل متخصص می تواند به خوبی از حقوق موکل خود دفاع کند و به بهترین نحو ممکن ان را پیش ببرد.

داوری کار سختی ات و احتمال بوجود امدن هگونه خطا و اشتباه رد جریان ان بسیار زیاد است و نمی توان به هیچ عنون از چنین خطاها و اشتباهاتی شم پوشی کرد؛ چراکهه خطای داوری باعث تغییر سرنوشت تعداد زیادی از انسان ها می گردد و جریان دادرسی پرونده های انان را با مشکلات بسیار اسیب زایی روبرو می کند. اگر شما جز ان دسته از افرادی هستید که با خود فکر می کنید جریان پرونده شما دچار نقص داوری شده است و در پی ان هستید که از طریق یک راه قانونی برای باطل کردن رای داور اقدامات لازم را انجام دهید به شما توصیه می کنیم که از وکیل ابطال رای داور  کمک بگیرید تا موضوع مربوطه در کوتاه ترین زمان ممکن مورد حل و فصل قرار گیرد.

کارکرد وکیل ابطال رای داوری

وکیل ابطال رای داور یکی از مهمترین انواع وکلا محسوب می شود. گرچه در قانون به صورت مستقیم و مشخص از عنوان وکیل ابطال رای داوری استفاده نشده است. اما به هر صورت اگر شما در زمینه داوری و رای آن بخواهید کاری از پیش ببرید احتمالا استفاده از وکیل ابطال رای داور تنها راه حل واقعی و عملی شما خواهد بود.

به بیان ساده تر شما می توانید از انواع دیگر وکلا در زمینه های مختلف مانند قانون خانواده، قانون چک، قانون مواد مخدر و … در زمینه ابطال رای داوری استفاده کنید. اما مسئله ای که وجود دارد این است که آیا این دسته از وکلا تجربه عملی و دانش تجربی کافی در این زمینه دارند؟ در واقع شاید از نظر قانون و از نظر پروانه وکالت فرقی میان وکیل خانواده با وکیل ابطال رای داوری وجود نداشته باشد اما مسئله ای که وجود دارد این است که هر مسیر قانونی و هر بخش از حقوق روش های خاص خودش را دارد. بنابراین تنها وکیلی می تواند به شما کمک کند که در این حوزه تخصص کافی و لازم را چه از نظر علمی و چه از نظر تجربی داشته باشد.

یادتان باشد که وکالت درست مانند هر کسب و کار و شغل دیگری یک مهارت محسوب می شود و یک مهارت زمانی ایجاد و کامل می شود که به صورت عملی تجربه شده باشد. بنابراین یک وکیل ابطال رای داوری زمانی کارایی خوبی می تواند داشته باشد که فارغ از دانش تخصصی، تجربه خوبی هم در این زمینه داشته باشد.

اما برای درک اهمیت و کارکرد وکیل ابطال رای داوری بهتر است کمی با مفهوم داوری و نوع رای آن بیشتر با یک دیگر صحبت کنیم. در این مسیر اولین سوالی  که باید پاسخ دهیم این است که اساسا قانون چه نیازی به رای داوری دارد و این رای چه تفاوتی با رای یک دادگاه رسمی دارد؟

 وکیل ابطال رای داور، یک راه کمکی برای قانون

اساسا قانون اولین و مهمترین پایه تمدن محسوب می شود. به واسطه قانون روابط بین انسان ها با یک دیگر و بعد ها روابط بین جوامع تعریف شده است. بنابراین قانون سعی کرده است تحت هر شکل و شمایلی و در هر دوره ای روابط بین انسان ها را تنظیم کند و عملا کاری کند تا تعارضی میان انسان ها و در نهایت میان جوامع مختلف ایجاد نشود.

اما انسان موجودی غیر قابل پیش بینی است و اساسا نمی توان رفتار انسانی را به صورت کامل و صد در صد در دل یک چارچوب خاص تحت عنوان قانون قرار داد. از این رو همیشه این تعارضات به نوعی وجود دارد و قانون یا بهتر بگوییم مجریان قانون موظف به ایجاد برابری و عدالت در این گونه موارد هستند.

به عبارت ساده تر دستگاه قضایی در هر جاعه ای موظف است که روابط بین انسان ها را بر اساس قوانین مشخص شده بررسی کند و در صورت بروز تعارض سعی کند آن را برطرف بنماید.

توجه:

اما مسئله ای مهمی که وجود دارد این است که اساسا انسان بر خلاف چیزی که فکر می کنید یک موجود فردی است و به هیچ عنوان نمی توان انسان ها را موجوداتی شبیه به مورچه یا زنبور دانست. هر انسان برای خود عقاید و افکار جداگانه ای دارد. به گفته یکی از مشهور ترین جامعه شناسان به تعداد انسان های روی کره زمین جهان وجود دارد. این جمله به خوبی نشان می دهد که انسان ها تا چه اندازه در عین نزدیکی به یک دیگر می توانند عقاید فکری و رفتاری جداگانه ای داشته باشند. بنابراین خواسته یا ناخواسته در هر نوع رفتار انسان می توان تعارضات رفتاری کوچک و بزرگی مشاهده کرد که برخی از این تعارضات خلاف قانون محسوب می شوند.

اما سوال اصلی این است که آیا باید قانون و مرجع قضایی به تمامی این تعارضات رسیدگی کند؟ بر اساس قانون بله! به عبارت ساده تر بر اساس قانون مرجع قضایی مانند دادگاه ها موظف هستند فارغ از اهمیت دعوی ایجاد شده، به آن رسیدگی کنند و رای منطقی و بر اساس عدالت برای آن صادر کنند.

بنابراین بر اساس چیزی که تا به اینجا بیان کردیم این است که اساسا انسان ها دارای رفتارهای متعارض بسیاری هستند و این رفتارها می تواند در ادامه باعث ایجاد یک بی قانونی و یا ساده تر بیان کنیم باعث ایجاد یک دعوی و شکایت شود. پس بر اساس قانون یک مرجع قانونی مانند دادگاه موظف است به تمامی این دعوی ها رسیدگی کند.

اما اگر بخواهیم به صورت عملیاتی تر به این موضوع نگاه کنیم متوجه می شویم که اساسا اگر قرار باشد دادگاه به تمامی این دعوی ها رسیدگی کند، مدت زمان رسیدگی به یک دعوی طولانی خواهد شد و پرونده های متوالی ایجاد خواهد شد که باعث می شود وقت دادگاه و البته مراجعه کنندگان گرفته شود.

به طور مثال ممکن است یک پرونده مهم مانند یک پرونده رسیدگی به قتل یا مثلا یک پرونده رسیدگی به اختلاس ماه ها و سال ها به خاطر خیل عظیم پرونده های نه چندان مهم و محلی عقب بیافتد. اینجاست که داوری وارد میدان می شود.

داوری، راه حلی از عمق تاریخ

بر اساس باور برخی از مورخین، قانون خود زاده داوری است. در واقع انسان از همان ابتدا دچار تعارض های رفتاری با یک دیگر بوده و برای حل آن سراغ شخص ثالثی رفته است. این شخص ثالث با در اختیار گرفتن نقش داور رای و نتیجه نهایی را صادر می کند.

از آن جایی که غالبا این رای بر علیه یکی از طرفین صادر می شود لزوما داور کسی باید باشد که طرفین آن را قبول داشته باشند و از احترام خوبی در بین مردم و اهالی برخوردار باشد. این داوری ها و شرایط آن رفته رفته قانون را شکل داده است.

اما با ایجاد قانون و محاکم قضایی این سنت از بین نرفته است و همچنان قانون و قانون گذار از آن بهره می برند. در واقع داوری شیوه ای است که می تواند بخش بزرگی از دعوی ها را پاسخ دهد و بار محاکم قضایی را سبک تر کند. مسئله و نکته مهم اینجاست که اساسا داوری پروتکل ها و پیچیدگی های محاکم قضایی را ندارد اما از همان اعتبار قانونی برخوردار است. یعنی رای داوری در دادگاه  و در مجامع قضایی قابل اعتنا و استناد است و به نوعی لازم الاجرا می شود.

بنابراین با حذف پروتکل های قانونی از داوری و سرعت بخشیدن به آن عملا به پرونده ها و دعوی های زیادی در مدت زمان کوتاه رسیدگی می شود.

این همان دست مهم و راه حل اساسی است که قانون گذار در کنار محاکم قضایی قرار داده است تا بسیاری از پرونده های قابل اهل و به نوعی محلی در این داوری ها رفع رجوع شود. بنابراین هم بار قضایی کم خواهد بود و هم به دعوی ها رسیدگی می شود و همه  در این بین راضی خواهند بود.

اما همانطور که می دانید هیچ چیز در این دنیا بی نقص نیست. استفاده از راهکار داوری نیز از این مسئله مستثنی نمی باشد. حدف پروتکل های قانونی و آیین دادرسی و همچنین عدم لزوم حکم قضاوت برای داور باعث شده است که در برخی از واقع رای هایی خلاف واقع صادر شود. در این چنین شرایطی فرد متضرر می تواند نسبت به ابطال رای داوری اقدام کند. در واقع اینجاست که وکیل ابطال رای داوری کارایی خودش را نشان می دهد.

تنها ابطال راه حل نهایی است!

نکته بسیار مهم در مورد رای داوری که باید بدانید این است که این رای به هیچ عنوان فرجام خواهی یا تجدید نظر ندارد و تنها راه مقابله با آن ابطال آن است. به بیان ساده تر رای داور بر خلاف رای دادگاه در بسیاری از موارد غیر قابل تجدید است و بعد از صادر شدن لازم الاجرا خواهد بود. طرفین تنها در صورتی می توانند این رای را نادیده بگیرند که بتوانند آن را ابطال کنند.

بنابراین ابطال رای داوری تنها راه حلی است که شما برای مخالفت با رای صادر شده توسط داوری دارید. اما بگذراید کمی دقیق تر توضیح دهیم. یک وکیل ابطال رای داوری به خوبی می داند که یک رای داوری تنها در موارد زیر باطل خواهد شد:

در صورتی که رای داور با قوانین ماهوی مغایرت داشته باشد. در صورتی که داور رای غیر متناسب با موضوع دعوی صادر کند.  در صورتی که ثابت شود داور رای خارج از محدوده اختیارات خود صادر کرده باشد. به طور مثال یک داور نمی تواند رای به عدم اعدام یک متهم بدهد!

یادتان باشد که هر داوری مدت زمان خاص و مشخصی دارد. در صورتی که رای صادر شده بعد از انقضای این مدت زمان باشد اساسا این رای اعتباری ندارد و می توان در جهت ابطال آن به دادگاه شکایت کرد.

اگر رای توسط فردی صادر شود که اساسا مجاز به داوری نبوده این رای باطل می شود و چند مورد دیگر

بنابراین همانطور که مشخص است برای ابطال رای داوری کار نسبتا سختی پیش روی شما وجود دارد. در واقع شما یا وکیل ابطال رای داوری باید بتواند ثابت که رای یا داور صادر کننده آن از اساس مشکل داشته و دارد و این رای نمی تواند اجرا شود.

پس اگر بخواهیم ساده تر بیان کنیم وکیل ابطال رای داوری تنها یک راه برای ابطال این رای دارد. وکیل ابطال رای داوری باید بتواند ثابت کند که رای به طور کلی بر خلاف قانون بوده و یا این که مشکل خاصی در آن وجود دارد و یا این که اساسا داور فاقد صلاحیت داوری بوده است.

بنابراین اگر یکی از طرفین به رای داور اعتراض داشته باشد در صورتی که رای بر خلاف قانون صادر نشده باشد و یا داور تمامی موارد لازم برای داوری را داشته باشد این رای تایید می شود. همانطور که در بالاتر بیان کردیم در این جا امکان اعتراض، فرجام خواهی یا تجدید نظر وجود ندارد و ابطال رای تنها کاری است که می توان انجام داد و برای ابطال رای نیز حداقل یکی از شرایط گفته شده در بالا باید ایجاد شده باشد.

شرایطی که وکیل ابطال رای داوری از آن بهره می برد!

تا به اینجا به نظر می رسد که ابطال رای داوری نه تنها سخت بلکه تا حدودی غیر ممکن است. چرا که اثبات این شرایط کار چندان ساده ای نیست. اما به هر حال این چیزی است که ما از وکیل ابطال رای داوری انتظار داریم برای ما انجام دهد.

به بیان ساده تر ما از یک وکیل ابطال رای داوری این انتظار را داریم به هر شکلی که می تواند این رای را باطل کند و به نوعی ما را از زیر رای آن نجات دهد! اما چگونه؟

یکی از مهمترین راهکار هایی که و کلا و به وطور کلی مردان قانون از آن استفاده می کنند ابهام و کلی بودن کلمات است. یک بار دیگر به شرایط بالا نگاه کنید. در نگاه اول این شرایط کاملا واضح و مشخص است اما وقتی در مورد هر کدام از آن ها سوالاتی را مطرح کنیم داستان تغییر می کند.

به طور مثال شرایط داوری چیست که در صورت نبود آن امکان ابطال رای داور وجود دارد؟ پاسخ به این سوال کاری است که وکیل ابطال رای داوری انجام می دهد. یک وکیل ابطال رای داوری با تجربه با بازی با این سوالات و پیدا کردن جواب های مناسب سعی می کند راهکاری برای از اثبات شرایط عدم مجاز بودن داوری و در نهایت ابطال داوری پیدا کند.

این تمام کاری است که ما از وکیل ابطال رای داوری انتظار داریم برای ما انجام دهد. بنابراین اگر بخواهیم به طور خلاصه و کلی بیان کنیم، وکیل ابطال رای داوری باید بر اساس شرایط گفته شده و بر اساس امکان ابهام و تفسیر به رای که در این شرایط وجود دارد امکانی را ایجاد کند که قاضی را مجاب به ابطال رای داوری کند. نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که ابطال یک رای داوری توسط دادگاه و محاکم قضایی انجام می شود. بنابراین یک داوری نمی تواند رای داوری دیگر را ابطال کند. این کار تنها توسط یک محکمه قضایی مانند دادگاه امکان پذیر خواهد بود.

 وکیل ابطال رای داور را از کجا پیدا کنیم؟

یکی از دغدغه های اصلی که سال های زیادی است افراد را به خود مشغول کرده است ن است که انان نمی دانند چگونه باید وکیل ابطال رای داور را پیدا کنند یا انکه از کجا می توانند دقیقا بهترین وکیل ابطال رای داور را انتخاب کنند و وکالت امور خود را به او بسپارند.

این موضوع کاملا صحیح است که پیدا کردن وکیل ابطال رای داور کار ساده ای نیست اما این موضوع را هم نباید فراموش کرد که افراد متعهد و صادق بسیاری در جامعه ما حضور دارند که می توانند برای انتخاب وکیل ابطال رای داور  به ما کمک کنند. اگر شما جز ان دسته از افراد یهستید که به وکیل ابطال رای داور  نیاز دارید و نمی دانید باید از کجا ان را پیدا کننید به شما پیشنهاد می کنیم که برای بهره بردن از خدمات فوق تخصصی وکیل ابطال رای داور  به گروه حقوقی وکلای عدالت نویسان مراجعه کنید.

این موسسه حقوقی یکی از بهترین و حرفه ای ترین موسساتی است که می تواند به ما کمک کند تا بهترین وکیل ابطال رای داور را بدون انکه فرصت و هزینه مان از دست برود پیدا کنیم. شاید شما نیز تاکنون با افرادی روبرو شده باشید که نیم توانند یک وکیل ابطال رای داور خوب را پیدا کنند تا وکالت پرونده خود را به او بسپارند. در چنین حالتی معمولا افراد دچار شکست های پیاپی می شوند زیرا انان مجبور هستند دستمزد یک وکیل غیر حرفه ای را بپردازند و از سمتی دیگر جریان پرونده انان هم در این بین به خوبی پیش نخواهد رفت و اسیب های مالی بسیار زیادی هم از جانب پرونده به انان وارد خواهد شد.

 موسسه حقوقی وکلای عدالت نویسان دیگر کار شما را راحت کرده است و شرایط و امکانات حقوقیط را بوجود اورده است تا شما بتوانید بدون هیچگونه دغدغه ای در هر زمان که بخواهید به دفتر وکالت وکیل ابطال رای داور مراجعه کنید و از او کمک بگیرید. با کمک موسسه حقوقی وکلای عدالت نویسان دیگر جای هیچگونه شبهه و سوالی برای شما باقی نخواهد ماند و می توانید پاسخ تمامی سوالات خود را به راحتی دریافت کنید.

 وکیل ابطال رای داور باید چه ویژگی ها و خصوصیت هایی داشته باشد؟

یکی از سوالات اساسی و بسیار مهمی که شاید ذهن شما را به خود مشغول کرده باشد ان است که اصلا وکیل ابطال رای داور باید دقیقا چه ویژگی ها و خصوصیاتی داشته باشد تا بتوان به او اعتماد کرد و وکالت پرونده خود را به او بسپاریم. به چند مورد از موارد اشاره می کنیم تا با انها اشنایی پیدا کنید.

 وکیل ابطال رای داور باید بتواند به جای موکل خود در جلسات دادگاه حضور یابد و علاوه بر ارائه مدارک، دادخواست های موکل را هم به بهترین نحو ممکن تنظیم کند. امروزه تهیه و تنظیم اسناد مربوط به داوری کار ساده ای نیست و هر کسی نمی تواند ان ها را تهیه نماید، چرالکه اسناد مربوط به داوری باید به نحوی خاص و ویژه تنظیم شود و این چیزی نیست که امروزه جوانان علاقه ای بخه انجام ان داشته ابشند.

 وکیل ابطال رای داور باید صبور باشد. در بسیاری از موارد این موضوع دیده شده است که  شخص با وجود انکه دارای دانش حقوقی بسیار بالایی است اما به دلیل عدم تحمل بالا، تونایی ارتباط و برقراری با موکلان را ندارد.

 موارد جرح داور چیست؟

 وکیل ابطال رای داور با تکیه بر اسناد معتبر درمورد جرح داور می گوید:

در صورتی قابل جرح است که اوضاع و احوال موجود باعث تردیدهای موجهی در خصوص بی‌طرفی و استقلال او شود، و یا اینکه واجد‌اوصافی که مورد توافق و نظر طرفین بوده است، نباشد. هر طرف صرفا” به استناد عللی که پس از تعیین ” داور” از آنها مطلع شده، می‌تواند داوری را که‌خود تعیین کرده و یا در جریان تعیین او مشارکت داشته است، جرح کند.

شخصی که به عنوان داور مورد پیشنهاد قرار می‌گیرد، باید هرگونه اوضاع و احوالی را که موجب تردید موجه در مورد بی‌طرفی و استقلال او‌می‌شود، افشا نماید. “‌داور” باید از موقع انتصاب به عنوان “‌داور” و در طول جریان داوری نیز بروز چنین اوضاع و احوالی را بدون تاخیر به طرفین اطلاع‌دهد، مگر اینکه قبلا” آنان را از اوضاع و احوال مذکور مطلع نموده باشد.

تشریفات جرح توسط وکیل ابطال رای داور

طرفین می‌توانند در مورد تشریفات جرح “‌داور” توافق نمایند.ذدر صورت نبودن چنین توافقی، طرفی که قصد جرح “‌داور” را دارد باید ظرف (15)روز از تاریخ اطلاع از تشکیل “‌داوری” یا اطلاع از هر گونه‌اوضاع و احوال مذکور در بند (1) ماده (13) دلایل جرح را طی لایحه‌ای به “‌داور” اعلام کند. “‌داور” دمورد جرح اتخاذ تصمیم می‌کند، مگر اینکه”‌داور” مورد جرح از سمت خود کناره‌گیری کند و یا طرف مقابل نیز جرح را بپذیرد.

جرحی که با رعایت تشریفات به عمل آمده است اگر موردقبول قرار نگیرد، طرفی که “‌داور” را جرح کرده می‌تواند ظرف‌سی(30) روز پس از دریافت اخطاریه حاوی تصمیم مربوط به رد جرح، از مرجع موضوع ماده (6) درخواست نماید که نسبت به جرح، رسیدگی و‌اتخاذ تصمیم کند. مادام که چنین درخواستی تحت رسیدگی است .”داور” می‌تواند جریان داوری را ادامه داده و رای نیز صادر کند.

قصور و یا عدم امکان انجام وظیفه

اگر یک داور به موجب قانون یا عملا قادر به انجام وظایف خود نباشد و یا بنابه علل دیگری موفق به انجام وظایفش بدون تاخیر موجه نشود،‌مسوولیت وی خاتمه می‌یابد. چنانچه در تحقق موارد مذکور بین طرفین اختلاف باشد هریک از آنها می‌تواند از مرجع مذکور رخواست‌کند که در مورد ختم ماموریت ” داور” مزبور اتخاذ تصمیم نماید.

صرف کناره‌گیری و یا موافقت طرف دیگر یا ختم ماموریت ” داور”، به معنای قبول اعتبار و صحت دلایل جرح، قصور، یا عدم قدرت برانجام‌وظیفه نخواهد بود.

تعیین داور جانشین رگاه ماموریت یک “‌داور” به موجب مواد (13)‌یا(14) یا به علت کناره‌گیری، یا به لحاظ توافق طرفین در خصوص لغو ماموریت او و یا به جهات و‌دلایل دیگری خاتمه پذیرد “داور” جانشین مطابق مقررات حاکم بر تعیین داوری که تغییر یافته است، تعیین می‌شود.

صلاحیت ‌داور و وکیل ابطال رای داور

داور می‌تواند در مورد صلاحیت خود و همچنین درباره وجود و یا اعتبار موافقتنامه داوری اتخاذ تصمیم کند. شرط داوری که به صورت جزیی از‌یک قرارداد باشد از نظر اجرای این قانون به عنوان موافقتنامه‌ای مستقل تلقی می‌شود، تصمیم “‌داور” در خصوص بطلان و ملغی‌الاثر بودن قرارداد‌فی‌نفسه به منزله عدم اعتبار شرط داوری مندرج در قرارداد نخواهد بود.

ایراد به صلاحیت “‌داور” نباید موخر از تسلیم لایحه دفاعیه باشد. صرف تعیین داور و یا مشارکت در تعیین وی توسط هریک از طرفین مانع از‌ایراد صلاحیت نخواهد بود ایراد به خروج “‌داور” از حدود صلاحیت در جریان رسیدگی داوری باید به محض بروز آن عنوان شود “‌داور” می‌تواند در هر‌کدام ازموارد مذکور، ایراد خارج ازموعد را نیز بپذیرد، مشروط برآنکه تاخیر را موجه تشخیص دهد.

در صورت ایراد به اصل صلاحیت و یا به وجود و یا اعتبار موافقتنامه داوری ( جز در صورتی که طرفین به نحو دیگر توافق کرده باشند)”‌داور” باید‌به عنوان یک امرمقدماتی، قبل از ورود به ماهیت دعوی نسبت به آن اتخاذ تصمیم کند، اتخاذ تصمیم درمورد ایراد خروج “‌داور” از حدود صلاحیت که‌سبب آن در حین رسیدگی حادث شود ممکن است در ضمن رای ماهوی به عمل آید. چنانچه “‌داور” به عنوان یک امر مقدماتی به صلاحیت خود نظر‌بدهد، هریک از طرفین می‌تواند ظرف سی (30) روز پس از وصول ابلاغیه آن از دادگاه مندرج در ماده (6) درخواست کند که نسبت به موضوع رسیدگی‌و اتخاذ تصمیم نماید. مادام که درخواست مزبور در دادگاه تحت رسیدگی است “‌داور” می‌تواند به رسیدگی خود ادامه دهد و رای نیز صادر کند.

طرفهای اختلاف می‌توانند با توجه و رعایت مقررات در مورد روش تعیین داور توافق نمایند. طرف ایرانی نمی‌تواند‌مادامی که اختلاف ایجاد نشده است به نحوی از انحا ملتزم شود که در صورت بروز اختلاف حل آنرا به داوری یک یا چند نفر مرجوع نماید که آن‌شخص یااشخاص دارای همان تابعیتی باشند که طرف یا اطراف وی دارند.

اهمیت قرارداد داوری

در صورت نبودن چنین توافقی به ترتیب زیر اقدام خواهد شد. الف – برای تعیین هیات داوری، هرطرف داور خود را انتخاب می‌کند و داوران منتخب، سرداور راتعیین خواهند کرد. چنانچه یکی از طرفین ظرف سی(30) روز از تاریخ شروع داوری، داور خود را تعیین و قبولی وی را تحصیل نکند یا اگر داوران منتخب نتوانند ظرف سی (30) روز از تاریخ انتخاب در‌مورد سرداور توافق و قبولی وی را تحصیل نمایند، بنا به تقاضای یکی از طرفین حسب مورد تعیین داور طرف ممتنع یا سرداور طبق مقررات‌صورت خواهد گرفت.

در داوری یک نفره، اگر طرفین نتوانند در مورد انتخاب داور به توافق برسند، داور بنابه تقاضای یکی ازطرفین توسط مرجع تعیین‌خواهد شد.

هرگاه براساس روش تعیین داور که مورد توافق طرفین قرار گرفته است، یکی ازطرفین اقدام ننماید یا طرفین و یا داوران منتخب به توافق نرسند ویا‌اینکه شخص ثالث، اعم از حقیقی یاحقوقی به وظیفه‌ای که دراین خصوص به وی محول شده است، عمل ننماید، هرکدام ازطرفین می‌تواند برای اتخاذ‌تصمیم به مرجع مراجعه نماید مگراینکه طریق دیگری مورد توافق طرفین قرار گرفته باشد.

مقام ناصب باید کلیه شرایطی راکه طرفین در موافقتنامه برای تعیین ” داور” مقرر داشته‌اند رعایت نموده واستقلال و بی‌طرفی ” داور” راملحوظ‌نماید. در هر صورت سرداور را باید از اتباع کشور ثالث انتخاب نماید و داور طرف ممتنع از بین اتباع کشور طرف دیگر منصوب نخواهد شد.

هرگاه در موافقتنامه داوری طرفین ملتزم شده باشند که در صورت بروز اختلاف شخص یا اشخاص معینی داوری نمایند و آن شخص و یا اشخاص‌نخواهند یا نتوانند به عنوان داور رسیدگی کنند، موافقتنامه داوری ملغی‌الاثر خواهد بود مگر آنکه طرفین به داوری شخص یا اشخاص دیگری تراضی‌کنند یا به نحوی دیگر توافق کرده باشند.

در مواردی که داوری بیش از دو طرف داشته باشد و طرفها به‌نحو دیگری توافق ننموده باشند هیات داوری به‌ترتیب زیر تعیین خواهد شد:

‌الف – خواهان یک داور تعیین خواهد کرد و در صورت تعدد، خواهانها مشترکا” یک داور تعیین خواهند کرد. داور خوانده یا خواندگان نیز به همین‌روش تعیین می‌شود. چنانچه خواهانها یا خواندگان در مورد داور خود به توافق نرسند داور هریک از طرفین  تعیین سرداور بر عهده داوران منتخب است و در صورتی که به توافق نرسند سرداور توسط مرجع قانونی  تعیین می‌شود. هرگاه در مورد خواهان یا خوانده بودن یک یا چند طرف داوری،‌اختلاف باشد هیات داوری مرکب از سه نفر به انتخاب مرجع قانون گداری خواهد بود.  سایر موارد در داوریهای چندجانبه از جمله جرح و قصور تابع مقرراتی است که برای داوریهای دو جانبه مقرر شده است.

اتخاذ تصمیم در مورد صلاحیت داوری در قانون بین الملل چگونه است؟

 “داور” می‌تواند در مورد صلاحیت خود و همچنین درباره وجود و یا اعتبار موافقتنامه داوری اتخاذ تصمیم کند. شرط داوری که به صورت جزیی از‌یک قرارداد باشد از نظر اجرای این قانون به عنوان موافقتنامه‌ای مستقل تلقی می‌شود، تصمیم “‌داور” در خصوص بطلان و ملغی‌الاثر بودن قرارداد‌فی‌نفسه به منزله عدم اعتبار شرط داوری مندرج در قرارداد نخواهد بود.

ایراد به صلاحیت “‌داور” نباید موخر از تسلیم لایحه دفاعیه باشد. صرف تعیینی  داور” و یا مشارکت در تعیین وی توسط هریک از طرفین مانع از‌ایراد صلاحیت نخواهد بود ایراد به خروج “‌داور” از حدود صلاحیت در جریان رسیدگی داوری باید به محض بروز آن عنوان شود “‌داور” می‌تواند در هر‌کدام ازموارد مذکور، ایراد خارج ازموعد را نیز بپذیرد، مشروط برآنکه تاخیر را موجه تشخیص دهد.

 در صورت ایراد به اصل صلاحیت و یا به وجود و یا اعتبار موافقتنامه داوری ( جز در صورتی که طرفین به نحو دیگر توافق کرده باشند)”‌داور” باید‌به عنوان یک امر مقدماتی، قبل از ورود به ماهیت دعوی نسبت به آن اتخاذ تصمیم کند، اتخاذ تصمیم در مورد ایراد خروج “‌داور” از حدود صلاحیت که‌سبب آن در حین رسیدگی حادث شود ممکن است در ضمن رای ماهوی به عمل آید. چنانچه “‌داور” به عنوان یک امر مقدماتی به صلاحیت خود نظر‌بدهد، هریک از طرفین می‌تواند ظرف سی (30) روز پس از وصول ابلاغیه آن از دادگاه مندرج درقانون ) درخواست کند که نسبت به موضوع رسیدگی‌و اتخاذ تصمیم نماید. مادام که درخواست مزبور در دادگاه تحت رسیدگی است “‌داور” می‌تواند به رسیدگی خود ادامه دهد و رای نیز صادر کند.

‌چنانچه طرفین در جریان رسیدگی، اختلافات خود را از طریق سازش حل کنند، “‌داور” قرار سقوط دعوای داوری را صادر می‌کند و چنانچه یکی از‌طرفین تقاضا کند و طرف مقابل اعتراض نکند، موافقتنامه سازش را به صورت رای داوری براساس شرایط مرضی‌الطرفین با رعایت قانون ‌صادر می‌کند.

‌ در داوریهایی که توسط بیش از یک داور صورت می‌گیرد، هر تصمیم هیات داوری باید با اکثریت اعضای هیات داوری اتخاذ شود، مگر اینکه طرفین به‌نحو دیگری توافق کرده باشند.

قانون ایین دادرسی مدنی و وکیل ابطال رای داور

كليه اشخاصي كه اهليت اقامه دعوا دارند مي‌ توانند با تراضي يكديگر منازعه و اختلاف خود را خواه در دادگاهها طرح شده يا نشده‌ باشد و در صورت طرح در هر مرحله‌ اي از رسيدگي باشد، به داوري يك يا چند نفر ارجاع دهند.

متعاملين مي‌ توانند ضمن معامله ملزم شوند و يا به‌ موجب قرارداد جداگانه تراضي نمايند كه در صورت بروز اختلاف بين آنان به داوري‌ مراجعه كنند و نيز مي‌ توانند داور يا داوران خود را قبل يا بعد از بروز اختلاف تعيين نمايند. در كليه موارد رجوع به‌ داور، طرفين مي‌ توانند انتخاب داور يا داوران را به شخص ثالث يا دادگاه واگذار كنند.

در مورد معاملات و قراردادهاي واقع بين اتباع ايراني و خارجي، تا زماني‌ كه اختلافي ايجاد نشده است طرف ايراني نمي‌ تواند به‌ نحوي‌ از انحاء ملتزم شود كه در صورت بروز اختلاف حل آن را به‌ داور يا داوران يا هيأتي ارجاع نمايد كه آنان داراي همان تابعيتي باشند كه طرف معامله دارد.‌ هر معامله و قراردادي كه مخالف اين منع قانوني باشد در قسمتي كه مخالفت دارد باطل و بلااثر خواهد بود.

ارجاع دعاوي راجع به اموال عمومي و دولتي به‌ داوري پس از تصويب هيأت‌ وزيران و اطلاع مجلس شوراي اسلامي صورت مي‌ گيرد.‌ در مواردي كه طرف دعوا خارجي و يا موضوع دعوا از موضوعاتي باشد كه قانون آن را مهم تشخيص داده، تصويب مجلس شوراي اسلامي نيز ضروري‌ است.

در هر مورد كه داور تعيين مي‌ شود بايد موضوع و مدت داوري و نيز مشخصات طرفين و داور يا داوران به‌ طوري كه رافع اشتباه باشد‌ تعيين گردد. در صورتي كه تعيين داور بعد از بروز اختلاف باشد، موضوع اختلاف كه به‌ داوري ارجاع شده بايد به‌ طور روشن مشخص و مراتب به داوران‌ ابلاغ شود.

فراموش نکنید که:

در مواردي كه طرفين معامله يا قرارداد متعهد به معرفي داور شده ولي داور يا داوران خود را معين نكرده باشند و در موقع بروز اختلاف‌ نخواهند و يا نتوانند در معرفي داور اختصاصي خود اقدام و يا در تعيين داور ثالث تراضي نمايند و تعيين داور به‌ دادگاه يا شخص ثالث نيز محول نشده‌ باشد، يك‌ طرف مي‌ تواند داور خود را معين كرده به‌ وسيله اظهارنامه رسمي به‌ طرف مقابل معرفي و درخواست تعيين داور نمايد و يا نسبت به تعيين‌ داور ثالث تراضي كند. در اين‌ صورت طرف مقابل مكلف است ظرف ده روز از تاريخ ابلاغ اظهارنامه داور خود را توسط وکیل ابطال رای داور معرفي و يا در تعيين داور ثالث تراضي‌ نمايد. هرگاه تا انقضاي مدت ياد شده اقدام نشود، ذي‌ نفع مي‌ تواند حسب مورد براي تعيين داور به‌ دادگاه مراجعه كند.

در مواردي‌ كه مقرر گرديده است حل اختلاف به‌ يك نفر داور ارجاع شود و طرفين نخواهند يا نتوانند در انتخاب داور تراضي نمايند و‌ نيز در صورتي كه داور يكي از طرفين فوت شود، يا استعفا دهد و طرف نامبرده نخواهد جانشين او را معين كند و يا در هر موردي كه انتخاب داور به‌ شخص ثالث واگذار شده و آن شخص از تعيين داور امتناع نمايد يا تعيين داور از طرف او غيرممكن باشد، هر يك از طرفين مي‌ توانند با معرفي داور‌ مورد نظر خود وسيله اظهارنامه از طرف مقابل درخواست نمايد كه ظرف ده روز از تاريخ ابلاغ اظهارنامه نظر خود را در مورد داور واحد اعلام كند و يا‌ حسب مورد در تعيين جانشين داور متوفي يا مستعفي يا داوري كه انتخاب او وسيله ثالث متعذر گرديده اقدام نمايد. در صورتي كه با انقضاي مهلت،‌ اقدامي به‌ عمل نيايد،‌ برابر قسمت اخير ماده قبل عمل خواهد شد.

هرگاه نسبت به اصل معامله يا قرارداد راجع به داوري بين طرفين اختلافي باشد دادگاه ابتدا به آن رسيدگي و اظهارنظر مي‌ نمايد. در صورتي كه طرفين نسبت به دادگاه معيني براي انتخاب داور تراضي نكرده باشند، دادگاه صلاحيتدار براي تعيين داور، دادگاهي‌ خواهد بود كه صلاحيت رسيدگي به اصل دعوا را دارد.

هرگاه طرفين ملتزم شده باشند كه در صورت بروز اختلاف بين آنها شخص معيني داوري نمايد و آن شخص نخواهد يا نتواند به‌ عنوان‌ داور رسيدگي كند و به داور يا داوران ديگري نيز تراضي ننمايند، رسيدگي به اختلاف در صلاحيت دادگاه خواهد بود.

در صورتي كه در قرارداد داوري، تعداد داور معين نشده باشد و طرفين نتوانند در تعيين داور يا داوران توافق كنند، هر يك از طرفين بايد‌ يك نفر داور اختصاصي معرفي و يك نفر به‌ عنوان داور سوم به‌ اتفاق تعيين نمايند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره با وکیل

09124857572

Call Now Buttonبا یک کلیک تماس بگیرید
×