وکیل جنایی

وکیل جنایی (1)

با گروه عدالت نویسان در وقت و هزینه صرفه جویی کنید

وکیل جنایی

وکیل امور جنایی

وکیل جنایی در تهران

یکی از شاخه های علم حقوق حقوق جزا یا کیفری یا جنایی است. وکیل جنایی در این شاخه از علم حقوق فعالیت حرفه ای دارد زیرا به گفته وکیل جنایی حقوق کیفری تاثیر به سزای در برقراری نظم و امنیت در جامعه دارد. وکیل جنایی نیز کسی است که در راستای اهداف قانون اساسی فعالیت خود را برای برقراری نظم و امنیت انجام می دهد وکیل جنایی از متولیان برقراری قانون می باشد.

به گفته وکیل جنایی قانونگذار برای حقوق جزا و مقررات آن چارچوب و اصول کلی را تعیین کرده است و عبور از این چارچوب و اصول و خط قرمز ها باعث به وجود آمدن پدیده جرم جنایی و فعالیت وکیل جنایی می شود که طبق قانون فرد مجرم شناخته می شود و  برای وی مجازات های اعمال خواهد شد. وکیل جنایی در چارچوب تعیین شده برای حمایت از مال و جان و آزادی و … هر یک از افراد متهم یا شاکی فعالیت می کند. به همین علت وکیل جنایی در صورت بروز جرم کیفری فعالیت حقوقی خود را آغاز خواهد کرد. به گفته وکیل جنایی هر جرمی بر ضد منافع مردم جامعه باعث برخورد شدید قانون خواهد شد. لذا حضور وکیل جنایی در دفاع از متهمان یا شاکیان لازم و ضروری خواهد بود. برای دفاع به وسیله وکیل جنایی نیازمند تجربه مهارت و جسارت و فن بیان عالی در پرونده های کیفری است. در حالت کلی حضور وکیل جنایی و موضوع حقوق جنایی یا کیفری مطالعه بر اعمال ضد اجتماعی و قواعد حاکم بر واکنش دولت ها با هدف برقراری امنیت و نظم در جامعه است. در این نوشتار سعی می کنیم تا با قواعد کلی و تعاریف کامل از حقوق و وکیل جنایی بپردازیم لطفا تا پایان مقاله همراه ما باشید.

حقوق جنایی از نگاه وکیل جنایی

وکیل جنایی در خصوص حقوق جنایی چنین می گوید؛ قوانین آیین دادرسی کیفری یا جنایی مجموعه ای است از قوانین و مقررات است که به گفته وکیل جنایی برای کشف جرم و نحوه برخورد با جرم و اعمال پیشگیری وقوع جرم تبیین شده است. وکیل جنایی یکی از مامورین برقرای قوانین و قواعد در جامعه است. قوانین وکالت وکیل جنایی، تعقیب مجرم، انجام تحقیقات در خصوص صحت وقوع جرم و نحوه اعمال آن، نحوه رسیدگی، نحوه صدور رای و اعتراض به آن توسط وکیل جنایی و رعایت حقوق بزه دیده و بزهکار و اجرای احکام همه مواردی است که در قواعد و حیطه جنایی و وکیل جنایی جای گرفته است. حقوق جامعه بر دو شاخه حقوق مدنی و حقوق جنایی یا کیفری است که وکیل جنایی در شاخه حقوق کیفری فعالیت می کند. هر یک از شاخه های حقوق در دادگاه و دادگستری های مختص به خود رسیدگی خواهند شد وکیل جنایی نیز در دادگاه های کیفری مشغول به فعالیت حرفه ای است. وکیل جنایی در خصوص این تقسیم بندی چنین می گوید؛هدف حقوق مدنی احقاق حقوق افراد شاکی و جبران ضرر و زیان ناشی از جرم حقوقی است اما هدف از حقوق کیفری برقراری نظم و امنیت است.

حقوق جنایی از نگاه وکیل جنایی بسیار مهم و دارای طیف گسترده ای است. پس منظور از حقوق جنایی؛ مجموعه قوانینی است که مراجع مختلف قضایی و وکیل جنایی برای برقراری نظم و امنیت در جامعه ملزم به رعایت آن هستند. وکیل جنایی در مقام دفاع از کسانی است که متهم به جنایت و یا شاکی جنایت شده اند. وکیل جنایی جرایمی نند ما؛ قتل، جرایم جنسی، آدم ربایی؛ جرایم اقتصادی و سیاسی و … در حوزه جرایم جنایی قرار گرفته مثال می زند و طبق قوانین هر یک به آنها رسیدگی خواهد کرد. دادسرای کیفری موظف به اثبات وقوع جرم بوده و در صورت وقوع جرم آن را بر حسب نوع جرم به هر یک از دادگاه های کیفری ارجاع خواهد داد. دادگاه های کیفری دارای انواع مختلفی است که در ادامه نیز به این موضوع خواهیم پرداخت اما لازم است تا در خصوص تعریف و شرح قوانین کیفری، مطلبی در خصوص مقایسه حقوق کیفری و حقوق مدنی و مسئولیت هر یک داشته باشیم در متن زیر به این مهم خواهیم پرداخت.

تفاوت حقوق جنایی و حقوق مدنی

وکیل جنایی فردی متخصص در رسیدگی به امور کیفری و جنایی است و در دادگاه و دادسرا های کیفری به دفاع از شاکی یا متهم خواهد پرداخت. حوزه فعالیت وکیل مدنی با وکیل جنایی متفاوت است و هر یک از در حوزه فعالیتی خود دارای مسئولیت هایی هستند. اما در خصوص تفاوت های حقوق مدنی و جنایی ابتدا باید به این نکته اشاره کرد که گرچه هر دو حوزه حقوقی زیر شاخه قوانین قضایی هستند و در هر دو حالت پرونده قضایی تشکیل خواهد شد همچنین در پرونده قضایی دو طرف پرونده یکی به عنوان شاکی و خواهان و دیگری به عنوان متهم و خوانده دعوا محسوب می شوند که از این بابت دارای وجه اشتراکی هستند اما مسئولیت های هر یک با دیگری کاملا متفاوت است. عمده وجه تمایز این دو مفهوم به شرح زیر است؛

همانطور که پیشتر گفته شد هدف از مسئولیت کیفری برقراری نظم و امنیت و حفظ آن در جامعه است و هدف و مسئولیت حقوق مدنی احقاق حق و حقوق ثالث و جبران ضرر و زیان وارده شده به فرد است.

تحقق مسئولیت کیفری منوط به وجود نص خاص قانونی است که به آن اصل قانونی بودن جرایم و مجازات های آن تعبیر می شود ولی تحقق مسئولیت مدنی نیازمند نص خاص قانونی نیست.

تحمل مجازات توسط مجرم در حقوق کیفری موضوعیت دارد به این معنی هر فردی مسئول رفتار خود است فردی که جرم قتل مرتکب شده خود مسئول جرم است و باید مجازات را تحمل کند و این موضوع به اصل شخصی بودن جرم و مجازات های تعیین شده تعبیر خواهد شد اما در حقوق مدنی اینگونه نیست و جبران ضرر و زیان وارد شده به دیگری علاوه بر مرتکب می توانند جبران خسارت وارد شده نمایند.

در حقوق جنایی یا کیفری صرف انجام اعمال مجرمانه خود شخص مجرم مسئول است و اعمال مجازات بر او و اجرایی شدن قوانین جنایی به شکایت مجنی علیه و یا گذشت او بستگی ندارد و مدعی العموم نیز شاکی خواهد بود اما در حقوق مدنی رسیدگی به حقوق و قوانین با تقدیم دادخواست به دادگاه و طرح شکایت بستگی دارد و اعمال مجازات و تعقیب مجرم به شکایت یا گذشت شاکی بستگی دارد.

منظور از امور کیفری یا جنایی

وکیل جنایی امور جنایی را اینگونه تعریف کرده است؛ به اموری که در شرع اسلام و قانون مورد نهی و امر قرار گرفته شده است که تخطی از آن مستوجب مجازات هایی است که در قانون برای آن مشخص شده است، جنایی یا جزایی و کیفری می گویند. به عبارتی زمانی قانون گذار ترک فعل یا فعلی را ممنوع کرده است و برای مرتکب آن مجازات تعیین کرده است. اعمال مجرمانه جنایی توسط قانونگذار پیش بینی شده است و قانون گذار انجام این اعمال را توصیه نمی کند زیرا فرد مجرم شناخته خواهد شد. پیش بینی جرم به معنی هشدار است برای افرادی که قصد ارتکاب آن را دارند تا از انجام آن حزر نمایند.

وکیل جنایی یا کیفری

شاید در دادگاه های حقوقی دفاع از خود به نسبت ساده باشد و با مشاوره وکیل حقوقی بتوان امور مربوطه را انجام داد. اما بدون حضور وکیل جنایی امکان دفاع از خود و یا انجام مراحل پرونده در دادگاه های کیفری مشکل است زیرا قوانین کیفری و اعمال آن دارای حساسیت بیشتری است. در پرونده های کیفری حساسیت موضوع برای طرفین پرونده و البته قانون بسیار بالا است. در نظر داشته باشید پرونده اتهام جنسی که یکی از پرونده های جایی است تا چه میزان حل پرونده و یا رفع اتهام یا به مجازات رسیدن مجرم دارای حساسیت و اهمیت است.

 وکیل جنایی کسی است که با توجه به اهمیت موضوع کیفری و با تسلط بر قوانین در کنار هر یک از طرفین پرونده حضور داشته و در طی کردن روند رسیدگی و احقاق حقوق نقش مهمی را ایفا خواهد کرد. در حالت کلی وکیل جنایی وکیل پایه یک دادگستری است که در حوزه حقوقی جنایی مشغول به فعالیت است و پرونده های جنایی را به منظور وکالت بر عهده گرفته است و به تمامی قواعد و مقررات رسیدگی در دادگاه های جنایی و قوانین مصوب در قانون اساسی تسلط کافی دارد و برای حل پرونده های کیفری حضور وکیل جنایی لازم و ضروری است. افرادی که تمکن مالی برای دریافت وکالت وکیل جنایی را نداشته باشد خود دادگاه با صلاحدید خود اقدام به اخذ وکیل جنایی برای متهم خواهد کرد پس با این وجود دانستیم که  حضور وکیل جنایی در پرونده های کیفری لازم و اجبار است.

جرایم جنایی

جرایمی که افراد در جامعه مرتکب می شوند به دو نوع جرایم حقوقی و جرایم جنایی ای کیفری تقسیم می شوند که وکیل جنایی مسئولیت قبول پرونده های جنایی را داشته و برای اقدامات لازم و برای طرح شکایت و یا رفع اتهام وارده لازم است تا با وکیل جنایی مشورت شود. اما شاید سوالی که خوانندگان این مقاله داشته باشند این باشد که چه جرایمی جنایی محسوب می شوند؟ با توجه به تعریف و ذکر تفاوت های حقوق جنایی با حقوق مدنی دانستیم که جرایمی که بر برقراری نظم و امنیت جامعه لطمه وارد نماید جرایم جنایی محسوب می شود که علاوه بر داشتن شاکی خصوصی مدعی العموم و دادستان نیز خواهان مجازات مجرم می باشند. مثلا در جرم آدم ربایی علاوه بر داشتن شاکی یا ولی دم ربوده شد داستان نیز به علت برقراری امنیت و به دلیل برقراری آرامش بر افکار جامعه مجازات هایی را برای مجرم تعیین خواهد کرد که در صورت رضایت شاکی نیز مجازات در هر صورت بر مجرم اعمال خواهد شد. اما در کل جرایمی که به حوزه جنایی مربوط می شوند بیشتر از 70 مورد است که برخی از جرایمی که در جامعه بیشترین مورد تکرار می شوند به قرار و شرح زیر است؛

جرم مزاحمت؛ ایجاد مزاحمت های تلفنی یا مزاحمت های فضای مجازی یا مزاحمت های خیابانی یک از مواردی است که روزانه از بیشترین شکایات کیفری را به خود اختصاص خواهد داد.

جرم سرقت؛ دزدی یا سرقت یکی از بیشترین جرایم جنایی است که در حالت های مختلف مانند جیب بری، سرقت مسلحانه، سرقت اموال منقول، سرقت در حریم شخصی و غیره رخ می دهد و بسیاری از پرونده های کیفری مربوط به این امر است.

جعل؛ جرم جعل به معنی تغییر دادن اسناد به عمد و بدون اجازه افراد صاحب سند است که باعث ضرر رساندن به افراد و به نفع مجرم است که توسط آن مالی را به تملک خود در خواهد آورد.

اختلاس؛ اختلاس به معنی بردن مال و بودجه دولتی و به معنی بردن بیت المال با توسل به فریب و ریا کاری که معمولا از سوی افراد صاحب قدرت و افراد دارای موقعیت سیاسی اتفاق می افتد که یکی از جرایم اقتصادی محسوب می شود.

کلاهبرداری؛ کلاهبرداری به معنی فریب دادن و شیادی و به معنی تصاحب مال دیگران به فریب و دروغ است. کلاهبرداری از جرایم مالی محسوب می شود که بر ضد مال دیگران اتفاق می افتد و یکی از جرایم کیفری پر اتفاق در اجتماع است.

خیانت در امانت؛ یکی از جرایمی که در جامعه پر تکرار است خیانت در امانت است که در آیه های قرآنی نیز به جرم و گناه بودن این مسئله اشاره شده است. خیانت در امانت به معنی بی وفایی و عدم رعایت امانت داری و نقض عهد است و امانت به معنی قرار دادن مالی نزد کسی برای مدت مشخص به امانت دادن و خیانت در امانت به معنی پس ندادن مال و یا خراب کردن آن است.

نحوه شکایت بر علیه جرایم جنایی

افرادی که جرایم کیفری بر علیه آنان انجام می شود به عنوان بزه دیده و مجنی علیه شناخته می شوند و برای طرح شکایت بر علیه بزه کار و بر علیه جانی لازم است تا با وکیل جنایی مشورت لازم صورت بگیرد. افرادی که جرم کیفری مرتکب می شوند بر علیه آنان در دادگاه کیفری اقامه دعوا خواهد شد. شکایت مطرح شده ابتدا در دادسرای کیفری مطرح خواهد شد و این منظور به دین معنی است که شکواییه خطاب به شخص دادستان نوشته خواهد شد و در متن شکایت لازم است تا اسم و مشخصات کامل مشتکی عنه یا فرد متهم را نوشت و شرح علت شکایت را با ذکر مستندات و مدارک را به شیوه قانونی ذکر نمود. شکواییه کیفری فرم و شیوه خاصی ندارد اما چون مخاطب به شخص دادستان است بایستی با نهایت احترام و با نهایت ادب و با رعایت قانون باشد.

شکایت کیفری مربوط به عملی است که برای مرتکب مجازات تعیین خواهد شد. در هر کاغذ و برگه ای می توان شکایت کیفری را تنظیم نمود و به مرجع قضایی تقدیم کرد که این مورد برعکس شکایت های حقوقی است که باید در فرم و برگه مخصوص نوشته شود.

برای رسیدگی به شکایت کیفری لازم است شکایت به مرجع دادسرا از سوی مرجع ارسال شود و بعد از انجام تحقیقات لازم در دادسرا و کلانتری در صورت احراز وقوع جرم در دادسرا برای رسیدگی های لازم به هر یک از دادگاه کیفری ارسال خواهد شد.

برای طرح کردن شکایت جنایی لازم است در شکواییه نامه تمبر دادگستری روی آن زده شود. نکته لازم به ذکر این است که چنانچه شکایت در دادگاه کیفری پس گرفته شود پرونده جنایی بسته نخواهد شد. در پرونده های قضایی جنایی طرفین پرونده با عنوان شاکی و متشاکی گفته می شود و به موضوع پرونده اتهام گفته می شود. پس قبول شکایت نامه برگه احضاریه برای فرد متشاکی ارسال خواهد شد که در دادگاه جنایی حاضر شود تا در دفاع از خود اظهاراتی را بیان نماید.

در صورتی که احضاریه به دست فرد متشاکی برسد و در دادگاه حاضر نشود قانون برای پاسخگویی فرد متهم او را جلب خواهد کرد. یکی از تفاوت های اقامه دعوای کیفری با اقامه دعوای حقوقی این است که افراد بدون داشتن وکیل جنایی می توانند اقدام به طرح شکایت نمایند اما در صورت حضور وکیل جانی نتیجه بهتر عاید فرد شاکی خواهد شد.

نحوه تنظیم شکواییه جنایی

افرادی که بدون وکیل جنایی بخواهند شکایت نامه جنایی خود را تنظیم نماید لازم است به نکات درج شده در متن زیر توجه نماید و در صورتی که تنظیم شکواییه با حضور وکیل جنایی صورت بگیرد، وکیل مربوطه با علم و آگاهی لازم در تنظیم شکایت نامه کیفری به نکات لازم توجه خواهد کرد. برای تنظیم شکایت لازم است تا به نکاتی توجه داشت.

فرد شاکی باید در تنظیم شکواییه اهلیت داشته باشد. به این معنی است که شخص به سن قانونی رسیده باشد و دختران سن 9 و پسران سن 15 سال ملاک است و همچنین فرد شاکی باید دارای عقل سلیم باشد و در حالت کلی محجور محسوب نشود.

برخی از جرایم کیفری جنبه عمومی ندارند و لازم است تا افراد برای احقاق حقوق خود حتما شکایت نامه را تنظیم نماید مانند جرایم توهین و فحاشی و افترا، که پیشتر گفته شد که جرایم کیفری دارای جنبه عمومی نیز هست که علاوه بر شاکی خصوصی دادستان نیز مدعی خواهد شد اما در جرایم فوق الذکر استثنا است و افراد لازم است برای رسیدگی حتما شکایت نامه تنظیم نمایند.

همچنین لازم است تا نام و نام خانوادگی و نشانی محل سکونت فرد شاکی و متشاکی به صورت دقیق نوشته شود و چنانچه ضرر و زیانی بر افراد وارد شده باشد لازم است مدعی آن را در شکواییه مطالبه نماید و ادله و مدارک و اسامی و مشخصات شاهدین نیز در متن شکایت نامه نوشته شود.

دادگاه های جنایی

دادگاه های کیفری به دادگاه هایی گفته می شوند که برای رسیدگی به امور و جرایم جنایی دارای صلاحیت است و وکیل جنایی در این دادگاه ها مشغول به فعالیت و ارائه خدمات هستند. همانطور که می دانیم دعاوی در مراجع قضایی به دو نوع دعاوی حقوقی و دعاوی کیفری یا جنایی تقسیم می شود. دادگاه کیفری دادگاهی است که افراد برای ارائه شکایت نامه یا کیفر خواست خود به این دادگاه ها مراجعه می کنند. در قانون آیین دادرسی دادگاه هایی که در امور رسیدگی به جرایم کیفری دارای صلاحیت هستند بر حسب مورد جرایم به دادگاه کیفری یک، دادگاه کیفری دو، دادگاه کیفری انقلاب و دادگاه کیفری اطفال و نوجوان تقسیم شده است. لازم است تا در خصوص هر یک از این مراجع کیفری توضیحی مختصر داده شود و اینکه چه جرایمی و چه پرونده هایی به این مراجع ارسال می شود توضیحاتی ارائه شود. در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا با مراجع مختلف رسیدگی به جرایم جنایی آشنا شویم.

دادگاه کیفری یک

دادگاه کیفری یک در مرکز هر استان تشکیل می شود که مسئول رسیدگی به پرونده های جنایی است که قانون آیین دادرسی کیفری این جرایم را مشخص نموده است و همچنین پرونده هایی که رای بر آن در دادگاه بدوی کیفری صادر شده است و رای صادره مورد اعتراض محکوم علیه قرار گرفته است درخواست اعتراض خود را به دادگاه کیفری یک ارسال خواهد کرد. رای صادره در این دادگاه قابل اعتراض به دیوان عالی کشور است. 

دادگاه کیفری دو

دادگاه کیفری دو دادگاه بدوی کیفری است که در تمامی شهرستان ها برگزار خواهد شد و صلاحیت رسیدگی به تمام جرایم جنایی را خواهد داشت به غیر از برخی جرایم که در صلاحیت رسیدگی در دادگاه کیفری انقلاب و دادگاه کیفری اطفال و نوجوان باشد. آرا صادر شده در این دادگاه  قابل اعتراض به دادگاه تجدید نظر خواهی یا دادگاه کیفری دو نیز خواهد بود.

دادگاه کیفری انقلاب

دادگاه انقلاب یکی دیگر از انواع دادگاه کیفری است که در زمان انقلاب برای رسیدگی به جرایمی تشکیل شد که مربوط به امنیت کشور است. در حال حاضر نیز رسیدگی به جرایمی که ماهیت امنیتی و بر علیه امنیت و بر علیه امنیت خارجی باشد و به مقام معظم رهبری توهین شود و جرایم بر ضد انقلاب اسلامی باشد در این دادگاه قابل رسیدگی است.

دادگاه کیفری اطفال و نوجوان

دادگاه کیفری اطفال و نوجوان مسئول رسیدگی به جرایمی است که توسط کودکان و نوجوانان صورت می گیرد. کودک و نوجوان به کسانی اطلاق می شود که کمتر از 18 سال سن دارند است.

دادگاه نظامی

یکی دیگر از انواع دادگاه کیفری دادگاه نظامی است که مسئول رسیدگی به جرایم افسران نظامی و انتظامی است که در حیطه وظایف خود جرایمی را مرتکب شده اند. که رسیدگی به این جرایم در دادگاه کیفری نظامی یک یا دو واقع در شهر تهران برگزار می شود.

رسیدگی در دادگاه های کیفری

نحوه رسیدگی به جرایم کیفری در هر یک از دادگاه های کیفری اینگونه است که در صورت وقوع جرم رسیدگی به درخواست دادستان صورت می گیرد. اما گاهی وقوع جرم خارج از اطلاع دادسرای کیفری است که لازم است افراد با کمک وکیل جنایی اقدام به تنظیم شکواییه نمایند.

قانون آیین دادرسی کیفری یا جنایی

رسیدگی به دعاوی کیفری بر طبق قانون هایی آیین دادرسی کیفری صورت می گیرد. قانون آیین دادرسی دارای 699 ماده و 12 بخش است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت. قانون گذار به دلیل اهمیت موضوع

بهترین وکیل جنایی

برای تشخیص بهترین وکیل جنایی لازم است تا به پارامتر هایی جون؛ سابقه، تجربه، مهارت، دانشگاه فارغ التحصیلی و شهرت وکیل جنایی توجه نمود. وکیلی که در عرصه و حوزه جنایی مشغول به فعالیت است و پرونده های بیشماری را وکالت نموده و مشاوره های زیادی مربوط به این حوزه را انجام داده است، قطعا بهترین گزینه برای مشاوره و سپردن پرونده جنایی به وی است. به هر حال وکیل مربوطه دارای تجربه های متفاوت و تجربه های کارآمدی است که برای حل پرونده و رسیدن به حقوق لازم می شود.

پس برای دریافت وکالت بهترین وکیل جنایی لازم است تا از افراد دانا در این زمینه سوال شود تا بتوان در نهایت وکیل کیفری یا وکیل جنایی مد نظر خود را پیدا کرد و در انتخاب لازم است به پارامتر های گفته شده تکیه کرد.

رسیدگی در دادگاه های کیفری

وکیل جنایی در خصوص نحوه رسیدگی به جرایم جنایی در دادگاه کیفری آگاهی کامل دارد و موکل خود را در جریان رسیدگی و با نحوه رسیدگی آشنا خواهد کرد. زمانی که فرد اقدام به تنظیم شکایت می کند توسط وکیل جنایی آن را به دادسرای کیفری ارسال خواهد کرد. دادستان دستور تحقیقات را خواهد داد و در صورت احراز وقوع جرم، پرونده جنایی را بر حسب نوع جرم به یکی از دادگاه های کیفری ارسال خواهد کرد. در دادگاه کیفری به پرونده و جرم و ادعای شاکی و دفاعیات متهم رسیدگی خواهد شد سپس اقدام به صدور رای خواهند کرد بدهی است که صدور رای و نحوه رسیدگی باید طبق مقررات آیین دادرسی کیفری باشد اما برای جلوگیری از ضایع شدن حقوق بزه کار قانون گذار برای برخی از احکام صادر امکان اعتراض به حکم را فراهم کرده است.

اتخاذ نوع اعتراض به حکم بستگی به نوع حکم صادره و بستگی به شرایط موجود دارد. پس از ارسال لایحه اعتراض به دادگاه مربوطه رای نهایی صادر خواهد شد. رای در دادگاه دیوان عالی کشور و در دادگاه تجدید نظر خواهی برای برخی از احکام رای نهایی و لازم الاجرا یا قطعی خواهد بود. در نهایت رای صادر شده به مراجع اجرایی ارسال خواهد شد تا به مرحله اجرا برسند. مجازات های تعیین شده برای احکام کیفری از جمله مجازات حدی و تعزیری خواهد بود.

برخی از جرایم کیفری به علت اهمیت جرم مانند جرایم جنسی مستقیم به دادگاه کیفری ارسال خواهند شد و در دادسرای کیفری مورد رسیدگی قرار نخواهد گرفت.

لازم به ذکر است در صورتی که شاکی پرونده به محکوم علیه رضایت دهد و یا شکایت خود را پس بگیرد همچنان جرم مجازات خواهد شد و بر حسب نوع جرم مجازات های عمومی را متحمل خواهد شد.زیرا جرایم کیفری جرایمی است که بر علیه امنیت و نظم و عفت جامعه صورت می گیرد و مدعی العموم به نیابت از مردم جامعه شاکی مجرم خواهد شد. هر یک از مجازاتهای اعمال شده بر جانی بر اساس قانون است اما قانون گذار برای جرم خاصی چندین مجازات را تعیین کرده است که انگیزه ارتکاب جرم و عمدی یا عمدی نبودن و اقدامات مرتکب و همچنین سوابق فردی مجرم در تعیین مجازات ها موثر خواهد بود.

مجازات های کیفری

در حالت کلی مجازات عکس العمل قانون و نهاد های قضایی به جرایم ارتکابی است که افراد جامعه آن را مرتکب می شوند. وکیل جنایی در اقناع نظر قاضی در خصوص اعمال مجازات های سنگین تر و مجازات های سبکتر و یا تبدیل مجازات ها موثر خواهد بود. اعمالی جرم است که قانونگذار برای آن مجازات های را در نظر گرفته است. در حالت کلی مجازات های مقرر در قانون بر چهار قسمت است.

مجازات حد؛ حد مجازاتی است که نوع و میزان و کیفیت و موجب آن را در شرع اسلام مشخص شده است.

مجازات قصاص؛ مجازات قصاص یا بر نفس یا بر عضو بدن اعمال می شود که برای جرایم کیفری عمدی اعمال می شود.

مجازات دیه؛ دیه نیز جبران مالی برای بزه دیده است که گاهی جزو مجازات های اصلی و گاهی در تبدیل مجازات مانند تبدیل مجازات قتل به مجازات دیه اعمال می شود.

مجازات تعزیری؛ هر مجازاتی که شامل موارد حد و قصاص و دیه نباشد مجزات تعزیری خواهد بود که حبس یکی از مجازات های تعزیری است.

برخی از مجازات ها نیز مجازات های تکمیلی نام دارد که در راستای مجازات های اصلی قرار دارد و نقش تکمیل کننده را دارد مانند تبعید یا انفصال از خدمات دولتی از انواع مجازات های تکمیلی است.برخی از مجازات ها نیز جنبه تبعی دارد به این منظور که پس از وقوع جرم و تعیین این مجازت ها خود به خود مجازات های برای افراد اعمال می شود. مثلا فردی که اقدام به قتل پدر خود کرده است خود به خود از ارث پدر محروم می شود که به این نوع از مجازات تبعی یا مجازات های وابسته می گویند.

لزوم حضور وکیل جنایی

در حقوق مدنی و در پرونده های مدنی حضور وکیل متخصص یا وکیل حقوقی اجباری است اما در دعاوی و پرونده های کیفری حضور وکیل جنایی از سوی قانون اجباری نشده است و قانون گذار دلایل خاص خود را برای این قانون دارد. اما به لحاظ عرفی و حقوقی رسیدگی به روند پرونده و در جریان قرار گرفتن و دفاع از خود امری به نسبت دشوار است که لازم است تا این مهم بر عهده فرد متخصص به نام وکیل جنایی صورت بگیرد. وکیل جنایی با داشتن تجربه و با در نظر گرفتن تمامی جوانب قانون آیین دادرسی کیفری و با داشتن مهارت های لازم قادر خواهد بود تا افراد و طرفین پرونده را در مسیر درست نحوه شکایت و یا با نحوه دفاع قرار دهند.

حضور وکیل جنایی در برخی از جرایم کیفری مانند قتل یا جرایم های اقتصادی به شدت لازم است زیرا افراد در صورت برخورد با هر احتمالی آمادگی های لازم را ندارند اما وکیل متخصص برای هر احتمال و اتفاقی در پرونده آمادگی های لازم را دارد.

قانون آیین دادرسی کیفری

رسیدگی به دعاوی جنایی در دادگاه های کیفری با تشریفات کیفری و با قوانین دادرسی کیفری صورت می پذیرد قوانین آیین دادرسی در 699 ماده و در 12 بخش تبیین شده است. وکیل جنایی با تسلط بر این قوانین قادر به دفاع از موکل خود در دعاوی جنایی خواهد بود. قانون گذار به دلیل اهمیت امنیت و جامعه و برقراری نظم و امنیت و ماندگاری آن اقدام به تصویب قوانین آیین دادرسی کیفری نموده است. قوانین مختلف چون قانون مدنی و قانون تجارت یا قانون مجازات و در نهایت قانون آیین دادرسی کیفری برای برقراری نظم و امنیت و احقاق حقوق در جامعه تبیین خواهد شد. در صورت مطرح شدن دعاوی در هر یک از دادگاه ها با مراجعه به این قوانین امر رسیدگی انجام خواهد شد. پس قانون دادرسی کیفری روند رسیدگی در امور جنایی را مشخص خواهد کرد. رسیدگی به پرونده و صدور رای در چارچوب این قوانین خواهد بود.

طبق ماده یک قانون آیین دادرسی کیفری؛ آیین دادرسی کیفری مجموعه ای از قواعد و مقرراتی است که برای کشف جرم، تحقیقات مقدماتی، تعقیب متهم، میانجیگری، نحوه رسیدگی، صلح میان طرفین، صدور رای، اجرای رای، طرق اعتراض به آرا، تعیین وظایف و اختیارات مقامات قضایی و ضابطین دادگستری و رعایت حقوق بزه دیده و متهم و جامعه وضع شده است. در این ماده بیان شده است که قوانین آیین دادرسی کیفری به تمام موارد شکلی در رسیدگی به فرآیند جرم بیان شده است. و حدود وظایف رسیدگی کنندگان به جرایم در مراجع کیفری تعیین تکلیف کرده است.

مفاد قانون آیین دادرسی کیفری

مفاد قانون آیین دادرسی کیفری وسیع و همه گیر و جامع است درک و تسلط بر همه این مفاد در عهده افراد عادی نخواهد بود. وکیل جنایی کسی است که بر همه این قوانین تسلط کافی دارد. همچنین گفته شد که قوانین آیین دادرسی کیفری در 12 بخش مصوب شده است که در ادامه به این موضوع نیز خواهیم پرداخت. گفته شد که تمامی امور شکلی و نحوه دادرسی در این مفاد قانونی درج شده است که تمامی جوانب رسیدگی باید در چارچوب این قانون باشد. هر یک از مفاد قانونی به موضوعی چون نظیر مهلت اعتراض به احکام کیفری و یا نحوه صدور رای و … می باشد.

بخش اول قوانین آیین دادرسی کیفری در خصوص کلیات رسیدگی است که از ماده 1 تا 21 قانون را شامل می شود که حاوی دو فصل است که درباره اصول کلی بر آیین دادرسی و تفاوت های دعاوی عمومی و خصوصی سخن گفته شده است.

بخش دوم قوانین مربوط به کشف جرم و تحقیقات مقدماتی است. که از ماده 22 تا ماده 293 را شامل می شود که حاوی 10 فصل است. موضوعاتی چون دادسرا، وظایف بازپرس، بازرسی و کارشناسی، تحقیقات مقدماتی جرایم اطفال، وظایف دادستان کل و معاینه محلی در این مفاد سخن گفته شده است.

بخش سوم قانون در خصوص دادگاه کیفری و رسیدگی و صدور رای سخن گفته شده است. که این بخش از ماده 294 تا ماده 425 است که حاوی 8 فصل است. در این فصول در مورد نحوه تشکیل دادگاه و صلاحیت هر یک و نحوه رسیدگی سخن گفته شده است.

بخش چهارم قانون آیین دادرسی کیفری مربوط به اعتراض به آرا صادره است که از ماده 426 تا 483 ادامه دارد و در 4 فصل است. در این مفاد در خصوص موضوع رسیدگی در دادگاه های تجدید نظر و دیوان عالی و اعاده دادرسی بحث شده است.

بخش پنج قانون کیفری در خصوص اجرای احکام و اقدامات تامینی و تربیتی است که از ماده 484 تا 558 است و حاوی 5 است و درباره اجرای مجازات حبس و آزادی مشروط و محکومیت های مالی و غیره سخن گفته شده است.

بخش ششم قانون نیز در خصوص هزینه دادرسی است که از مفاد 559 تا 565 در این خصوص بحث شده است.

بخش هفتم قانون دادرسی کیفری سایر مقررات را بازگو کرده است که از مفاد 566 تا 569 و موارد پایانی قانون است.

بخش هشتم مربوط به آیین دادرسی جرایم نیرو های مسلح است. که از ماده 570 تا 648 قانون در خصوص صلاحیت دادگاه های نظامی و نحوه رسیدگی و اجرای احکام و غیره است.

بخش نهم مربوط به آیین دادرسی الکترونیکی است که در این بخش درباره سیاست گذاری ها و راهبردها و ارتقای دادرسی الکترونیکی می باشد که از ماده 649 تا 663 قانون را به خود اختصاص داده است.

بخش دهم نیز مربوط به آیین دادرسی جرایم رایانه ای است که از ماده 664 تا 687 را به خود اختصاص داده است.

بخش یازدهم آیین دادرسی کیفری مربوط به جرایم اشخاص حقوقی است که از ماده 688 تا 696 قانون را به خود اختصاص داده است.

بخش دوازدهم مربوط به سایر مقررات است که از ماده 697 تا 699 را به خود اختصاص داده است.

جمع بندی

برای جمع بندی در خصوص نوشتار فوق باید چنین عنوان کرد که وکیل جنایی، وکیلی متخصص در امر رسیدگی به پرونده های جنایی و قبول پرونده و وکالت طرفین پرونده کیفری تخصص کافی دارد. جنایی یا کیفری یکی از شاخه های حقوق است که در کنار شاخه حقوق مدنی قرار دارد. امور کیفری به امور و جرایم گفته می شود که در اسلام و قانون به آن امر و نهی شده است و هر عمل یا ترک عملی که به نظم و امنیت لطمه وارد کند جرایم جنایی یا کیفری گفته می شود و کسی که مرتکب جرایم جنایی شود جانی گفته می شود. فرد جانی یا مجرم طبق قانون آیین دادرسی کیفری مستوجب مجازات های تعیین شده می باشد.

جرایمی چون سرقت، کلاهبرداری، قتل، جرایم سیاسی و اقتصادی و جرایم اینچنینی از جرایم کیفری محسوب می شود که در دادگاه های کیفری مورد پیگیری قرار می گیرند. پرونده های حقوقی چون پرونده طلاق و یا روابط مستاجر و موجر نیز در حوزه حقوقی قرار دارند و در دادگاه های حقوقی مورد رسیدگی قرار می گیرند. دادگاه های کیفری شامل دادگاه کیفری یک و دو و دادگاه کودک و اطفال و دادگاه انقلاب و دادگاه نظامی است و قوانین مربوط به هر یک در قانون آیین دادرسی کیفری آمده است.

وکیل جنایی در حل پرونده های کیفری و به سرانجام رساندن دعاوی کیفری نقش مهم و بسزایی دارد از این رو حضور وکیل جنایی در دادگاه های کیفری و در تنظیم شکوائیه و اعتراض به آرا ضروری می باشد.

مقالات مرتبط:

وکیل دیه

وکیل دیوان عالی کشور

وکیل تخلیه

وکیل دادگاه کیفری یک

وکیل فرجام خواهی

وکیل تجدید نظر خواهی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره با وکیل

09124857572

Call Now Buttonبا یک کلیک تماس بگیرید
×